Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Comeback για… κούπα!!

«Βγάζω το καπέλο στους Ελληνες. Επαιξαν σπουδαίο μπάσκετ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Χάσαμε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια μας. Ισως είναι η χειρότερη ήττα της καριέρας μου», είχε πει περίλυπος ο Αντρέι Κιριλένκο μετά το… πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη που έκρινε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας (2012) στην επική ανατροπή του Ολυμπιακού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης

Comeback για… κούπα!
Δύο χρόνια και 6 μήνες μετά, ο Ρώσος σούπερ σταρ επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα που ήδη πραγματοποιεί υψηλές πτήσεις, με σκοπό να την ανεβάσει και άλλο και να κατακτήσει αυτό που του στέρησαν οι «ερυθρόλευκοι» πριν από τρία χρόνια. Ο 34χρονος φόργουορντ ανήκει και επίσημα στο ρόστερ της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη και όπως τόνισε λιτά και περιεκτικά… «είναι σπουδαίο το γεγονός ότι είχα αυτή τη δυνατότητα και χαίρομαι που όλα πήγαν καλά».
Βέβαια πίσω από αυτή την σπουδαία μεταγραφική κίνηση, κρύβεται πρωτίστως η αγάπη του «ΑΚ-47» για την οικογένειά του που είναι το παν για εκείνον και αυτό είναι φυσιολογικό! Στην ουσία ήταν το «κλειδί» της υπόθεσης και αποτέλεσε την αρχή ώστε να γίνει το deal που… ταράζει τα νερά της Ευρωλίγκας. Τι εννοούμε; Η σύζυγός του Μάσα (πρώην τραγουδίστρια της POP) αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στην τέταρτη εγκυμοσύνη της (το οποίο ξεπεράστηκε γέννησε πριν από 10 μέρες) και αδυνατούσε ούσα καθηλωμένη στο κρεβάτι να φροντίσει τα τρία παιδιά της οικογένειας Κιριλένκο.
Ετσι γύρω στα τέλη Νοέμβρη, ο 34χρονος φόργουορντ ζήτησε να φύγει από τους Μπρούκλιν Νετς και να βάλει STOP προσωρινώς στο μπάσκετ, για να μπορέσει να βάλει μια χείρα βοηθείας ως υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας. Οι Νετς παραχώρησαν τα δικαιώματά του, στους Σίξερς οι οποίοι περίμεναν να ενταχθεί στο δυναμικό τους. Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Διότι το σοβαρό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη της γυναίκας του δεν υποχωρούσε, η Μόσχα έμοιαζε και ήταν ο ιδανικός προορισμός ούσα φυσικά και η πατρίδα του ζευγαριού, ο ισχυρός άνδρας της ΤΣΣΚΑ Αντρέι Βατούτιν τον είχε ενημερώσει όταν πάντα θα έχει μια θέση στα αποδυτήρια της ομάδας, η συμφωνία επήλθε, ο 34χρονος φόργουορντ έμεινε και τυπικά ελεύθερος από τους Σίξερς και το ΝΒΑ και με ένα… σμπάρο δυο τριγώνια.
Η «ομάδα του στρατού» που ήταν εξ΄αρχής το φαβορί για να τον κάνει δικό της, γνωστοποίησε την μεγάλη επιστροφή του και ο ίδιος θα μπορέσει να παίξει πάλι σε υψηλό επίπεδο, όντας πιο ήρεμος όπως και η σύζυγός του.

«Του έστειλα κάποια plays»
Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν περιχαρής διότι θα έχει στα χέρια του ένα «όπλο» άκρως δυσεύρετο και το εξέφρασε: «Ολοι ξέρουν ποιος είναι ο Αντρέι Κιριλένκο και τι σημαίνει για την ΤΣΣΚΑ». Αναμφίβολα η τρίμηνη αποχή του από την αγωνιστική δράση θα παίξει ρόλο με τον Ελληνα κόουτς να τονίζει πως… «όλο το προπονητικό τιμ πρέπει να δουλέψει για να τον βοηθήσει. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο, του έστειλα κάποια plays που χρησιμοποιούμε και ξέρω ότι δούλεψε μόνος του πάνω σε αυτά. Πρόκειται για έναν παίκτη που βρίσκεται πολλά χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, έχει πολύ ταλέντο και είμαι σίγουρος πως θα προσαρμοστεί γρήγορα, αν και δεν θέλουμε να τον πιέσουμε».

Το στοίχημα των Ρώσων
Η εμπειρία που έχει μπορεί να καλύψει γρήγορα το αγωνιστικό κενό που είχε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, η ΤΣΣΚΑ θα επωφεληθεί από την παρουσία του καθώς έχει στην φαρέτρα του πολλές κινήσεις ώστε να αφήσει την μπάλα στο καλάθι ενώ η άμυνα του τσακίζει… κόκκαλα. Είναι αυτό που λέμε ολοκληρωμένος παίκτης και απρόβλεπτος διότι και στην κακή του μέρα, μπορεί να σε «σκοτώσει». Είναι 4άρι, αλλά άνετα αγωνίζεται και ως 3άρι σε ψηλά σχήματα όπως είχε γίνει επί Καζλάουσκας. Από την άλλη, μπορεί να «μπερδέψει» την ΤΣΣΚΑ. Διότι και με την επιστροφή του Κριάπα πλέον θα έχει 4 παίκτες στην ίδια θέση (συν τους Βοροντσέβιτς, Νίκολς) ενώ η ρωσική ομάδα άρχιζε να ανεβάζει στροφές με χαμηλά σχήματα (Τεόντοσιτς, Ντε Κολό, Τζάκσον).


Τα περσινά πεπραγμένα
Ο πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας το 2012 – μεταξύ άλλων – (τραγική ειρωνεία λόγω της απώλεια της κούπας) αφού απογοητεύτηκε και επέστρεψε στο ΝΒΑ, αγωνίστηκε για μία σεζόν (2012-2013) στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς και είχε αξιόλογη παρουσία με 12,4 πόντους και 5,7 ριμπάουντ. Κορυφαία του επίδοση την συγκεκριμένη χρονιά ήταν στις 14/11/2012 όταν και είχε 26 πόντους και 12 ριμπάουντ στην ήττα της ομάδας του κόντρα στο Σάρλοτ.

Πηγή:www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: