Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ο Παύλος Δερμιτζάκης στον Arena FM 89,4!!

Στον στούντιο του Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Παύλος Δερμιτζάκης. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν τον «Δικέφαλο του Βορρά».
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για την πρόκριση στη Πόλη που είχε πετύχει ο ΠΑΟΚ:
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ζήσει τέτοια κατάσταση και δεν συγκινείται. Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι για όλους μας και ιδιαίτερα για τον ΠΑΟΚ. Έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες και νιώθω ευλογημένος που το έζησα. Βλέπω την αγάπη του κόσμου γιατί βλέπαμε στα μάτια των φιλάθλων την θέληση πριν και μετά το παιχνίδι. Είχαμε ετοιμαστεί και είχαμε δώσει ακόμα και στους ξένους ποδοσφαιριστές την σημασία του ματς. Παιδιά όπως ο Γκαρσία, ο Κοντρέρας και ο Μουσλίμοβιτς έκλαιγαν γιατί ακριβώς είχαν καταλάβει τι αγάπη και τι ενθάρρυνση είχε πάρει ο ΠΑΟΚ και τι σήμαινε αυτό για την ιστορία. Ήταν μεγάλη στιγμή όταν ο Μουσλίμοβιτς ανέμιζε την σημαία του ΠΑΟΚ και ήταν από τους πρώτους που καταλάβαιναν το μέγεθος της επιτυχίας. Αισθανόμασταν περήφανοι όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά για το γεγονός πως σηκώσαμε τον Δικέφαλο και την Ελληνική σημαία μέσα στη Πόλη. Αυτό το παιχνίδι έκανε τα ξένα παιδιά ΠΑΟΚτσήδες. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ιδέα που τους ακολουθεί ακόμα και τώρα. Όλη η αποστολή, από τον πρόεδρο, τον Θοδωρή Ζαγοράκη, μέχρι και τον φροντιστή της ομάδας ήμασταν ετοιμασμένοι να πάμε στη Πόλη και να πάρουμε την πρόκριση. Όλοι έκλαιγαν στα αποδυτήρια και ο πρώτος που έκλαψε ήταν ο Ζαγοράκης. Μας συγκίνησε γιατί ο Θοδωρής είναι ένα σκληρό παιδί, έχει γνωρίσει πολλά πράγματα στην ποδοσφαιρική του καριέρα σε μέγιστο βαθμό και όταν βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο να λυγίζει, δεν μπορείς να μην λυγίσεις και εσύ».
Για το τι εισέπραξε όταν γύρισε στη Θεσσαλονίκη:
«Εγώ αυτό που ήθελα ήταν να ετοιμάσουμε την ομάδα γιατί έτρεχαν και κάποια θέματα μεταγραφικά. Δεν άφησα τον εαυτό μου να το ζήσει επειδή έτρεχαν πολλά θέματα. Ακόμα και τώρα δεν το έχω ζήσει στο μέγεθος που θα έπρεπε».
Για το γεγονός πως δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει στον πάγκο του ΠΑΟΚ:
«Είναι τιμή μου από οποιαδήποτε ομάδα πέρασα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής γιατί δένομαι με τις ομάδες. Ο ΠΑΟΚ είναι κάτι άλλο γιατί πέρασα και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής και δεν έχω καμιά πίκρα που δεν έκατσα παραπάνω ή που δεν μου δόθηκε χρόνος προσαρμογής. Εγώ ήρθα μια βδομάδα πριν τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Άγιαξ. Έγιναν όλα γρήγορα, η ομάδα για λίγο στο πρωτάθλημα δεν περπάταγε και ο προπονητής είναι ο πιο ευάλωτος. Και εγώ τότε ήμουν πιο άπειρος και θεωρούσα πως θα έπρεπε να υπήρχε μια μεγαλύτερη στήριξη. Δεν αισθάνομαι καμιά πικρία, αισθάνομαι ευλογημένος που έζησα κάποιες καταστάσεις. Δεν χρωστάει ο ΠΑΟΚ κάτι σε κανέναν που έχει περάσει από την ομάδα, εμείς χρωστάμε στον ΠΑΟΚ. Έστω και μια μέρα να δουλέψεις για την ομάδα, το αξίζει».
Για την εποχή που ήρθε στον ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιριστής:
«Αγωνιζόμουν στη Καβάλα από όπου ήταν και ο τόπος καταγωγής μου. Όταν ταξιδεύαμε για να αγωνιστούμε στα παιχνίδια του πρωταθλήματος πηγαίναμε με λεωφορείο και περνούσαμε από τον Άγιο Βασίλειο. Στον Άγιο Βασίλειο ήταν ο κ. Βουλινός όπου είχε το εργοστάσιο του και περνούσαμε μπροστά από εκεί. Ήμασταν γαλαρία εγώ, ο Ζαγοράκης και άλλα παιδιά. Πάντα όταν περνούσαμε από το εργοστάσιο του συγχωρεμένου κ. Βουλινού και βλέπαμε τις ελληνικές σημαίες και την σημαία του ΠΑΟΚ που ανέμιζαν και λέγαμε να μας αξιώσει ο Θεός να μπούμε μέσα και να υπογράψουμε. Το είχαμε στο μυαλό μας ως όνειρο. Εγώ υπέγραψα όντως μέσα στο εργοστάσιο και το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Είχε γίνει ένα παιδομάζωμα τότε, είχαν έρθει πολλά ταλέντα από την κατηγορία και προπονητής είχε έρθει ο Πέτροβιτς. Όλα τα παιδιά έπαιξαν και η κακή συγκυρία ήταν τα επεισόδια με την Παρί Σεν Ζερμέν που αδίκησαν εκείνη την ομάδα. Υπήρχαν και πιο μικρά παιδιά όπως ο Μιχόπουλος, ο Πουρλιοτόπουλος, ο Χάβος, ο Καπετανόπουλος, εγώ, ο Ζαγοράκης και πολλοί άλλοι. Τα επεισόδια δυστυχώς μας γύρισαν πίσω».
Για την σύγκριση της κατάστασης των αποδυτηρίων εκείνης της εποχής σε σχέση με την σημερινή κατάσταση στον ΠΑΟΚ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κλάους Αθανασιάδης:
«Ο Αθανασιάδης είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή. Το ότι βγήκε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή μου λέει πως το παιδί έχει τα ψυχικά αποθέματα, πήρε την ευθύνη και προδιέθεσε τον κόσμο για το τι θα ακολουθήσει. Εγώ αυτό που θα ήθελα από παίκτες με προσωπικότητα και είναι τους αρχηγούς της ομάδας είναι να έχουν κάνει πράξεις και έργα μέσα στα αποδυτήρια. Στην δική μου εποχή υπήρχε πιο πολύ δέσιμο. Υπήρχαν πάντα τα έμπειρα παιδιά που μας μάζευαν όλους. Ήμασταν μια παρέα και μια γροθιά. Και τότε υπήρχαν προβλήματα όπως είναι φυσιολογικό αλλά τα αντιμετωπίζαμε. Τώρα είναι άκρως επαγγελματικά τα πράγματα, τα συμβόλαια είναι μεγάλα και ίσως κάποια παιδιά κοιτάν περισσότερα πράγματα από το να κάνουν μια καλή παρουσία και από το να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ. Όταν καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν θα πετύχουν πράγματα για τον ΠΑΟΚ αλλά και για τον εαυτό τους».
Για το ότι δεν περνούσε καμία ομάδα από την Τούμπα:
«Όποιο ερχόταν στη Τούμπα και όποιος έρχεται στη Τούμπα το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκτήσει είναι το πάθος, η δύναμη και τα απαραίτητα τεχνικο-τακτικά στοιχεία για να αναδειχθεί. Όλες οι παλαιότερες ομάδες τα είχαν αυτά πολύ περισσότερο από ότι τα έχει η τωρινή ομάδα του ΠΑΟΚ. Τότε αν περνούσες τα 20 χρόνια, αισθανόσουν μεγάλος. Οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Τώρα τα παιδιά χωρίς να ζοριστούν προσπαθούν να κάνουν κάτι. Αυτό δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Ο Μιχάλης Λεοντιάδης είχε το πάθος στον υπέρμετρο βαθμό και αν και δεν του άρεσε πολύ η δουλειά, έτρεχε όλο το γήπεδο επί 90’ λεπτά. Είχαμε με τον κόσμο πιο άμεση επαφή και ήξερε ο καθένας ακόμα και που μένουμε! Είχαμε στο μυαλό μας πως αν γινόταν καμία στραβή θα είχαμε και πρόβλημα».
Για τον Μιχάλη Λεοντιάδη:
«Ο Μιχάλης ήταν ένα παιδί που όταν μιλούσε δεν μιλούσε κανείς άλλος. Είχε μια τρέλα και όλοι την σεβόμασταν. Ξέραμε πως αυτός ο αυθορμητισμός ήταν καλοπροαίρετος. Λείπουν από σήμερα παιδιά που θα «τραβήξουν» την ομάδα».
Για την πολύ κακή εικόνα του φετινού ΠΑΟΚ:
«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ είναι να βρουν ποιοι παράγοντες επηρέασαν την ομάδα και από εκεί που βρισκόταν στο συν 5 μετά από νίκη στο Καραϊσκάκη, έφτασε να βρίσκεται στην τελευταία θέση των πλέι – οφ. Αυτό πρέπει να αναλύσουν οι άνθρωποι που είναι κοντά. Πρέπει να βγει ένα πόρισμα και να μην επαναληφθεί. Ο ΠΑΟΚ έδειξε μια καλή εικόνα σε όλα τα επίπεδα και μετά το διπλό στο Καραϊσκάκη υπήρξε μια καθίζηση. Μπορούμε να μιλήσουμε για ελλιπής και καθυστερημένη ενίσχυση της ομάδας. Βλέπουμε πως ήρθαν παίκτες που δεν έχουν προσφέρει. Για παράδειγμα ο Νομπόα ήρθε για να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τον στόχο της όμως πήγε και έπαιξε στο Κόπα Αμέρικα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα μεταγραφικά θα πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά. Δεν επιτρέπονται αυτά τα λάθη σε μια ομάδα που σου δίνει την δυνατότητα να είσαι πρώτος και με έναν Ολυμπιακό που δεν είναι καλά. Ο Ολυμπιακός φέτος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών. Επίσης, υπήρχαν πάρα πολλοί τραυματισμοί παικτών που κάνουν την διαφορά. Ο Ρατς και ο Μακ ήταν η καλύτερη αριστερή πλευρά του πρωταθλήματος πριν από τον τραυματισμό τους. Αυτά πρέπει να τα δουν οι προπονητές, το τεχνικό τιμ και ο εργοφυσιολόγος. Με μια εργομετρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις μπορείς να δεις γιατί επιβαρύνθηκαν οι παίκτες. Άλλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα. Σίγουρα όλοι περνάν μια περίοδο ντεφορμαρίσματος αλλά δεν μπορεί να είναι τόσων μηνών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί η προπόνηση να έχει «κάψει» τους ποδοσφαιριστές ή μπορεί να ευθύνεται ο ποδοσφαιριστής που κάνει πράγματα που δεν πρέπει. Έχει να κάνει με το τεχνικό επιτελείο, με τον ίδιο παίκτη αλλά και με την ψυχολογία. Ο Αθανασιάδης βγήκε και πήρε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και μπράβο του. Ο Κλάους είπε κάποια πράγματα επειδή τα αισθάνθηκε αλλά ελπίζω να μην τα πιστεύει. Ελπίζω η ομάδα έστω και στο τελευταίο παιχνίδι να κάνει αυτό που πρέπει και να μην μπει σε άλλες περιπέτειες η νέα σεζόν. Από εκεί και πέρα πρέπει να τρέξουν οι καταστάσεις. Το πλήγμα για τον ΠΑΟΚ είναι πως έχει ακυρωθεί όλο το ρόστερ. Δεν μπορώ να ακούω πως όλο το ρόστερ είναι άρρωστο. Ο νέος τεχνικός διευθυντής θα κάτσει και θα δει τον ΠΑΟΚ σε όλη την αγωνιστική περίοδο για να έχει εικόνα 100%. Υπάρχουν παίκτες που μπορεί τώρα να μην είναι σε καλή κατάσταση αλλά μπορούν να προσφέρουν πολλά. Χρειάζεται και ενίσχυση με παίκτες που έχουν φιλοδοξία και… «γυαλίζει» το μάτι τους. Όταν ένας παίκτης το θέλει και το γουστάρει, φαίνεται στο πρόσωπο του».
Για την άψυχη εικόνα του ΠΑΟΚ:
«Ο ΠΑΟΚ σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες δεν έχει σταθερότητα. Ο Παναθηναϊκός έδειξε μια σταθερότητα και οι συγκυρίες βοήθησαν να γίνει μια καλή ομάδα. Ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης ανεβαίνουν παιχνίδι με παιχνίδι γιατί τους βοηθάει η βαθμολογία. Ο ΠΑΟΚ παιχνίδι με παιχνίδι βυθίζεται. Εδώ πρέπει να φαίνονται οι παίκτες με προσωπικότητα, ο προπονητής και η διοίκηση που θα εμψυχώνουν τους παίκτες μέχρι το τελευταίο παιχνίδι».
Για τους παίκτες που πρέπει να μείνουν στον ΠΑΟΚ:
«Δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα. Υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να κρίνουν ποιοι έχουν τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες να φοράν αυτή την φανέλα και μπορούν να πετύχουν τους στόχους. Υπάρχουν παίκτες με πολλά προσόντα. Σίγουρα εκτιμάω τον Αθανασιάδη που είναι σκόρερ. Μέσα στην περιοχή αυτή την στιγμή είναι ο κορυφαίος Έλληνας και ένα περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ. Ο Κάτσε είναι ένα… τρεχαντήρι και αυτά τα παιδιά δεν γίνεται να απαξιώνονται από την μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι καλά αλλά μπορεί να μην φταίνε και οι ίδιοι».
Για την επιστροφή του Γκαρσία στον ΠΑΟΚ :
«Είχα την χαρά να έχω τον Γκαρσία στον ΠΑΟΚ και είναι μια έντονη προσωπικότητα. Σου δείχνει αν είναι καλά η όχι. Έχει βοηθήσει τον ΠΑΟΚ, έχει έναν σεβασμό και όλοι τον σέβονται. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του. Που θα κινείται και που θα είναι τα όρια του; Το συντονιστής δεν μου λέει κάτι. Υπάρχει πρωτόκολλο του τι είναι ο τεχνικός διευθυντής αλλά αυτή την ορολογία δεν την ξέρω. Η κορυφή της πυραμίδας είναι ο τεχνικός διευθυντής και μαζί με τον προπονητή, που πρέπει να είναι της επιλογής του, φτιάχνουν την ομάδα».
Για το ποια πιστεύει πως είναι η κατάλληλη θέση του Γκαρσία:
«Πρέπει να ρωτήσουν τον Γκαρσία τι ρόλο θέλει μέσα στην ομάδα. Ο καθένας πρέπει να αποκτάει μια ταυτότητα στην ομάδα. Ο Γκαρσία είναι ένα παιδί που όπου και να το βάλεις έχει την προσωπικότητα να προσφέρει αρκεί να του βάλεις έναν συγκεκριμένο ρόλο».
Για τον Άγγελο Αναστασιάδη:
«Τον Αναστασιάδη τον σέβομαι και τον εκτιμάω από μικρός. Σαν χαρακτήρας ήταν αυτός που ήθελα από όταν ήμουν ποδοσφαιριστής. Είναι άνθρωπος, έχει αρχές και μια φιλοσοφία. Θεωρώ πως ο Άγγελος ήθελε να κάνει πολλά στον ΠΑΟΚ αλλά ο προπονητής όπως πάντα είναι ευάλωτος. Δεν ανταμείφθηκε από την δουλειά που έκανε φέτος. Όταν παίρνεις έναν προπονητή πρέπει να ξέρεις γιατί τον επιλέγεις και τον υποστηρίζεις μέχρι το τέλος. Ο Άγγελος δεν έπρεπε να φύγει την συγκεκριμένη στιγμή και θα έπρεπε να κριθεί στο τέλος».
Για τον Ιβάν Σαββίδη:
«Θεωρώ πως θα αλλάξει σελίδα στον ΠΑΟΚ. Ήδη έχει αλλάξει το στάτους της ομάδας. Εγώ κατάλαβα πως οι προθέσεις αυτού του ανθρώπου είναι αγνές και δεν βλέπει την ομάδα μόνο επιχειρηματικά αλλά νιώθει και τι θα πει ΠΑΟΚ. Όλα αυτά τα κατάλαβα όταν έβαλε τα παιδιά του μέσα στην διοίκηση. Έλυσε το πρόβλημα με τα χρέη και δεν είναι εύκολο να βάλεις 11.000.000 ευρώ που δεν έχεις δημιουργήσει εσύ. Το αγωνιστικό πρόβλημα φτιάχνει αλλά αυτό δεν θα έφτιαχνε ποτέ. Ο ΠΑΟΚ θα καταντούσε να είχε την μοίρα της ΑΕΚ, να τυραννιόταν σαν τον Ηρακλή η να τραβούσε αυτά που τραβάει ο Άρης. Ευτυχώς ήρθε ένας άνθρωπος που αγαπάει την ομάδα και το δείχνει αυτό καθώς βάζει και τα παιδιά του μέσα. Το αγωνιστικό φτιάχνει αλλά τα οικονομικά δεν φτιάχνουν. Όταν φτιάξει το γήπεδο θα είναι μια τεράστια κίνηση και εκεί θα αλλάξει σελίδα. Όσον αφορά το αγωνιστικό, δεν μπορεί να κάνει την ομάδα ο Σαββίδης και για αυτό προσέλαβε έναν επαγγελματία με τεράστια εμπειρία και του έδωσε τα κλειδιά όπως θα έπρεπε. Σίγουρα έχουν συζητήσει και ο Άρνεσεν έχει πάρει εγγύηση ένα μπάτζετ. Με υπομονή και επιμονή μπορεί ο ΠΑΟΚ να φτάσει σε βάθος χρόνου στην επιτυχία. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να φτάσει ο ΠΑΟΚ στο επίπεδο του Ολυμπιακού γιατί ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει επίπεδο λόγω του Τσάμπιονς Λιγκ».
Για την δουλειά του προπονητή στην Ελλάδα:
«Έχω την χαρά να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Από το 1987 ως ποδοσφαιριστής και από το 2001 να είμαι προπονητής. Σίγουρα το πεδίο δεν είναι καλό στην κρίση που βιώνει η χώρα μας. Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου για εμένα είναι οι παράγοντες. Στο μπάσκετ οι παράγοντες είναι καλοί και φαίνεται. Εμείς μπαίνουμε σε μια διαδικασία και πάμε σε σχολές αλλά δεν υπάρχει μια σχολή παραγόντων».
Για το μέλλον του:
«Προσπαθώ να παρακολουθώ όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα. Όταν υπάρξει κάποια πρόταση θα την εξετάσω. Είναι δύσκολο να κάνεις πλέον επιλογές. Το σημαντικό είναι να εργάζεσαι κάτω από υγιής και καλές συνθήκες».
Για το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο του ΠΑΟΚ:
«Δυστυχώς η κακή εικόνα έχει μεταφερθεί και στη εξέδρα. Τα παιδιά που είναι στο γήπεδο δεν είναι από τις επιτυχίες του ΠΑΟΚ αλλά επειδή ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα. Πρέπει να δείξουν σε έναν άνθρωπο που ήρθε τώρα πως και αυτοί είναι εδώ. Μπορεί σε κανέναν να μην αρέσει το αγωνιστικό αλλά εκεί διαφέρει ο ΠΑΟΚ. Πρέπει ο κόσμος να είναι πάντα δίπλα στο πλευρό της ομάδας».
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: