Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ο πιο... άγριος Τελικός!! (vids)

Μπαρτσελόνα εναντίον Αθλέτικ και οι μνήμες όλων γυρίζουν... 31 χρόνια πίσω, όταν η Μαδρίτη έζησε μια πραγματική μάχη με πολλούς τραυματίες. Το τελευταίο νταμπλ, ο Γκοϊκοετσέα και οι κουτουλιές του Ντιέγκο! Γράφει ο Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Η Μπιλμπάο έδειξε τον πειθαρχημένο χαρακτήρα της, άφησε εκτός τους Καταλανούς της Εσπανιόλ  και στον Τελικό για την κούπα θα βρει την ομάδα με την οποία την χωρίζουν πολλά, τη Μπαρτσελόνα! Επιτυχημένα κλαμπ της διοργάνωσης, αλλά πρωταγωνιστές σε ματς που σημάδεψε για πάντα το ισπανικό ποδόσφαιρο. Επεισόδια, ξύλο, τιμωρίες και… νταμπλ για την Αθλέτικ, οι τελευταίοι τίτλοι της μέχρι σήμερα. Η χρονιά 1983-84 ήταν η πιο βίαιη για το συγκεκριμένο ζευγάρι

Οι μέρες και τα δεδομένα έχουν αλλάξει για τα καλά από τον πιο άγριο τελικό που είδε ποτέ το ισπανικό ποδόσφαιρο. Αν κάνει κάποιος αναδρομή 30 χρόνων τότε που η Μπιλμπάο έδειχνε να έχει το πάνω χέρι στο γήπεδο θα δει πως όλα είναι εντελώς διαφορετικά. Τότε αναπτύχθηκε μία επικίνδυνη και... δηλητηριώδης σχέση ανάμεσα στους δύο συλλόγους.

Τα ναδίρ ήταν το 1983-1984 με πολύ άσχημες πράξεις. Ένας Αργεντίνος ιθύνων νους της ομάδας της Μπαρτσελόνα το 1983 ίσως ήταν το μόνο κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που έπαιζε σε μία εποχή όπου οι δύο ομάδες είναι πολύ διαφορετικές από το σήμερα. Η Μπαρτσελόνα είχε μία κρίση ταυτότητας και για καιρό είχε στερηθεί έναν τίτλο εντός των συνόρων της Ισπανίας. Από ένα σημείο και έπειτα είχε γίνει κάτι εμμονικό. Χωρίς τις επιτυχίες που ήθελαν για 23 χρόνια έψαχναν το κάτι παραπάνω. Το τρόπαιο που θα έκανε την διαφορά.
Η αδυναμία σε οποιαδήποτε σκέλος και για κάθε λόγο δεν ήταν κάτι το αποδεκτό στην Μπιλμπάο. Ήταν μία δυνατή, επιθετική, μοναδική και σκληρή ομάδα, που κάποιες φορές…. ξένιζε στο μάτι.

Ήταν η αντίθεση της Μπαρτσελόνα. Βάσκοι εναντίον Καταλανών. Όλα ξεκίνησαν από τις διαφορές των προπονητών τους. Του ανεξάρτητου, αδέσμευτου και δυναμικού Αργεντινού Μενότι που ήταν στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα και του Ισπανού Κλεμέντε του αυστηρού, συντηρητικού και… καθωσπρέπει.
Η απόκλιση που είχαν οδήγησε σε διαμάχες, διαφωνίες και δηλητηρίασε για τα καλά τις σχέσεις των δύο ομάδων. Καταλανοί VS Βάσκων. O Μενότι έβλεπε την Μπιλμπάο ως την ομάδα με το αντί-ποδόσφαιρο και το σκληρό παιχνίδι. Τον σύλλογο που κατέστρεφε την ομορφιά του Ισπανικού ποδοσφαίρου.
Ο Κλεμέντε από την άλλη τα έπαιρνε όλα προσωπικά. Οποιαδήποτε προσβολή προς την ομάδα την έπαιρνε συνολικά ως προσβολή προς τους Βάσκους. Απίστευτο…
Ο Κλεμέντε αντιδρούσε έντονα και προσπαθούσε πολλές φορές να κάνει το θέμα προσωπικό. Δεν κοίταζε το ποδοσφαιρικό κομμάτι, αλλά το προσωπικό. Όταν ο Μενότι ρωτήθηκε για την ηθικότητα της Μπιλμπάο ως ομάδα και τον τρόπο προσέγγισης των αγώνων της και είπε την άποψή του, ο Κλεμέντε απάντησε πως δεν θα πάρει μαθήματα ηθικής από έναν άνδρα που… τρέχει συνέχεια πίσω από φούστες και φέρεται με άσχημο τρόπο. Και όλα αυτά πριν μπούμε δυνατά στη σεζόν 1983-1984.

Πρώτη πράξη του δράματος…
Ποιο ήταν όμως το σκληρό story; Τον Σεπτέμβριο οι δύο ομάδες θα έπαιζαν στο Καμπ Νου. Η Μπαρτσελόνα είχε ξεκινήσει δυνατά την σεζόν με τον Μαραντόνα να είναι σε εξαιρετική φόρμα. Στο πρώτο μισό ο Ντιέγκο ήταν εξαιρετικός. Με τις δικές του ενέργειες ήρθαν δύο γκολ. Στην συνέχεια ήρθε όμως ο... δολοφόνος και στόπερ της Μπιλμπάο, Άντονι Γκοϊκοετσέα.
Στα μέσα περίπου του Β' μέρους ο Μαραντόνα επιτάχυνε προς την αντίπαλη περιοχή για να σκοράρει. Ο Γκοϊκοετσέα ήταν κοντά του, δεν μπορούσε όμως να τον σταματήσει επαρκώς. Πήγε λοιπόν από πίσω με δύναμη και... διέλυσε τα πόδια του Ντιέγκο!

Ο Αργεντίνος έμεινε να σφαδάζει στο έδαφος, κρατώντας το πόδι του, ενώ ο Γκοϊκοετσέα έκανε σαν μην συνέβη τίποτα. Σαν να είναι άλλη μία μέρα στην δουλειά... Ο Μαραντόνα έπεσε στο έδαφος και άρχισε να φωνάζει "έσπασε, έσπασε...". Ο Γκοϊκοτσέα πήρε μία κίτρινη για το μαρκάρισμα και ισχυρίστηκε πως δεν έκανε τίποτα με κακή πρόθεση. Μάλιστα, οι Βάσκοι υποδέχθηκαν τον «χασάπη» σαν… ήρωα αποθεώνοντάς τον για την εγκληματική του ενέργεια!Ο Ντιέγκο έμεινε τρεις μήνες εκτός, αλλά επέστρεψε δυνατός και στον επαναληπτικό πέτυχε δυο γκολ (2-1), κάνοντας απίστευτα πράγματα στο γήπεδο. Ευτυχώς… γλίτωσε σε εκείνο το ματς με λίγες κλωτσιές…
 
 
Η μοίρα όμως… ήθελε την διεξαγωγή του πιο άγριου Τελικού στην ιστορία της Ισπανίας, έτσι η Μπιλμπάο τέθηκε αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα και το ματς στη Μαδρίτη

Στον τελικό που έγινε στην Μαδρίτη οι Βάσκοι πανηγύρισαν ένα ακόμα τρόπαιό τους. Ο Μαραντόνα είχε αποβληθεί δύο εβδομάδες πριν σε νίκη της Μπαρτσελόνα με 5-2 στο πρωτάθλημα, όμως η μία αγωνιστική που του επεβλήθη, του επέτρεψε να αγωνιστεί στο ματς.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδία μιλούσε για ποινή δύο αγωνιστικών. Ο Μαραντόνα στο ματς αυτό παρουσιάστηκε πολύ αποφασισμένος και... εξοργισμένος. Οι εστίες έντασης δημιουργούνταν συνεχώς λόγω των μαρκαρισμάτων της Μπιλμπάο.
«Ο Κλεμέντε δεν είχε τις... μπάλες και τα κότσια να με κοιτάξει στα μάτια. Με αποκάλεσε ηλίθιο», είχε πει ο Μαραντόνα. «Είναι κρίμα που ένας παίκτης τέτοιου επιπέδου και ο οποίος παίρνει τόσα λεφτά να μιλάει έτσι και να μην έχει ηθικές αξίες», απαντά ο Κλεμέντε.
Ο Μαραντόνα αντέδρασε άσχημα και μετά το τέλος του αγώνα. Δεν άντεχε άλλη μία ήττα από την Μπιλμπάο και ενώ αιμοραγούσε από μία πληγή στο πόδι του, την οποία την προκάλεσε ποιός άλλος; ο Γκοϊκοετσέα. Όταν ο αμυντικός Σόλα τον χλεύασε ο Μαραντόνα εκνευρίστηκε και άλλο και έτσι τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Έριξε κουτουλιά στον Σόλα και αγκωνιά σε άλλον παίκτη της Μπιλμπάο, πετυχαίνοντάς τον στο πρόσωπο. Μόλις τον προσέγγισαν οι παίκτες των Βάσκων για να του επιτεθούν, οι συμπαίκτες του βρέθηκαν στο πλευρό του και επικράτησε πανδαιμόνιο.
Όλα άρχισαν να μοιάζουν σαν μία ταινία πολεμικών τεχνών. Ο Μιγκέλι με τον Κλος άρχισαν να δίνουν εναέριες κλωτσιές και έγινε... χαμός! Σε αυτό το ματς είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν 60 τραυματισμοί, προκαλώντας την ντροπή των κρατικών Αρχών και του Βασιλιά Κάρλος. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μετά από αυτόν τον αγώνα υπήρξαν αλλαγές και στις δύο ομάδες, με τον Μαραντόνα να πηγαίνει στη Νάπολι.
Για τα επεισόδια αυτά, οι Γκοϊγκοετσέα, Ντε Αντρες, Μαραντόνα, Κλος και Μιγκέλι τιμωρήθηκαν με τρεις μήνες αποκλεισμό από την ισπανική ομοσπονδία, ωστόσο «ξεχάστηκε» για να πάει χωρίς εντάσεις η Εθνική Ισπανίας στο Euro 1984.


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: