Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η θολή εικόνα του ποδοσφαίρου!!

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας
Η οικονομική υγεία των ποδοσφαιρικών ομάδων, εκτιμώ ότι έχει άμεση εξάρτηση  με την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων.

Η διαφθορά και η δράση κάθε λογής «εγκληματικής οργάνωσης» στον χώρο του ποδοσφαίρου, θα είχε πολύ δυσκολότερο έργο και θα εύρισκε πολλά εμπόδια εάν ο χώρος αποτελούνταν από ισχυρά οικονομικά ομάδες.

Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται σε επίπεδο αθλητισμού είναι ότι συνήθως μπαίνουν στο κάδρο οι καλές εικόνες και αγνοούνται εκείνες που απεικονίζουν τη μιζέρια και την εξαθλίωση. Είτε γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία επίπλαστη εικόνα ευημερίας την οποία έχει ανάγκη το μάρκετινγκ, είτε γιατί με τους αθλητικά εξαθλιωμένους δεν νοιάζεται κανένας.

Κριτήριο για την απεικόνιση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν αποτελούν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ ή τέλος πάντως οι έξι-επτά ομάδες της SuperLeagueοι οποίες έχουν αξιόπιστο πλαίσιο οργάνωσης και συνέπεια στην αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους παίκτες και τους πιστωτές τους. Ούτε αποτελεί επιχείρημα για κάθε λογής «κανόνι» το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές είναι υψηλά αμειβόμενοι οπότε «ας χάσουν και λίγες χιλιάδες ευρώ». Αυτές οι απόψεις μόνο στην Ελλάδα ευδοκιμούν καθώς οι αρμόδιες επιτροπές, ίσως και κάποιες απ’ αυτές που τα μέλη τους αναφέρονται στο πόρισμα Κορέα, κωλυσιεργούν στην έκδοση των αποφάσεων στις διενέξεις ΠΑΕ-ποδοσφαιριστών. Κι όταν οι παράγοντες ξέρουν ότι οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν μετά από χρόνια γράφουν τα χρέη προς τους ποδοσφαιριστές στο… χιόνι και η ζωή συνεχίζεται. Το εγχώριο ποδόσφαιρο έχει εκατοντάδες ιστορίες με θέμα δράματα που έχουν βιώσει παίκτες οι οποίοι ξενιτεύτηκαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον και τελικά έχασαν λεφτά και τους «πέταξαν» έξω από το σπίτι που έμεναν οι σπιτονοικοκύρηδες γιατί οι ομάδες δεν πλήρωναν τα ενοίκια. Οσο κι αν σας ακούγεται περίεργο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Ελλάδας επικρατεί ένας εργασιακό μεσαίωνας για τον οποίο συνήθως δεν γίνεται ιδιαίτερος λόγος.

Συνυπεύθυνοι είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σ’ αυτό που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και κυρίως η Ε.Π.Ο. η οποία είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική Αρχή. Εάν είχε ευαισθησίες, με δεδομένο ότι κρατάει τα κλειδιά του ποδοσφαίρου, θα έπαιρνε αποφάσεις ώστε να υπάρξει εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και δεν θα συνεπικουρούσε με την αδράνεια της, ώστε να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα ομάδες βαθιά οικονομικά άρρωστες. Η SuperLeagueκαι η FootballLeagueείναι αδύναμες μπροστά στην Ε.Π.Ο. εάν η τελευταία αποφασίσει να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Πολύ δε περισσότερο για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής για το οποίο έχει την απόλυτη ευθύνη.

Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό όταν σύμφωνα με το πόρισμα Κορέα η Ομοσπονδία ήταν η «καρδιά» του προβλήματος της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η απάντηση είναι αυτονόητη, αλλά επειδή το κακό έχει παραγίνει είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, το ελληνικό ποδόσφαιρο να κάνει την επανεκκίνηση του ώστε να ξεθωριάσει η διαφθορά και να αποτελούν οι ομάδες αξιόπιστη επαγγελματική στέγη.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: