Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η αυτοκάθαρση, πριν από την κάθαρση…!!

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλάκης



Όπως και όταν είχαν αρχίσει να διαρρέουν τα ονόματα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, έτσι και τώρα που η τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον Σκάι» τα αποκάλυψε, επιμένω ότι το ζητούμενο δεν είναι ποιοι συμμετέχουν αλλά αν τα στοιχεία είναι επαρκή και ικανά να «δεθεί κατηγορητήριο» το οποίο θα οδηγήσει σε καταδίκες.

Ανήκω στην κατηγορία αυτών που δεν εντυπωσιάζονται από το μέγεθος και τη δυναμική αυτών που εμφανίζονται να συμμετέχουν στην εγκληματική οργάνωση. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί με ενδιαφέρει η ουσία.

Ζώντας για πάρα πολλά χρόνια σε αυτό το χώρο, έχω ακούσει πολλά, έχω πληροφορηθεί άλλα τόσα, έχω εικόνα των παθογενειών του. Δεν έχω, όμως, τα ατράνταχτα εκείνα στοιχεία που θα μου επέτρεπαν να βγω φόρα παρτίδα και να κατηγορήσω κάποιους.

Αναρωτιέμαι κι εγώ, όπως κι οι περισσότεροι από εσάς, για ορισμένους ανθρώπους. Τους βλέπω κι εγώ με καχυποψία, σκέφτομαι ότι δεν μπορεί να είναι τυχαία ορισμένα πράγματα. Δεν μπορώ, όμως, να τους κατηγορήσω μόνο επειδή υποψιάζομαι πως δεν είναι απολύτως καθαροί.

Οφείλω να παραδεχθώ ότι ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας έκανε καταπληκτική δουλειά. Μίλησε με πάρα πολλούς ανθρώπους, δούλεψε πάνω στα στοιχεία που προέκυψαν από τηλεφωνικές συνομιλίες, προσπάθησε να συνδέσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Διάβασα κι εγώ, όπως κι εσείς, ένα μεγάλο μέρος από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Κάποια από αυτά που μου έλεγαν ότι συμβαίνουν, τα είδα μέσα από αυτά τα στοιχεία να επιβεβαιώνονται. Μια δουλικότητα που έβλεπα τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει στη σχέση ανάμεσα σε κάποιους ανθρώπους στο χώρο του ποδοσφαίρου, επιβεβαιώθηκε και αυτή.

Διαπίστωσα ότι έως και… εντολές δινόταν από κάποιους παράγοντες, ακόμη και σε «συναδέλφους» μου, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να τις εκτελέσουν.

Ολο αυτό το πακέτο, ωστόσο, που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, από ποινικό μέχρι και κουτσομπολίστικο, θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιολογηθεί, πώς θα αξιοποιηθεί από τον ανακριτή διαφθοράς, κατ’ αρχήν, αφού αυτός θα αποφασίσει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και σε ποιους.

Μέχρι τότε, αλλά ακόμη περισσότερο μέχρι να δούμε πόσοι από αυτούς που θα διωχθούν θα καταδικαστούν κιόλας, εμένα θα μου επιτρέψετε να είμαι επιφυλακτικός.

Το θέμα για το οποίο δεν έχω καμία επιφύλαξη, είναι αυτό που αφορά στην ΕΠΟ και τους παράγοντες ή τα στελέχη της που εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και την έναρξη της διαδικασίας αυτοκάθαρσης, εφόσον γίνουν γνωστά τα ονόματα των εμπλεκόμενων.

Στην ομοσπονδία δεν έχουν τίποτε να περιμένουν, κανένα νομικό παράθυρο να ψάχνουν, καμία δικαιολογία να επικαλούνται.

Εφόσον η πολύκροτη υπόθεση «δείχνει» κάποια από τα κορυφαία στελέχη της, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε εκλογές.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει άλλο παράγοντες που τους… φτύνεις κι αυτοί λένε ότι… βρέχει. Δεν αντέχει άλλο παράγοντες που είναι αγκαλιά με την καρέκλα. Δεν αντέχει άλλο παράγοντες που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δεν αντέχει άλλο παράγοντες χωρίς προσωπικότητα, έτοιμους να εκτελέσουν εντολές άνωθεν.

Το ζήτημα, πάντως, είναι αν κάποιοι λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το ηθικό μέρος της υπόθεσης ή όχι, αφενός, κι αν το δικαστικό κομμάτι θα αποδώσει όσα η κοινή γνώμη αναμένει, αφετέρου.

Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν πολλά από την πλευρά της δικαστικής διερεύνησης. Μακάρι η κατάληξη της υπόθεσης να είναι η ταφόπλακα όλων των αμαρτιών του ελληνικού ποδοσφαίρου.     

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: