Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ!! (pics)

Στις 5 Ιουνίου 1932 έγιναν τα εγκαίνια στο πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στο Σιντριβάνι. Ο χώρος πέρασε στα χέρια της ομάδας μετά την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και χρειάστηκαν τρία χρόνια δουλειάς για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε αγώνα ποδοσφαίρου.
05.06.2015
Ο χώρος που δημιουργήθηκε το γήπεδο στο Σιντριβάνι αποτέλεσε το 1928 ακόμη ένα από τα θέματα που ξυπνούσαν την αντιμαχία ανάμεσα στον ΠΑΟΚκαι την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Βρισκόταν δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί που είναι σήμερα η Θεολογική σχολή. Η εξασφάλιση του χώρου είχε αναδειχθεί σε όπλο για την προσέλκυση φιλάθλων παρότι η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ είχε διαλυθεί από το φθινόπωρο του 1927. Η έκταση δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου και τελικά κατέληξε στην ΑΕΚ ώστε να στεγάσει τα τμήματα κλασικού αθλητισμού που κατά κύριο λόγο συντηρούσε.
Στις 25 Ιουνίου 1928 έγιναν τα εγκαίνια του χώρου από τους ανθρώπους της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και από τον Μάρτιο του 1929 που έγινε η απορρόφηση της από τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε η κοινή προσπάθεια για την εξέλιξη του χώρου.
Στο τέλος του 1929 είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στα έργα επέκτασης και κυρίως της κάλυψης του ρεύματος τηςΕυαγγελιστρίας που έκοβε την έκταση στη μέση.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1929 σε προεκλογικό κλίμα έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο Σιντριβάνι, αφού δύο ημέρες μετά ακολουθούσαν Δημοτικές Εκλογές.
Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια, αφού έπρεπε να ολοκληρωθεί η κατασκευή που θα εξασφάλιζε την υπόγεια διαφυγή των υδάτων από το ρέμα της Ευαγγελιστρίας, καθώς επίσης και να διορθωθεί η κλίση που είχε το έδαφος στο γήπεδο και τα διπλανά οικόπεδα, αλλά και να ανεγερθεί ένας τοίχος στο ύψωμα ώστε να μην μπορούν να παρακολουθούν οι θεατές χωρίς εισιτήριο τους αγώνες.
Στις 5 Ιουνίου 1932 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου και ακολούθησε η αναμέτρηση με τον Ηρακλή για την τελική φάση του τότε πρωταθλήματος Ελλάδας. Δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής ανέφερε χαρακτηριστικά για το πρώτο επίσημο ματς του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Σιντριβανιού:
«Ο ΠΑΟΚ το λαμπρόν τούτο Σωματείον, που μαζύ με τον Αρην και τον Ηρακλήν, αποτελούν την πρωτοπορείαν του αθλητισμού της Βορείου Ελλάδος, εξεπλήρωσε το διακαές όνειρον των οπαδών του, απέκτησεν έπειτα από κόπος, μόχθους και πολυετείς προσπαθείας το γήπεδόν του. Κανονικώτατον και άρτον οπωσδήποτε, προωρίσται να πληρώση μιαν σπουδαίαν έλλειψιν δια τον αθλητισμόν της πόλεώς μας.
Δεν είναι βέβαια γήπεδον άρτιον από πάσης απόψεως. Τα τέλεια αθλητικά γήπεδα, χρειάζονται εκατομμύρια σήμερον για να γίνουν. Αλλά και δεν υστερεί καθόλου των τριών άλλων γηπέδων της πόλεώς μας. Συν τω χρόνω μάλιστα με την τοποθέτησιν των σιδηρών κερκίδων, η οποία δεν θ’ αργήση κι’ αυτή να γίνη, θ’ αποβή ένα από τα καλύτερα γήπεδα.
Περί αυτού άλλως τε μας εγγυάται απολύτως ο φανατισμός των οπαδών του!»
inblog1
Πανοραμική άποψη του σημείου της πόλης που βρισκόταν το γήπεδο του Σιντριβανίου
Πριν την αναμέτρηση που ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα και η οποία έγινε σε συνθήκες «εξαιρετικά αφόρητου καύσωνα» όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του τερματοφύλακα του Απόλλωνα Πατρών Ιωάννη Φωτίου, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα με τον Εθνικό Πατρών.
Στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στο νέο του γήπεδο, οι περίπου 500 θέσεις καθήμενων αλλά και οι θέσεις των ορθίων είχαν καταληφθεί από νωρίς. Ηταν μια ευκαιρία για τους θεατές να παρακολουθήσουν και τον αγώνα των αναπληρωματικών ομάδων του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή.
Στο μεγάλο ματς των εγκαινίων ο Δικέφαλος, ο οποίος στον αγώνα του πρώτου γύρου είχε επιβληθεί 5-2 του Ηρακλή, προηγήθηκε με 3-0 στο ημίχρονο. Το πρώτο «επίσημο» γκολ στο νέο γήπεδο πανηγύρισε οΠαπαϊορδανίδης μόλις στο 3′, ενώ ο ίδιος έγινε και ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει χατ τρικ στο γήπεδο στο Συντριβάνι σκοράροντας στο 6′ και στο 32′. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ηρακλής με δύο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 75′ εκείνης της αναμέτρησης σημειώθηκαν από τον διαιτητή Νακόπουλο και οι πρώτες αποβολές στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, καθώς ο Λαζάρου του ΠΑΟΚ και ο Οικονόμου του Ηρακλή για συμπλοκή τους άφησαν τις δύο ομάδες να ολοκληρώσουν τον αγώνα με δέκα ποδοσφαιριστές. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης οι φιλοξενούμενοι κατέθεσαν ένσταση για κακή χάραξη των γραμμών, για προβληματικές εστίες και για κακή διαιτησία!
Η έδρα του ΠΑΟΚ πλέον είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης όλων των προσφύγων, τόσο του κέντρου, όσο και των περιοχών της Καλαμαριάς και όσων ήταν γύρω από το Σιντριβάνι.
Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε σε αυτό το γήπεδο την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Μακεδονίας, το 1937 αλλά και το πρώτο μεταπολεμικό το 1948, ενώ ακολούθησε η κυριαρχία .
Tον Ιούλιο του 1952 η φιλική αναμέτρηση με τον Πανιώνιο ήταν ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία του ΠΑΟΚ, καθώς το γήπεδο στο Σιντριβάνι ήταν το πρώτο της Θεσσαλονίκης που αποκτούσε ηλεκτροφωτισμό και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά από εκείνο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο χρησιμοποιούσε η εθνική Ελλάδας, καθώς και οι ομάδες του ΠΟΚ για τις διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις τους που ήταν μέρος της ποδοσφαιρικής μόδας εκείνης της εποχής, καθώς δεν υπήρχε ένα πραγματικά πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα κέντριζε το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.
inblog1
Επί 27 συναπτά έτη η ομάδα χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Σιντριβανίου για τις εντός έδρας αναμετρήσεις της
Το τελευταίο επίσημο ματς που έδωσε ο ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι ήταν στις 31 Μαΐου 1959 για το Πρωτάθλημα Ελλάδος, όπου ηττήθηκε με 3-2 από τον Ολυμπιακό. Δεν σταμάτησε να το χρησιμοποιεί και έδωσε αρκετούς φιλικούς αγώνες εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Timeline
1928 Στις 12 Οκτωβρίου γίνονται τα εγκαίνια από την ομάδα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης για τα τμήματα κλασικού αθλητισμού.
1929 Ο ΠΑΟΚ απορροφά τα τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αρχίζει ο σχεδιασμός για γήπεδο ποδοσφαίρου στο Σιντριβάνι.
1929 Στις 12 Οκτωβρίου έγινε φιλική αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον ‘Αρη με σκοπό οι εισπράξεις να διατεθούν για τα έργα του γηπέδου στο Σιντριβάνι.
1929 Στις 12 Δεκεμβρίου μπήκε ο θεμέλιος λίθος για τα έργα σε προεκλογικό κλίμα, αφού δύο μέρες μετά έγιναν οι Δημοτικές Εκλογές.
1932 Στις 5 Ιουνίου με την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-2 έγιναν τα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
1939 Επικρατεί στις 14 Μαΐου με 4-0 του Εθνικού για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό.
1952 Η φιλική αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στις 17 Ιουλίου είναι το πρώτο ματς που έγινε υπό το φως των προβολέων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
1959 Στις 31 Μαΐου ο αγώνας πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό (2-3) είναι το τελευταίο επίσημο ματς του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι.
Διαβάστε εδώ το εκτενές αφιέρωμα του paokfc.gr για την πρώτη έδρα της ομάδας και δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: