Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οταν η Τουρκία... σείστηκε από τα στημένα!!

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Κορέα για εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το gazzetta.gr θυμάται το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Τουρκία!
3 Ιουλίου 2011, Σεισμός στο τουρκικό ποδόσφαιρο! Η αστυνομία της χώρας προχωρά στη σύλληψη 40 υπόπτων με τις κατηγορίες σύστασης και συμμετοχής σε στημένα παιχνίδια. Το βάρος έπεσε στην πρωταθλήτρια, Φενέρμπαχτσε και οι Αρχές συνέλαβαν τον πρόεδρο, Αζίζ Γιλντιρίμ, τον αντιπρόεδρο, Σεκίπ Μοστούρογλου, αλλά και μέλη της διοίκησης. Τράμπζονσπορ, Μπεσίκτας και Σίβασπορ εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όμως οι περισσότερες κατηγορίες αφορούν τον ισχυρό άνδρα της Φενέρ. 
«Από το πρωί διεξάγεται έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης σε πολλές ομάδες. Ο πρόεδρος της ομάδας, Αζίζ Γιλντιρίμ, συνελήφθη μαζί με άλλους παράγοντες ομάδων στο πλαίσιο των ερευνών της εισαγγελίας. Η Φενέρμπαχτσε έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο της και θα φανούν τα πραγματικά περιστατικά. Η ένδοξη και η λαμπρή ιστορία έχουν αποδείξει πως η ομάδα δεν συμμετείχε ποτέ σε άνομες πράξεις», ανέφερε η ανακοίνωση της Φενέρ.
Από τις... δαγκάνες των Αρχών δεν ξέφυγαν και ποδοσφαιριστές, καθώς συνελήφθησαν οι Ουμίτ Καράν (αθλητικός διευθυντής της Εσκισεχίσπορ) Σερκάν Καλίκ (Γκεντσελερμπιρλίγκι), Κορτσάν Σελικάι, Μεχμέτ Γιλντίζ και Σερζέρ Οζτούρκ.  Ο τελευταίος που συνέλαβε η αστυνομία ήταν ο Εμανουέλ Εμενίκε, o οποίος είχε καταφέρει λίγες ημέρες πριν να πάρει μεταγραφή στη Φενέρ από την Καραμπούκσπορ.
Στα κεντρικά της αστυνομίας βρέθηκαν  ο αντιπρόεδρος της Τραμπζονσπόρ, Νεβζάτ Σακάρ και ο πρόεδρος της Σίβασπορ, Μαϊνούν Οντιακμάζ. 
Αναλυτικά η λίστα των συλληφθέντων
Αζίζ Γιλντιρίμ (Πρόεδρος Φενέρ)
Σεκίπ Μοστούρογλου (Αντιπρόεδρος Φενέρ)
Μαϊνούν Οντικμαζ (Πρόεδρος Σίβασπορ)
Ταμίρ Γελκοβάν (Εκτ. Διευθυντής Φενέρ)
Κορτσάν Σεκάι (Παίκτης Σίβασπορ)
Αμπουραμάν Γιακούς (Πρώην πρόεδρος της Ντιγιαρμπακίρ)
Μπουλέντ Οιγκούν (Τεχν. Διευθ. Εσκισεχίρ)
Ουμίτ Καράν (Αθλ. Διευθ. Εσκισεχίρ)
Μεχμέτ Γιλντίζ (Παίκτης Εσκισεχίρ)
Μαχμούτ Μποζ (Παίκτης Γκεντσλερμπιρλιγκι)
Σεζέρ Οζτούρκ (Παίκτης Φενέρμπαχτσε)
Εμενίκε (Παίκτης Φενέρμπαχτσε)
Σερκάν Καλίκ (Τούρκος με γερμανική υπηκοότητα)
Ομέρ Ολκού (Γκιρενσπορ)
Λεβέν Ερίς (Τεχν. Διευθ. Άδανασπορ)
Σερντάρ Μπερκίν (Αθλ. Διευθ. Άδανασπορ)
Βολκάν Μπαχτσεκαπιλι (Ανιψιός τους Εμρέ Μπελόζογλου)
Ερνάν Ερτάς (Μάνατζερ Αλτάι)
Ταρίκ Οζερτέμ (Μάνατζερ)
Μπεσίρ Ακάρ (Αντιπρόεδρος της Μερσίν)
Μουράτ Τανίς (Αντιπρόεδρος της Μερσίν)
Οζντέν Αρσλάν (Μάνατζερ)
10 Ιουλίου 2011: Ο πρόεδρος της Φενέρ και μεγαλοεργολάβος θεωρήθηκε ως ένας από τους εγκεφάλους της συμμορίας που έστηνε ποδοσφαιρικά παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο και ήταν ο 26ος που προφυλακίστηκε. Η προφυλάκιση του Γιλντιρίμ ήταν αναμενόμενη για τους περισσότερους,  από τη στιγμή που το πρότεινε ο εισαγγελέας. Οσον αφορά την Φενέρμπαχτσε, δημοσιοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ μελών της ομάδας, αλλά και τους ίδιου του προέδρου, που μιλούσαν για «σίγουρα» αποτελέσματα. 
Σοκαρισμένοι στη Φενέρ από την ποινή φυλάκισης στον πρόεδρο, Γιλντιρίμ, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο με δυο βαριές κατηγορίες. Για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έφαγε 2 χρόνια και έξι μήνες, ενώ για τη στημένα ματς 3 χρόνια και εννέα μήνες. Ποια ήταν αυτά;

Φενέρμπαχτσε - Καραμπούκσπορ
Φενέρμπαχτσε - Ανκαραγκουτσού
Φενέρμπαχτσε - Σίβασπορ
Φενέρμπαχτσε - Τράμπζονσπορ
Φενέρμπαχτσε - ΙΒΒ
 

«Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπαθεί να με χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα βρώμικα παιχνίδια τους. Ακόμα και αν αποφασίσετε να μου κλείσετε το στόμα, τα τελευταία μου λόγια θα είναι Φενέρμπαχτσε, θέλω την ελευθερία μου!»  τόνισε ο πρόεδρος της.
To πρώτo ματς που είδε το φως της δημοσιότητας ως στημένο ήταν το Σιβασπόρ-Φενέρπαχτσε. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Τουρκίας με τη Φενέρ να θέλει μόνο τη νίκη για να πάρει το τρόπαιο. Νίκη με 4-3 και και τίτλος!
Η Φενέρ κέρδισε τα 18 από τα 19 τελευταία της παιχνίδια της περιόδου και μάλιστα υπήρχαν ομολογίες προς τον πρόεδρο της τουρκικής Ομοσπονδίας ότι «ξέραμε τα αποτελέσματα των 5 τελευταίων αγώνων της Φενέρ!».
Σημεία - κλειδιά της υπόθεσης
Η Αστυνομία της Πόλης άρχισε να ερευνά την υπόθεση στις 7 Νοεμβρίου του 2009, δύο χρόνια πριν πάει στο 11ο Γραφείο του Ανώτατου Ποινικού Δικαστήριο. Έγινε έρευνα για τέσσερις ανθρώπους και τις συνομιλίες που είχαν για στήσιμο αγώνων. Ένας εξ αυτών ήταν συγγενής του Αζίζ Γιλντιρίμ.
Το 2011 διαπιστώθηκε και με αποδείξεις η σύσταση οργάνωσης που έστηνε αγώνες. Ο Γιλντιμίρ συνδέθηκε άμεσα με τέσσερα στημένα ματς: Φενέρ - Ισταμπούλ (1 Μαϊου του 2011), Καραμπουκσπόρ - Φενέρ (8 Μαϊου του 2011), Φενέρ - Ανκαραγκουτσού (15 Μαϊου του 2011) και Σίβασπορ - Φενέρ (22 Μαϊου του 2011). Επίσης υπήρχαν ενδείξεις παράνομου στοιχηματισμού και άλλων σοβαρών παρατυπιών και παρανομιών που είχαν σχέση με τον Γιλντιρίμ για άλλα εννέα παιχνίδια.
To... λεξιλόγιο
Η τουρκική αστυνομία έχει στην κατοχή της και παρουσίασε στο Δικαστήριο 1.028 μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που αναφέρονταν στο στήσιμο 13 αναμετρήσεων. Μαλιστα, οι 103 από αυτές αφορούσαν τον 60χρονο Γιλντιρίμ και αποκαλύπτουν πώς στήνονταν κάποιοι «δύσκολοι» αγώνες, αλλά και τις χρήματα έπαιρνε ο διαιτητής.
Μάλιστα, το λεξιλόγιο ήταν... παραπλανητικό και όταν αναφέρονταν σε κάποιο ματς που δεν είχε διεξαχθεί, οι συνομιλίες γίνονταν ως εξής: «τα σπίτια που ακόμη είναι υπό κατασκευή». Οι παίκτες ήταν οι... κατσίκες που βγήκαν για βοσκή, ενώ όπου χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια ανέφεραν «Οργώστε, φυτέψτε και μετά σπείρετε». Το τελευταίο συνθηματικό ήταν αυτό που φέρεται να τους... πρόδωσε, αφού μιλούσαν για σπορά σε ακατάλληλη περίοδο. Στο κατηγορητήριο γνωστοποιήθηκε πως η οργάνωση ήξερε ποιοι ποδοσφαιριστές ήταν... εύκολοι για συνεργασία, αλλά και ποιοι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Ο Γκέγκντενιζ Καραντενίζ πήρε 100.000 δολάρια από τον Γιλντιρίμ ως... δώρο, ενώ με 129.300 δολάρια πληρώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίμ! «Αργά ή γρήγορα, όλες οι ομάδες στην Τουρκία παίζουν στημένα παιχνίδια» ήταν η τοποθέτηση του σχολιαστή, Μπαγκίς Ερτεν, δήλωση που τα λέει όλα...
Φυλάκιση, αλλά...
Βαριά ήταν η «καμπάνα» των τουρκικών Αρχών, που κάθε άλλο παρά χαρίστηκαν στον ισχυρό άνδρα των «καναρινιών». Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων κλήθηκε να εκτίσει ο Γιλντιρίμ, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 1,3 εκ. λιρών (περίπου 700.000 ευρώ), καθώς επίσης του απαγορεύτηκε να συνεχίσει να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα στην Φενέρ.
Η τουρκική ομοσπονδία δεν καταδίκασε κάποια από τις 16 ομάδες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, η συγκεκριμένη υπόθεση πήγε στα πολιτικά δικαστήρια, όπου και ο πρόεδρος των δευτεραθλητών Τουρκίας κρίθηκε προφυλακιστέος.  Παράλληλα τρία χρόνια κι ένας μήνας φυλάκισης επιβλήθηκε στο στέλεχος της Φενέρ, Ιλχάν Εκσίογλου, ο οποίος ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ένας χρόνος και τρεις μήνες στον πρώην παράγοντα της Μπεσίκτας, Σερνάρ Ανταλί. Στον αντίποδα, αθώος κρίθηκε ο πρόεδρος της Τραμπζονσπόρ, Σεντρί Σενέρ.
Ο Γιλντιρίμ ξέτισε τον έναν χρόνο και αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση. Βέβαια, οι πρώτοι μήνες στη φυλακή ήταν βασανιστικοί, με τον πρόεδρο της Φενέρ να επισκέπτεται διαρκώς τα νοσοκομείο, ενώ υποβλήθηκε σε αγγειοχειρουργική επέμβαση. 
Στις 17 Ιανουαρίου 2013, λοιπόν, κι ενώ ο Γιλντιρίμ βρισκόταν στη Γαλλία για διακοπές, το Ανώτατο Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και διέταξε την άμεση επιστροφή του στην Τουρκία, ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, η οποία εκτός των άλλων, συμπεριελάμβανε και την παραίτηση του από τον προεδρικό θώκο της Φενέρ εντός 45 ημερών. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας άσκησε έφεση και για ένα τρίμηνο η υπόθεση πήγαινε... μπαλάκι από το 13ο Γραφείο του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου στο 14ο Γραφείο. Τελικώς αποφασίστηκε να σταματήσει η εκτέλεση της απόφασης και η δίκη να επαναληφθεί. 
Οι αντιδράσεις...
Η απόφαση της σύλληψης δεν άρεσε καθόλου στους χιλιάδες οπαδούς της Φενέρ που άρχισαν πορεία προς το δικαστήριο, ώστε να εκφράσουν την συμπαράστασή τους  στον πρόεδρο του συλλόγου. Η αστυνομία τους εμπόδισε, αλλά για να τα ... καταφέρει χρησιμοποίησε εκατοντάδες δακρυγόνα κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι αντιδράσεις των οπαδών  πολλές και η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη για ημέρες. Τραυματίες, συλλήψεις συνέθεσαν το σκηνικό που κράτησε για πολλές ώρες... Κανείς δεν θα ξεχάσει τη σκηνή της πρώτης προπόνησης μετά τη σύλληψη του Αζίζ Γιλντιρίμ. Την πρώτη ημέρα περισσότερα από 100 πούλμαν βρέθηκαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας για να συμπαρασταθούν στους παίκτες και το τεχνικό τιμ!  Συνθήματα, αγκαλιές με τους παίκτες και… κλάματα, με τον τεχνικό της Φενέρ να τονίζει με δάκρυα στα μάτια «Δεν αξίζει αυτό στη Φενέρ».
Η τιμωρία της Φενέρ!
Ο Αζίζ Γιλντιρίμ στη φυλακή και η UEFA με την μορφή του κατεπείγοντος αποφάσισε τον διετή αποκλεισμό της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το CAS έδωσε το δικαίωμα στην τουρκική ομάδα να συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League, ωστόσο, στην εξέταση της υπόθεσης στις 22 και 23 του μήνα απλά επικύρωσε την τιμωρία που επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων. «Το CAS έδωσε το δικαίωμα στην τουρκική ομάδα να συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League, ωστόσο, στην εξέταση της υπόθεσης στις 22 και 23 του μήνα το CAS επικυρώνει την τιμωρία που επιβλήθηκε από την UEFA κι αποβάλλει την Φενερμπαχτσέ από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τα δυο επόμενα χρόνια» ανέφερε η ανακοίνωση!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: