Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Μυαλοπωλείον η Ελλάς!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει τα νέα δεδομένα στον Όμιλο του Ολυμπιακού και μακαρίζει την τύχη όσων διακονούν το ελληνικό μπάσκετ.
Εάλω, λοιπόν, η Μόσχα. Αλλά ουχί το Φάληρο! Η Φενέρμπαχτσε ρεφάρισε στη Ρωσία την εντός έδρας ήττα της από την ΤΣΣΚΑ και κάλυψε μέρος από το χάντικαπ που τη χωρίζει από τον Ολυμπιακό. Γαία πυρί μιχθήτω, από δω και στο εξής.
Το ντέρμπι της  13ης Μαρτίου στο ΣΕΦ φαίνεται ότι θα κρίνει grosso modo το πλεονέκτημα έδρας εν όψει των προημιτελικών. Όχι ότι το έχει πια σίγουρο η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη!
Δεν θα εκπλαγώ λ.χ. εάν ο Όμιλος ολοκληρωθεί με τριπλή ισοβαθμία στο 11-3. Η Εφές φοράει τον μανδύα του αουτσάιντερ, ενώ οι άλλες 4 ομάδες είναι, όλες, ικανές για ζημιές. Το υπενθύμισαν, πριν από λίγο, οι Βάσκοι στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ολυμπιακός (7-1), η Φενέρ (6-2) και η ΤΣΣΚΑ (6-2) δεν έχουν υποστεί απώλειες εκτός προγράμματος. Αντιθέτως, η Εφές (4-4) στραπατσαρίστηκε από τη Νίζνι Νόβγκοροντ και ξανά από τη Λαμποράλ, οπότε έμεινε πιο πίσω.
Οι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν στο Φάληρο τον Ομπράντοβιτς και τον Ίβκοβιτς, αλλά έχουν στο καλεντάρι τους επικίνδυνες εξόδους, στο Μιλάνο και στη Βιτόρια, όπου γνώρισαν ήττες τους τελευταίους μήνες.
Τον Ιτούδη θα τον συναντήσουν στη Μόσχα, την στριφνή Νίζνι στον απόρθητο Πειραιά. Με 5 νίκες στα υπόλοιπα 6 παιχνίδια του, ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένο το αβαντάζ της έδρας στα πλέι-οφ. Ομοίως και με 4-2, αρκεί να νικήσει μία από τις ΤΣΣΚΑ, Φενέρ.
Το κομπιουτεράκι μου θα το έχω μονίμως στην κωλότσεπη από την ερχόμενη εβδομάδα. Θα το χρειαστούν, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Κρίμα που δεν τον βοήθησε απόψε η Άλμπα!
Η έδρα είναι ο ιδανικός σύμμαχος των δύο ελληνικών ομάδων. Το ΣΕΦ είναι το μοναδικό άπαρτο κάστρο της Ευρωλίγκας (9-0), ενώ το ΟΑΚΑ αλώθηκε μόνο μία φορά, από τη Μπαρτσελόνα (8-1). Να γιατί είναι τόσο σημαντικό το πλασάρισμα στις δύο πρώτες θέσεις των Ομίλων του Top-16.
Το πρόβλημα του Ολυμπιακού, αυτή τη στιγμή, δεν είναι οι άλλες ομάδες όσο ο ίδιος ο Ολυμπιακός: ο κακός εαυτός, που εμφανίζεται συχνά και απειλεί να βάλει τρικλοποδιές.
Μπροστά σε μία άτονη εξέδρα που έμοιαζε στοιχειωμένη από το φάντασμα της Ντνίπρο, οι «κόκκινοι» ξεκίνησαν την επετειακή βραδιά κολλημένοι στο ρελαντί και μοιραία αναλώθηκε στο κυνηγητό, ενός αντιπάλου σκληραγωγημένου στην ισπανική ACB.
Στην οποία, θυμίζω, σέρνει η ίδια τον χορό, μπροστά από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
Ο Βασίλης Σπανούλης είναι πλέον ο 3ος πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας: μνημειώδες κατόρθωμα, για έναν γκαρντ που είναι πρώτα απ’ όλα σκόρερ. Δεν σκόπευε να γιορτάσει μελαγχολικός την ιστορική νύχτα.
Μοίρασε ένα τσουβάλι έτοιμα καλάθια, πέτυχε τους 5 πόντους που αποτελείωσαν τη Μάλαγα μετά το 66-63 και, το σημαντικότερο για τέτοια δύσκολη βραδιά, άφησε στο παρκέ τον ιδρώτα του.
Βούτηξε στο παρκέ για να κλέψει τη μπάλα, κέρδισε ένα τζάμπολ, έριξε την πρώτη του τάπα μετά από δύο χρόνια, έγινε και λίγο Διαμαντίδης όταν χρειάστηκε!
Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Σπανούλης. Οι τρεις κορυφαίοι πασέρ στα χρονικά της Ευρωλίγκας. Μυαλοπωλείον, η Ελλάς!
Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Σπανούλης. Η αγία τριάδα του ελληνικού μπάσκετ. Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Σπανούλης. Πόσο τυχεροί είμαστε, όσοι τους ζήσαμε και τους ζούμε ακόμη από κοντά…
Εκτός του Σπανούλη, ο μοναδικός «ερυθρόλευκος» που έβγαλε στο παρκέ του ΣΕΦ περίσσευμα ενέργειας ήταν ο ασθενής και απροπόνητος Πρίντεζης! Ο διεθνής φόργουορντ άφησε στην τουαλέτα τη γαστρεντερίτιδα και εκδικήθηκε την ομάδα που κάποτε απείλησε να φρενάρει την καριέρα του.
Τις επόμενες εβδομάδες, θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Ο τραυματισμός του Πέτγουεϊ αφήνει τον Ολυμπιακό μισόγυμνο στη θέση «4», αλλά η απόκτηση του Τσαϊρέλη φέρνει κάποιες ανάσες.
Τον περιμένουν όμως οι καλύτεροι φόργουορντ που αντιμετώπισε ποτέ στην καριέρα του, τον φίλο Μιχάλη. Σε δύο εβδομάδες, με το μαχαίρι στα δόντια, ο Νεμάνια Μπιέλιτσα…
Η παράσταση της Φενέρμπαχτσε στη Μόσχα έμοιαζε με κλεφτή ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Την είδα και τρόμαξα για λογαριασμό των μελλοντικών του αντιπάλων.
Ο πολυνίκης προπονητής του ευρωπαϊκού μπάσκετ οραματίζεται ένα άρμα μάχης από δίμετρους υπεραθλητές όπου όλοι μαρκάρουν όλους, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ή κενό από τις συνεχείς αλλαγές στα μαρκαρίσματα: μία ομάδα που θα παίζει γρήγορα και επιθετικά χωρίς να έχει εύκολο το λάθος και χωρίς να δίνει δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο.
Ο «Ζοτς» δεν έχει ακόμη στα χέρια του το απαραίτητο υλικό, αλλά πότε πότε πέφτουν τα κομμάτια του παζλ στο σωστό σημείο και βγάζουν στην επιφάνεια εικόνες από το μέλλον.
Το σχέδιο δούλεψε χθες στην εντέλεια, αφού η άμυνα της Φενέρ προκάλεσε απόλυτο βραχυκύκλωμα στη μηχανή του Ιτούδη, την ίδια ώρα που οι Μπιέλιτσα-Βέσελι σκέπαζαν τους ουρανούς (36-43 ριμπάουντ, αδιαπέραστο δάσος από χέρια στο τέλος), ενώ  τα απρόβλεπτα σουτ του Γκάουντλοκ, Μπογκντάνοβιτς, Χίκμαν τσάκιζαν τα νεύρα των Ρώσων.
Στα τελευταία λεπτά, βεβαίως, επιστρατεύτηκε για να κλειδώσει τον απερίγραπτο Τεοντόσιτς ο Νίκος Ζήσης, σιωπηλός πρωταγωνιστής στο νοικοκύρεμα της Φενέρ και αλάνθαστος υπολοχαγός του Ομπράντοβιτς στο παρκέ. Ο τέταρτος της αγίας τριάδας των Ελλήνων! Ακόμα και στο μυθιστόρημα του Δουμά, οι τρεις σωματοφύλακες ήταν τέσσερις.
Ο εγκλωβισμένος Τεοντόσιτς σούταρε 0/3 απέναντι στον Ελληνα άσο, εκνευρίστηκε αδικαιολόγητα και χύμηξε στους διαιτητές, με συνέπεια να αποβληθεί, στο 71-74! Οι βολές που ακολούθησαν σφράγισαν τη νίκη της Φενέρμπαχτσε. Χάθηκε να γίνονταν αυτά τα ωραία στο… Μουντομπάσκετ;
Στο μεταξύ, εδώ στην αθάνατη Ελλαδάρα υπάρχουν ακόμη φίλαθλοι που πιστεύουν ότι ο Ζήσης παίζει στην Εθνική με μέσον τον κουμπάρο Σπανούλη και ότι βρίσκει δουλειά σε κορυφαίες ξένες ομάδες επειδή έχει καλό μάνατζερ…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: