Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ναυάγιο, χωρίς τρικυμία…!!

Ποτέ δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που προσπαθεί. Και όποιος πει ότι ο Παναθηναϊκός δεν τα έδωσε όλα απέναντι στην Μπαρτσελόνα θα είναι ή προκατειλημμένος ή ψεύτης!Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς προσπάθησε να «διαβάσει» όσο καλύτερα μπορούσε το παιχνίδι και το πλάνο του είχε λογική. Αρχικά, κατάφερε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Άντε Τόμιτς (αφυπνίστηκε πολύ αργότερα). Ο Πλάις ήρθε από τον πάγκο, έδωσε λύσεις, όμως ο Εστεμπάν Μπατίστα έδειχνε ανίκητος στην επίθεση, κάνοντας πολλές φορές… πλάκα απέναντι στους Καταλανούς.
Κι, όμως, το σκηνικό άλλαξε γρήγορα και το ημίχρονο έκλεισε με την Μπάρτσα στο +10. Σε αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο η προσωρινή χαλάρωση της άμυνας των «πρασίνων» και φυσικά τα… cojones του μέτριου φέτος, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος μπήκε, «γάζωσε» το καλάθι του Παναθηναϊκού και άλλαξε τη μοίρα του αγώνα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού «άνοιξε» αναπόφευκτα με αυτό τον τρόπο και ο δρόμος της επιστροφής ήταν δύσβατος, από τη στιγμή που βρισκόταν σε φοβερή κατάσταση και ο Ντόελμαν.
Τα πικ εν ρολ του Μαρσελίνιο Χουέρτας, με τον Πλάις, δημιούργησαν έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τον Ιβάνοβιτς, ο οποίος είδε τους παίκτες του να χάνουν και κρίσιμα αμυντικά ριμπάουντ. Οι «πράσινοι» ήθελαν να κάνουν την ολική επαναφορά, αλλά δεν μπορούσαν. Το φοβερό ξέσπασμα του Ναβάρο στο δεύτερο δεκάλεπτο είχαν αποβεί ήδη μοιραίο, καθώς η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να πετάξει μια τέτοια ευκαιρία.
Ο αρχηγός, Δημήτρης Διαμαντίδης, ήταν συγκλονιστικός. Οι Νέλσον, Σλότερ και Γκιστ έκαναν υπερπροσπάθεια. Ωστόσο, οι Ισπανοί είχαν πάντα έτοιμοι την απάντηση. Η ήττα ήταν αναπόφευκτη και το μόνο θετικό της βραδιάς ήταν η απρόσμενη -κατά πολλούς- ήττα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι από τον βαθμολογικά αδιάφορο, Ερυθρό Αστέρα.
Η ένταξη στην ομάδα του Γκάνι Λαβάλ κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ! Ο Μπατίστα είναι σπουδαίος επιθετικά, αλλά στην άμυνα… μπάζει. Και μπάζει επικίνδυνα. Οι αντίπαλοι προπονητές τον «σημαδεύουν» και ειδικά όταν έχουν «πεντάρια» με τέτοια ποιότητα και πλαστικότητα, το πρόβλημα εντείνεται.
Ο Τσάβι Πασκουάλ «σοφά» δεν χρησιμοποίησε τον Λάμπε. Προτίμησε να έχει μέσα τον Πλάις, περιμένοντας μέχρι να αποβληθεί με πέντε φάουλ και συνέχεια επανέφερε τον Τόμιτς, ο οποίος ήταν κάποιες φορές έξω απ΄τα νερά του, αλλά βοήθησε σημαντικά τους Καταλανούς. Με τον Λαβάλ «ετοιμοπόλεμο» τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο δύσκολα για την φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα.
Σαν έσχατη λύση, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιχείρησε ένα «τρικ», που είχε δοκιμάσει άλλη μια φορά με επιτυχία στο παρελθόν. Σχήμα με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Φώτση, Γκιστ και Μπατίστα. Δεν του βγήκε ιδιαίτερα, χωρίς, βέβαια, να αποδειχτεί και ζημιογόνο. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη θα λέγαμε.
Εξάλλου, ο Παναθηναϊκός έκανε την προσπάθειά του και δικαίως κέρδισε το χειροκρότημα. Τα λάθη και η έλλειψη συγκέντρωσης στα κρίσιμα σημεία στοιχίζουν. Αν και σε αυτό το ματς ο «εξάστερος» πλήρωσε ξεκάθαρα το «νεκρό διάστημα» της δεύτερης περιόδου, που τον ανάγκασε να κυνηγάει στο σκορ. Έφτασε κοντά στην ανατροπή. Δεν τα κατάφερε… Συνεχίζει. Με λιγότερα λάθη και περισσότερη ψυχραιμία όταν η μπάλα «καίει».
Η δεύτερη θέση δεν έχει χαθεί, αρκεί ο Παναθηναϊκός να έχει την ίδια σοβαρότητα που τον διέπει στο ΤΟΠ-16. Όλα είναι ακόμα ανοιχτά. Μέχρι και ο «εμφύλιος» στα προημιτελικά. Μακρινό αυτό, αλλά διόλου απίθανό.
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: