Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Φυτώριο» πλουσίων!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την επιλογή του Ντέιβι Ζέλκε να υπογράψει στην Λειψία, αλλά και σε εκείνη της Βέρντερ να τον πουλήσει.
Την πρωταπριλιά Kicker, Bild και Leipziger Volkszeitung έγραψαν ότι ο Ντέβι Ζέλκε θα συνεχίσει την καριέρα του στην Λειψία από το καλοκαίρι. Φυσικά, αρχικά υπήρξε σκεπτικισμός λόγω της ημέρας, όμως λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η ανακοίνωση.
Ο 20χρονος επιθετικός αποφάσισε να αφήσει μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Bundesliga, που μάλιστα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, για τη 2η κατηγορία! Η μεταγραφή, όπως είναι λογικό, έκανε τεράστια αίσθηση. Και για τους λάθος λόγους. Από τη μία έχεις ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα να επιλέγει μία ομάδα, που ναι μεν έχει θέσει μεγάλους στόχους για το μέλλον όμως φέτος δεν πρόκειται να ανέβει, ενώ από την άλλη μία ομάδα που άλλαξε διοίκηση με σκοπό να μην χρειάζεται να πουλάει τα ταλέντα της, που από φέτος θα αποτελούσαν ξανά κατά κάποιον τρόπο την «ταυτότητά» της.
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ζέλκε ανανέωνε το συμβόλαιό του μέχρι το 2018, ενώ τον Μάρτιο αναδείχθηκε «Αθλητής της Χρονιάς» στη Βρέμη. «Δέχθηκα σημαντικές προτάσεις, όμως τις απέρριψα. Ήταν απόφαση καρδιάς. Νιώθω σαν στο σπίτι μου εδώ», είχε πει, όμως λίγους μήνες αργότερα αυτά τα λόγια δεν έχουν καμία σημασία. Και όπως ήταν λογικό, οι οπαδοί το πήραν πολύ άσχημα. Διότι η διοίκηση φρόντισε να τους συσπειρώσει γύρω από τα νέα ταλέντα και τον Σκπρίπνικ. Πρόλαβαν σε μικρό διάστημα να δεθούν μαζί του και η διαχείριση της κατάστασης δείχνει απειρία από όλες τις πλευρές.

Ο τεχνικός διευθυντής της Λειψίας, Ραλφ Ράνγκνικ, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα, όμως οι πράσινοι κατάφεραν να μη διαρρεύσει τίποτα. Ο νεαρός επιθετικός, που φέτος έχει 6 γκολ στο πρωτάθλημα, άκουσε πολλά στα social media, όμως στην πρώτη του ανοιχτή προπόνηση ήταν σαν να μην έγινε τίποτα. Ο Ζέλκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής δεν αρνήθηκε ούτε ένα αυτόγραφο, ούτε μία φωτογραφία στους οπαδούς. Βέβαια, στο πρώτο του ματς μπροστά στο κοινό της Βέρντερ τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Οι αποδοκιμασίες μπορεί να μην ήταν έντονες, όμως ακούστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, όσο και στη στιγμή της αναγγελίας των 11άδων και της αλλαγής του. Δεν ήταν μόνο προς εκείνον, αλλά και προς τους «νεόπλουτους». «Ένας νέος εχθρός», έγραψε στην Frankfurter Rundschau ο Frank Hellmann για την Λειψία, καθώς κάποτε η Μπάγερν έπαιρνε τους καλύτερους παίκτες της Βέρντερ, όμως πλέον εμφανίστηκε στο προσκήνιο η RB και τα εκατομμύριά της.
«Τον Ζέλκε μπορείτε να τον αγοράσετε, την περιφρόνησή μας την έχετε τσάμπα», έγραφε ένα από τα πανό στο Weser Stadion. Όταν, μάλιστα, από τα μεγάφωνα έγινε γνωστό και το σκορ στο ματς ανάμεσα στην Λεβερκούζεν και στον μισητό εχθρό, Αμβούργο (4-0), το σύνθημα «Κυνηγάμε την Ευρώπη, σύντομα θα κυνηγάς το Αμβούργο», ακούστηκε στις εξέδρες.

«Ένιωσα ανακούφιση που δεν υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες», τόνισε ο Σκρίπνικ μετά το ματς, όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι ο Ζέλκε έχει επηρεαστεί τόσο ψυχολογικά, που δύσκολα θα μπορέσει να πιάσει τόσο καλή απόδοση όπως στο τέλος του πρώτου γύρου. «Ο Ζέλκε είναι ξένος στην ίδια του τη φανέλα», έγραψε η Welt. «Υπάρχουν παίκτες που έχουν πάρει μεταγραφή από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν και από την Μπαρτσελόνα στην Ρεάλ. Γιατί να τα βάλουμε τώρα μαζί του;», ολοκλήρωσε ο Ουκρανός, όμως μοιάζει αδύνατο να φτιάξει το κλίμα.
«Ο Ντέβι δούλεψε και εξελίχθηκε μόνος του και δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Στο ποδόσφαιρο, αυτά τα πήγαινε-έλα είναι συχνά», σχολίασε ο Γιουνούζοβιτς, όμως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.  «Αν είναι να πάρεις μεταγραφή, τότε να το κάνεις μόνο για μεγαλύτερη ομάδα. Δε θα πήγαινα στη 2η κατηγορία», τόνισε ο Ντι Σάντο, που πλέον αποτελεί προτεραιότητα για την Βέρντερ, καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2016 και οι συζητήσεις για ανανέωση, ενώ έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Η μεταγραφή του Ζέλκε αναμένεται να χρηματοδοτήσει και το νέο συμβόλαιο του Αργεντίνου.  «Προτεραιότητά μας είναι να δέσουμε με μακροχρόνιο συμβόλαιο τον Ντι Σάντο», αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής της Βέρντερ, Τόμας Άιχιν.

«Είμαστε όλοι στενοχωρημένοι που φεύγει ο Ζέλκε. Από την άλλη, όμως, πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην απόφασή του και να το εκμεταλλευτούμε οικονομικά», σχολίασε ο πρόεδρος Μάρκο Μπόντε, που αποφάσισε να απαντήσει και στη σκληρή κριτική που δέχθηκα για την πώληση του μεγαλύτερου ταλέντου της Βέρντερ. «Δεν πήραμε αυτή την απόφαση επειδή βρισκόμαστε οικονομικά στο χείλος της καταστροφής, αλλά επειδή η συμφωνία έμοιαζε λογική και ο Ζέλκε επέλεξε το μονοπάτι του». Όταν, όμως, ανέλαβε τη διοίκηση, αυτό έγινε με άλλες υποσχέσεις.
Οι πράσινοι θα βάλουν στα ταμεία τους 8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα δύο προβλέπονται σε μπόνους. Για έναν παίκτη που κόστισε μόλις 50.000 ευρώ το 2013 και αποκτήθηκε από την Χόφενχαϊμ, η υπεραξία είναι τεράστια. «Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Αν μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τα χρήματα, θα γίνουμε πιο δυνατοί», είπε ο Σκρίπνικ. Ναι μεν, αλλά... «Έχουμε πει πολλές φορές ότι αν μία συμφωνία είναι συμφέρουσα για όλες τις πλευρές, τότε θα την αποδεχθούμε. Ο Ντέιβι επέλεξε την Λειψία, που αργά ή γρήγορα θα τον φέρει ξανά στην Bundesliga και μπόρεσε να του προσφέρει εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες», ο Άιχιν.
Με την ανακοίνωση, ο Ζέλκε αποφάσισε να κάνει μία απλή δήλωση και να πει τα προβλεπόμενα. Σε σημερινή (08/04) συνέντευξή του στην Bild, όμως, αποκάλυψε τους λόγους της επιλογής του. «Το όλο πακέτο ήταν ό,τι πρέπει για μένα και είμαι ενθουσιασμένος. Η Λειψία έχει μεγάλους στόχους. Δεν έχει στόχο μόνο να ανέβει στην Bundesliga, αλλά και να καθιερωθεί στις πρώτες θέσεις. Το πιο σημαντικό: θέλω να είμαι μέρος αυτού του πρότζεκτ. Γι' αυτό και υπέγραψα για τόσα χρόνια. Μιλάω συχνά με τον Ραλφ Ράνγκνικ. Μου εξήγησε ότι ο σύλλογος θέλει νεαρούς και πεινασμένους για επιτυχία παίκτες. Βραχυπρόθεσμα είναι πισωγύρισμα, όμως το έκανα για να κάνω στη συνέχεια δύο βήματα μπροστά».

Ο 20χρονος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και με μισθό 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, που αποτελεί αύξηση 100% σε σχέση με αυτά που έπαιρνε στην Βέρντερ. Το γεγονός ότι αποφάσισε (σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Τούχελ) να συμβιβαστεί με τη 2η κατηγορία τη στιγμή που και χρόνο συμμετοχής είχε και δεν είχε σταματήσει να εξελίσσεται, είναι δύσκολο να το κατανοήσεις.
Τόσο η Βέρντερ όσο και ο Ζέλκε αποφάσισαν να πάρουν μεγάλο ρίσκο, τη στιγμή που φαίνεται ότι δεν ήταν απαραίτητο. «Μισθοφόρος», «έλλειψη φιλοδοξίας», «προδότης» ήταν κάποια από τα ήπιων τόνων σχόλια που άκουσε ο νεαρός. Ίσως να ισχύουν και τα τρία, ίσως να μην ισχύει και κανένα. Το δεδομένο είναι ότι έκανε πισωγύρισμα στην καριέρα του, κάτι άλλωστε που ούτε ο ίδιος αρνήθηκε. Το μεγάλο θέμα είναι τι γίνεται με την Βέρντερ. Διότι αν το πρότζεκτ είναι να γίνει «φυτώριο» των πλουσίων κάθε φορά που έρχεται καλή πρόταση, τότε όλοι στο ΔΣ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους, καθώς θα έχουν αδικήσει τους ίδιους τους τους εαυτούς... Το πρότζεκτ των πράσινων, άλλωστε, έμοιαζε πολύ πιο ενθουσιώδες από της RB και όσο πισωγύρισμα είναι αυτή η μεταγραφή για τον Ζέλκε άλλο τόσο είναι και για τους πράσινους.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: