Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τα εταιρικά έσοδα Σαββίδη που ζαλίζουν!! (αναλυτική παρουσίαση)

Η οικονομική κρίση επηρέασε ελάχιστα τις επιχειρήσεις του Ιβάν Σαββίδη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο όγκος των ακαθάριστων πωλήσεων των εταιριών του ομίλου της Agrocom έφτασαν στο ασύλληπτο νούμερο 1 δις 302 εκατομμυρίων ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου

 

Ο όμιλος «AGROCOM» συνόψισε τα αποτελέσματα των εργασιών για το 2014


* Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες παρατίθενται με βάση τη μέση σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ το 2014

Στο τρέχον έτος ο όμιλος επικεντρώνεται στη συνολική αύξηση των πωλήσεων σε κάθε κατεύθυνση των επιχειρήσεων.

Ο όμιλος «AGROCOM» περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes. Επιχειρεί στους τομείς της καπνοβιομηχανίας, της επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, της αγροτικής οικονομίας, της συσκευασίας, του λιανικού εμπορίου. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον (Ρωσία).
Ο συνολικός όγκος ακαθάριστων πωλήσεων των εταιριών του ομίλου το 2014 αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε στα 1302 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης EBITDA είναι 159 εκατ. ευρώ.
Στο ρωσικό κράτος ο όμιλος κατέβαλε για φόρους 684 εκατ. ευρώ. Το 2013 αυτός ο δείκτης ήταν 632 εκατ. ευρώ.
Για φιλανθρωπία και κοινωνικά έργα προορίζονται 7,2 εκατ. ευρώ. Το 2013 – 3,5 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση συσκευασίας «Atlantis-Pak»

Η εταιρεία «Atlantis-Pak» είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών τεχνητών περιβλημάτων του κόσμου και είναι τώρα η εταιρεία-ηγέτης της βιομηχανίας συσκευασίας στη Ρωσία.
Το 2014 οι ακαθάριστες πωλήσεις ανήλθαν στα 127 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 113 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 46,9 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης EBITDA ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερο από ό, τι το 2013 κατά 2%.
Η γεωγραφία των πωλήσεων: περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο - Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική, χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Αναπτύσσονται νέες κατευθύνσεις πωλήσεων: Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία.

Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά, άνοιξε ένα νέο κέντρο παραγωγής και logistics στην Τσεχική Δημοκρατία, στο οποίο πραγματοποιείται η επιπλέον επεξεργασία του περιβλήματος, το γκοφρέ, η εκτύπωση. Άνοιξε δικά της γραφεία πωλήσεων στη Γερμανία και στην Πολωνία.

Το συγκρότημα επιχειρήσεων καπνοβιομηχανίας «Donskoy Tabak»

Η «Donskoy Tabak» είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς των προϊόντων καπνού στη Ρωσία. Η εταιρεία ιδρύθηκε περισσότερα από 155 χρόνια πριν. Η μητρική εταιρεία βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον.
Στο φόντο της φθίνουσας πορείας της αγοράς (σε ολόκληρη τη Ρωσία μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με πέρυσι), η «Donskoy Tabak» έχει μετακινηθεί από την πέμπτη στην τέταρτη θέση στην αγορά, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της κατά 0,7% στο 8,8%.
Το 2014 η παραγωγή ανήλθε σε 31,2 δισ. τσιγάρα.
Οι συνολικές πωλήσεις σε 32 δισ. τσιγάρα.
Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας είναι πάνω από 120 ονόματα προϊόντων καπνού. Η γεωγραφία των πωλήσεων: όλη η Ρωσία, εξαγωγές.
Οι ηγέτες στις συνολικές πωλήσεις είναι τα εμπορικά σήματα «Donskoy Tabak» «Continent», «PLAY», «Arctica», «Kiss».
Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 5,1 δισ. τσιγάρα.
Οι κύριες αγορές του εξωτερικού: Γεωργία, Ιράκ, Αμπχαζία, Ουκρανία, Καζακστάν, Ιράν. Το 2014 άνοιξαν νέες αγορές: Αίγυπτος, Γαλλική Πολυνησία, Ουγγαρία, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Ελβετία, Πολωνία, Σλοβακία.
Οι ακαθάριστες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% και ανήλθαν σε 939 εκατ. ευρώ.
Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης EBITDA ανήλθε σε 102 εκατ. ευρώ.
Ο όγκος των φορολογικών πληρωμών στο κράτος αυξήθηκε κατά 10% και ανήλθε σε 638 εκατ. ευρώ.

Στην ευρωπαική αγορά το συγκρότημα επιχειρήσεων εκπροσωπείται από την εταιρεία ΣΕΚΑΠ (Ξάνθη, Ελλάδα), η οποία το 2014 παρήγαγε 1,6 δισ. τσιγάρα και η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 8% σε σύγκριση με το 2013. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 1,6 δισ. τσιγάρα και ο δείκτης αυτός είναι κατά 9% υψηλότερος από ό, τι την προηγούμενη περίοδο.

Ο κύριος στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι οι εξαγωγές. Το 2014 η ΣΕΚΑΠ ξεκίνησε την αποστολή προϊόντων σε μια σειρά από νέους προορισμούς εξαγωγών - Αρμενία, Λίβανο, Αμπχαζία, Μολδαβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βουλγαρία. Στις ήδη γνωστές αγορές, Αλβανία και Τουρκμενιστάν, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της η εταιρεία, εμφανίστηκαν δεύτεροι διανομείς.

Για τις εξαγωγές παρουσιάστηκαν μια σειρά από καινοτομίες: «Absolut» Black, «Absolut» Silver, «Absolut» Gold, «Donskoy Tabak» 100’s, «Continent» Slims. Σταθερή ζήτηση παρατηρείται στις παραδοσιακές μάρκες: «Cooper», «GR», «Absolut» και «Continent».

Το συγκρότημα επιχειρήσεων κρέατος «Ταύρος»

Ό όμιλος εταιρειών «Ταύρος», είναι ο μεγαλύτερος επεξεργαστής ωμού κρέατος στη νότια Ρωσία. Ο όμιλος περιλαμβάνει επιχειρήσεις εκτροφής ζώων, σφαγής, εργοστάσια παραγωγής αλλαντικών, επώνυμη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης.
Το 2014 ο όγκος παραγωγής του ομίλου εταιρειών «Ταύρος» ανήλθε σε 45, 9 χιλ. τόνους αλλαντικών και ημικατεργασμένων προϊόντων.
Η γκάμα των προϊόντων είναι 203 ονόματα.
Το 2014 στην αγορά εμφανίστηκαν 14 νέα προϊόντα.
Η γεωγραφία των πωλήσεων: Νότια Ρωσία και Βόρειος Καύκασος. Το μερίδιο αγοράς στη Νότια Ομοσπονδιακή Περιφέρεια: 18,9%
Ο στόχος για το 2015 – είναι η ανάπτυξη του έργου σε γειτονικές περιοχές και η ενίσχυση της θέσης στην παραγωγή και στην πώληση των ημικατεργασμένων προϊόντων.

Άλλες επιχειρήσεις
Η εταιρεία «Aqua-Don»
Το 2014 η εταιρεία παρήγαγε 32,5 εκατ. φιάλες.
Ο όγκος ακαθάριστων πωλήσεων – 8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης EBITDA - 0,8 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία «Agro-industrial complex 21 century» (θερμοκήπια)
Οι ακαθάριστες πωλήσεις – 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης EBITDA – 0,2 εκατ. ευρώ.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: