Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Top-10: Real Madrid legends!!

Το Gazzetta γιορτάζει τα 113 χρόνια της Ρεάλ Μαδρίτης και παρουσιάζει τους κορυφαίους 10+1 παίκτες που αγωνίστηκαν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.
Βασίλισσα της Ισπανίας με 32 πρωταθλήματα αλλά και της Ευρώπης με 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών, οι Blancos είναι για τους περισσότερους το κορυφαίο κλαμπ στον πλανήτη. Σε 113 χρόνια ύπαρξης, οι οπαδοί έχουν ζήσει απίστευτες στιγμές γεμάτες πανηγυρισμούς, νίκες σε ντέρμπι και τίτλους, ενώ εκπληκτικοί παίκτες που σημάδεψαν το άθλημα φόρεσαν τη μυθική φανέλα της. Ακολουθούν οι καλύτεροι δέκα που τα έδωσαν όλα μπροστά στο κοινό των Μερένγκες συν τον άνθρωπο που εκτός από ποδοσφαιριστής πέρασε από πολλά πόστα, έγινε πρόεδρος και το γήπεδο πήρε το όνομά του…
Φρανθίσκο Χέντο (1953-1971)
Μία ζωή γεμάτη τίτλους. Τους τίτλους που κάθε παίκτης έχει ονειρευτεί όταν ξεκινάει να παίζει ποδόσφαιρο. Ο αριστερός εξτρέμ -που ξεκίνησε την καριέρα του στην Ράθινγκ Σανταντέρ- είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει κρατήσει στα χέρια του το Κύπελλο Πρωταθλητριών 6 φορές. Ο ρυθμός στο παιχνίδι του, ο τρομερές ντρίμπλες και η ακρίβεια στις σέντρες ήταν τα όπλα του Χέντο που πέρα από τις εκτός συνόρων κούπες κατέκτησε με τους Blancos 12 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Μαζί με τους Ντι Στέφανο, Κοπά, Ριάλ και Πούσκας αποτέλεσαν επιθετική γραμμή-φωτιά για την Ρεάλ, με την οποία έβαλε 178 γκολ σε 606 ματς.
Φέρεντς Πούσκας (1958-1966)
Αφίχθη από την Χόνβεντ και έκανε γρήγορα του φιλάθλους να τον λατρέψουν με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του και σπάζοντας τα ρεκόρ σκοραρίσματος. Το αριστερό του πόδι ήταν το απόλυτο δολοφονικό όπλο, με τον Πούσκας να βάζει κατά τη θητεία του στην Ρεάλ 242 γκολ σε 262 αγώνες και να παίζει στην Εθνική Ουγγαρίας (85) αλλά και Ισπανίας (4). Εγινε κάτοικος Μπερναμπέου στα 31 του και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα προκαλώντας τον τρόμο μαζί με τους Ντι Στέφανο, Κοπά, Ριάλ, Σανταμαρία, Χέντο, Ντομίνγκες. Οταν αποκτήθηκε, οι αφισιονάδος νόμισαν ότι ήταν μεγάλος και βαρύς, όμως σύντομα κατάλαβαν πόσο λάθος έκαναν και σήμερα χαίρονται που τον έχουν ανάμεσα τους κορυφαίους όλων των εποχών.



Αλφρέδο Ντι Στέφανο (1982-1984, 1990-91)
Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Ρεάλ. Εκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο, ήταν ηγετική φυσιογνωμία και εκτός των τεσσάρων γραμμών και μαζί του οι Blancos βρέθηκαν στις καλύτερες μέρες τους κατακτώντας πέντε σερί φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ενας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών, ο Ντι Στέφανο έβαλε με την Ρεάλ 307 γκολ σε 396 αγώνες και κατάκτησε την Χρυσή Μπάλα το 1957 και το 1957. Ηταν μέλος της θρυλικής 'πεντάδας του γύπα' μαζί με τους Μπουτραγκένιο, Σάντσίς, Μαρτίν Βάσκες, Παρδέθα και τον Νοέμβριο του 2000 έγινε επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου. Εφυγε από τη ζωή το 2014.
Εμίλιο Μπουτραγκένιο (1984-1995)
Ο Μπουτραγκένιο ήταν μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που μετέτρεψε το άθλημα σε τέχνη. Η ικανότητά του στις ντρίμπλες ήταν εξωπραγματική για τα δεδομένα της εποχής και οι ικανοτητές του εφιάλτης για τους αμυντικούς. Το προσωνύμιο 'γύπας' ήταν σήμα κατατεθέν με την γνωστή σε όλους 'πεντάδα' να σαρώνει στα γήπεδα της Ισπανίας και της Ευρώπης. Το πόσο έβλεπε γήπεδο και το ταλέντο στο να αυτοσχεδιάζει έκανε τους scout της Ατλέτικο να προσπαθήσουν να τον αποκτήσουν, όμως ο ίδιος και ο πατέρας του ήταν μέλη των Μερένγκες και ο Εμίλιο ήθελε να παίζει στην ομάδα που υποστηρίζει. Αυτός ήταν ο λόγος που γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ.
 
 
 
Ούγκο Σάντσες (1985-1992)
Ο Σάντσες βρέθηκε στην Ρεάλ έχοντας παρελθόν στην Ατλέτικο. Τα τελειώματα του Μεξικάνου ήταν ασύγκριτα, οι αριθμοί του εκπληκτικοί και έτσι είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία των Μερένγκες. Η περίφημη ‘πεντάδα του γύπα’ τον είχε στην κορυφή και ήταν μέλος μίας εκ των κορυφαίων ομάδων που είδε ποτέ το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Χαρακτηριστική η τούμπα που έκανε όταν πανηγύριζε και την έκανε πολύ συχνά αφού με τους Blancos σημείωσε 207 γκολ σε 283 αγώνες, επίδοση που βάζει τον αριστεροπόδαρο άσο ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου.
 
 
Φερνάντο Ιέρο (1989-2003)
Πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μάλαγα, όμως έγινε ένας από τους θρύλους της Ρεάλ. Ο Ιέρο ήταν ένας πολυσύνθετος στόπερ που μπορούσε να αγωνιστεί και στο κέντρο και στην καριέρα του με τη λευκή φανέλα έβαλε 126 γκολ που τον κάνουν Νο1 αμυντικό όλων των εποχών στην κατηγορία. Πέρα από τα τέρματα που πέτυχε στα 14 χρόνια του στην Μαδρίτη, ξεχώρισε για τη δύναμη στον αέρα, την αίσθηση του χώρου και το ότι έφτιαχνε επιθέσεις από πίσω, χαρακτηριστικά που τον έκαναν έναν από τους κορυφαίους στόπερ στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το Παλμαρέ του γράφει μεταξύ άλλων 3 Κύπελλα πρωταθλητριών και 2 Διηπειρωτικά.
 
 
Ραούλ Γκονθάλεθ (1994-2010)
Μεγάλωσε στα προάστια της Μαδρίτης και από παιδί είχε πάθος με το ποδόσφαιρο. Σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά εγκλήματα, ξέφυγε από τα τμήματα υποδομής της Ατλέτικο και εξελίχθηκε στο απόλυτο σύμβολο για την Ρεάλ. Επιθετικός που είχε στο DNA του το ένστικτο του killer, τα έδινε όλα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ έξω από αυτόν το ήθος του αποτελούσε παράδειγμα για όλους. Ηταν πάντα εκεί, για να πάρει την απόκρουση, για να τελειώσει όσο πιο απλά γινόταν τη φάση, με πλασέ, περνώντας τον τερματοφύλακα ή με λόμπα. Ολα αυτά πριν φιλήσει τη βέρα στο χέρι του. Με 323 γκολ είναι ακόμα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.
 
 
Ζινεντίν Ζιντάν (2001-2006)
Για αρκετούς ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, ο Ζιζού, στα 29 του έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας, όταν η Ρεάλ έδωσε 73.5 εκατ. για να τον πάρει από την Γιουβέντους. Η τεχνική, η επαφή με τη μπάλα, το πόσο διαφορετικά από κάθε άλλον έβλεπε το γήπεδο, η ικανότητά του και με τα δύο πόδια είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγραφούν μέσα σε λίγες γραμμές. Ο Ζιντάν ήταν ο απόλυτος Maestro των Galacticos της προηγούμενης δεκαετίας και παρά τα σχετικά λίγα του χρόνια στο Μπερναμπέου είναι ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Στον τελικό του Champions League του 2002 κόντρα στην Λεβερκούζεν ο Ζιντάν πέτυχε το νικητήριο γκολ, το οποίο ψηφίστηκε ως το καλύτερο στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης.
 
 
 
Κριστιάνο Ρονάλντο (2009-σήμερα)
Το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ αποφάσισε να αποκτήσει το αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για να το καταφέρει έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών δίνοντας 94 εκατ. ευρώ. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, ο Πορτογάλος υπερπαίκτης έχει κάνει το ποσό να φαντάζει μικρό, αφού σε 282 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει 291 γκολ και βρίσκεται μόλις 34 μακριά από να ξεπεράσει τον Ραούλ και να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του κλαμπ. Πραγματική μηχανή γκολ, ο Κριστιάνο έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους με τους Μερένγκές και δύο σερί φορές την Χρυσή Μπάλα και χρειάζεται λιγότερα από 80 τέρματα για να γίνει και πρώτος σκόρερ ever στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα.
 
 
 
Ικερ Κασίγιας (1999-σήμερα)
Στα 16 του μπήκε σε αποστολή για αγώνα Champions League και στα 19 του έπαιξε βασικός σε τελικό. Ο Ικερ Κασίγιας αποτελεί ζωντανή ιστορία για την Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία έχει κατακτήσει όποιον τίτλο υπάρχει, ενώ με την Εθνική Ισπανίας σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο (2010) και δύο Euro (2008, 2010). Αν και τα τελευταία χρόνια μία σειρά γεγονότων τον οδήγησε να χάσει τη θέση του, ο θρυλικός πορτέρο έχει 711 συμμετοχές με τους Μερένγκες σε όλες τις διοργανώσεις και με την La Roja 160, όντας στο Νο1 όλων των εποχών. Τα τρομερά reflex και οι εντυπωσιακές επεμβάσεις του χάρισαν τον τίτλο του ‘Αγίου Ικερ΄ο οποίος μνημονεύεται μέχρι σήμερα.


*Σαντιάγο Μπερναμπέου (1909-1927)
Πριν γίνει πρόεδρος του κλαμπ και το γήπεδο πάρει το όνομά του, έγραψε ιστορία με τα χρώματα της Ρεάλ παίζοντας ως μέσος και επιθετικός με μεγάλη ποιότητα. Το πάθος, το σθένος και η ικανότητα στο σκοράρισμα ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν τους Blancos να τον αποκτήσουν από την Χιμνάστικα Εσπανιόλα και σύντομα να τον έχουν βασικό. Ο Μπερναμπέου έπαιξε για 16 σεζόν στους Blancos και παρότι έγινε περισσότερο διάσημος χάρη στη θητεία της προεδρίας του, κατέκτησε 9 πρωταθλήματα και ένα ισπανικό Κύπελλο. Οταν το κλαμπ τον δοκίμασε ήθελε να τον πάρει για τερματοφύλακα, όμως αφού ο αδερφός του επέμεινε, σε 80 ματς με τους Μερένγκες έβαλε 70 γκολ.
 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: