Οι ειδικοί μιλούν για την καλύτερη «φουρνιά» των τελευταίων ετών. Το sport-fm.gr λίγο πριν το τζάμπολ του Παγκοσμίου Εφήβων του Ηρακλείου σάς παρουσιάζει τα ανερχόμενα αστέρια της Εθνικής.
Αποστολή στο Ηράκλειο, Χρήστος Ρομπόλης
Το sport-fm.gr παρουσιάζει τους 12+1 παίκτες της χρυσής φουρνιάς του Ηλία Παπαθεοδώρου που ετοιμάζεται να προσφέρει πλούσιο θέαμα και ελπίδες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στους Έλληνες φίλους του μπάσκετ.
Μιχάλης Λούντζης (1,95μ., Παναθηναϊκός): Είναι ο Βενιαμίν της Εθνικής. Γεννημένος στις 4/8/1998, αλλά με ταλέντο, σωματικά προσόντα (1,95μ.) και αγωνιστική ωριμότητα ικανά για να τα βάλει με μεγαλύτερους, όπως απέδειξε και φέτος στον Παναθηναϊκό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό για το ταλέντο και τις προοπτικές του είναι το γεγονός ότι μέχρι τα 13 του έπαιζε ποδόσφαιρο, μάλιστα ως αμυντικό χαφ, προτού πάρει τόσο μπόι που τον οδήγησε σε στροφή στο μπάσκετ. Ο Ζακυνθινής καταγωγής γκαρντ έδειξε από την πρώτη στιγμή πως… το’ χε, αυτό «φώναζε» από τις εμφανίσεις του στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου και την Εθνική Παίδων, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τον κάνει δικό του το περασμένο καλοκαίρι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να του δώσει έντεκα συμμετοχές στο πρωτάθλημα, δύο στην Ευρωλίγκα όπου έγινε ο νεότερος παίκτης που παίζει στα play offs, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου, το οποίο κατέκτησε σε ηλικία 16 ετών και 247 ημερών, επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Ελλείψει του τραυματία συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό Αντώνη Κόνιαρη θα έχει ενεργό ρόλο, ίσως και πρωταγωνιστικό στην ομάδα των Εφήβων.
Δημήτρης Σταμάτης (1,92μ., Πανιώνιος): Γιος του άλλοτε μεγάλου σουτέρ Αντώνη Σταμάτη και βαπτιστήρι του Σταύρου Ελληνιάδη, ο Δημήτρης δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το μπάσκετ. Όχι όμως λόγω ονόματος, αλλά κληρονομικού χαρίσματος. Παρότι δεν διακρίνεται για τα σωματικά του προσόντα, το ταλέντο του περισσεύει και η έφεσή του στο σκοράρισμα είναι εντυπωσιακή. Το έδειξε στην Ευρυάλη (πρώτος σκόρερ στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ στα 15 του), αλλά και φέτος στον προβληματικό Πανιώνιο βρήκε χώρο και χρόνο να παρουσιάσει δείγματα της αξίας του. Τέτοια πάντως έχει δείξει εν αφθονία με τις μικρές Εθνικές ομάδες, αφού ήταν πρωταγωνιστής στην Εθνική Παίδων που το 2013 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την Εθνική Εφήβων που το 2014 ήταν τέταρτη στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Κι αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να έχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική ομάδα.
Γιώργος Παπαγιάννης (2,17μ., Παναθηναϊκός): Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει καν ενηλικιωθεί (κλείνει τα 18 στις 3 Ιουλίου), ούτε ότι βλέπει τον κόσμο από τα 2,17μ., ενώ ταυτόχρονα είναι και γρήγορος. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι προικισμένος από τη φύση όχι μόνο με τρομερά σωματικά προσόντα, αλλά και με άφθονο ταλέντο. Όταν σε ένα καλοκαίρι ψήλωσε κατά 15 πόντους αποφάσισε, στα 10-11 χρόνια του, να ενταχθεί στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Μια διαφωνία για τα οδοιπορικά του τον οδήγησαν στην έξοδο και στο Περιστέρι, όπου υπό την καθοδήγηση του Αργύρη Πεδουλάκη βρέθηκε να παίζει στο παιδικό και το… Ανδρικό. Στις 5 Ιανουαρίου του 2012 έγινε ο νεότερος παίκτης που παίζει στην Α1, σε παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Παρότι είχε πρόταση και από τη Ρεάλ, προ δύο καλοκαιριών επέλεξε να παίξει σε αμερικανικό λύκειο, ενώ πέρσι αποδέχτηκε την πρόταση του «τριφυλλιού». Τα κολέγια των ΗΠΑ σχηματίζουν ουρά για να τον αποκτήσουν κι όχι άδικα, αφού οι προοπτικές του δεν έχουν ταβάνι. Υπήρξε κι αυτός βασικό στέλεχος στην ομάδα Παίδων που πήρε το χάλκινο (επελέγη στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης) και των Εφήβων που κατέκτησε την τρίτη θέση τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια.
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (2,02μ., Παναθηναϊκός): Έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο ταλέντο της ηλικίας του στην Ευρώπη. Και μάλλον όχι άδικα. Στα μπασκετικά πηγαδάκια το όνομά του συζητείται εδώ και χρόνια, αφού γινόταν προ πολλού λόγος για έναν αριστερόχειρα ξανθομάλλη που κάνει φοβερά πράγματα. Κι όμως έκλεισε τα 18 μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Το καλοκαίρι του 2012 ο Παναθηναϊκός προνόησε να τον κάνει δικό του και όλοι ποντάρουν και το… σπίτι τους πως θα φτάσει εκεί που μπορεί. «Αν δεν σηκώσουμε ευρωπαϊκό με τον Χαραλαμπόπουλο αρχηγό μέσα στην επόμενη πενταετία, να μη με λένε Γιαννακόπουλο», δήλωσε σε ανύποπτη στιγμή φέτος το αφεντικό της πράσινης ΚΑΕ για τον μικρό. Η εμπιστοσύνη δεν έμεινε στα λόγια, αφού φέτος μέτρησε 106 λεπτά συμμετοχής στην Ευρωλίγκα και πολλά περισσότερα στο πρωτάθλημα. Μέλος κι αυτός των Παίδων που το 2013 κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήταν πέρσι στην καλύτερη πεντάδα της αντίστοιχης διοργάνωσης των Εφήβων. Η ατυχία τού χτύπησε την πόρτα λίγες μέρες πριν το τζάμπολ στο Ηράκλειο, αλλά παραμένει στέλεχος της ομάδας.
Ντίνος Μήτογλου (2,10μ., Wake Forest): Ο πατέρας του, Δημήτρης, έκανε αξιόλογη ποδοσφαιρική καριέρα σε ΠΑΟΚ και Δόξα Δράμας. Ο υιός Ντίνος δεν θα μπορούσε με μπόι στα 2,10μ. να επιλέξει κάτι διαφορετικό από το μπάσκετ. Το ταλέντο του είχε φανεί από την εποχή που αγωνιζόταν στα Αστέρια και ο Άρης δαπάνησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50.000 ευρώ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2013. Ο μικρός με τα πλούσια αθλητικά προσόντα και το εξαιρετικό μακρινό σουτ είχε αλματώδη εξέλιξη και πριν καν ενηλικιωθεί πήρε την απόφαση να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Ο άλλοτε ΝΒΑερ Ντάνι Μάνινγκ τον επέλεξε για το πρόγραμμα του Wake Forest κι ο Μήτογλου μετρά ήδη ένα χρόνο στο κολέγιο που ανέδειξε μεταξύ άλλων τον Τιμ Ντάνκαν και τον Κρις Πολ, έχοντας 9,7 πόντους και 4,6 ριμπάουντ σε 22,3 λεπτά συμμετοχής στη ρούκι σεζόν του στο NCAA. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εφήβων που πέρσι ήταν τέταρτη στην Ευρώπη πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.
Βασίλης Μουράτος (1,92μ., Ολυμπιακός): Μετακομίζοντας πέρσι στον Ολυμπιακό έγινε ο πρώτος παίκτης που παίρνει μεταγραφή για κάποιον εκ των δύο «αιωνίων» από ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια. Δεν ήταν όμως έκπληξη, αφού είχε δείξει τις προδιαγραφές του στην ομάδα των Αγίων Αναργύρων, αλλά και τις «μικρές» εθνικές ομάδες. Το παρατσούκλι του ήταν από τότε Kill Bill και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να συνεργαστεί με το πρότυπό του, τον Βασίλη Σπανούλη, στον Ολυμπιακό. Διαθέτει κι αυτός πλούσια αθλητικά προσόντα και περίσσιο μπασκετικό θράσος για την ηλικία του, ενώ αγωνιζόμενος πλέον σε μια ομάδα που δίνει τόπο στα νιάτα (έκανε ντεμπούτο στις Α1 στις 12 Οκτωβρίου) και κάνοντας προπονήσεις με κορυφαίους παίκτες μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει. Ήταν μέλος της Εθνικής Παίδων που στέφθηκε χάλκινη πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2013, ενώ πέρσι με τους Εφήβους κατετάγη τέταρτος στην Ευρώπη.
Διονύσης Σκουλίδας (2,01μ., Περιστέρι): Πρόκειται για την ήρεμη δύναμη της Εθνικής. Η παρουσία του Χαραλαμπόπουλου δεν του επέτρεπε πάντα να έχει το χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε, ωστόσο πρόκειται για έναν παίκτη για όλες τις δουλειές. Με μπόι στα δύο μέτρα και μεγάλο άνοιγμα χεριών, ο φόργουορντ του Περιστερίου που κατάγεται από τα Τρίκαλα ίσως έχει την ευκαιρία να λάμψει εν τη απουσία του άσου του Παναθηναϊκού. Το 2013 ήταν καταπληκτικός στο παιχνίδι που χάρισε στην Εθνική Παίδων το χάλκινο μετάλλιο, με 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ απέναντι στην Ιταλία. Πέρσι στάθηκε άτυχος, καθώς υπέστη κάταγμα στο μετακάρπιο στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού U18 και απουσίασε από το Παγκόσμιο U17.
Βασίλης Τολιόπουλος (1,88μ., Κολοσσός Ρόδου): Αν κι έκλεισε μόλις προ ημερών (15/6) τα 19, μετρά ήδη δύο χρόνια παρουσίας στην Α1. Άλλωστε για τον Βασίλη Τολιόπουλο όλα έγιναν… γρήγορα. Στα 9 του οι ανιχνευτές ταλέντων του Πανιωνίου τον ξεχώρισαν στην Αθλητική Ένωση Ταύρου και τον πήραν στη Νέα Σμύρνη, ενώ σύντομα έγινε πρωταθλητής Παίδων με τους «κυανέρυθρους» και βρέθηκε στις μικρές εθνικές ομάδες. Το 2013 απασχόλησε έντονα τον Ολυμπιακό, αλλά τελικά κατέληξε στον Ίκαρο Χαλκίδας, ενώ πέρσι μετακόμισε στον Κολοσσό έχοντας ακόμη περισσότερο ενεργό ρόλο στην ομάδα της Ρόδου (22 συμμετοχές με 8 λεπτά κατά μέσο όρο). Απόντος του Αντώνη Κόνιαρη θα έχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα περισσότερο «χώρο» και χρόνο στη θέση του πλέι μέικερ.
Γιώργος Τσαλμπούρης (2,16μ., Iowa State): Με μπόι στα 2,16μ. και ικανότητα να παίζει μακριά από το καλάθι, ο Γιώργος Τσαλμπούρης θυμίζει κάτι από τον Γκρεγκόρ Φούτσκα. Γεννημένος στη Βέροια, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και αναδείχθηκε από τον Πιερικό/Αρχέλαο Κατερίνης. Το όνομά του απασχόλησε από νωρίς τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, αλλά ο ψιλόλιγνος φόργουορντ έπραξε μάλλον σοφά αποδεχόμενος την πρόταση του Iowa State. Στη ρούκι του σεζόν στο NCAA μπορεί να μην είχε πολύ χρόνο συμμετοχής (1,4 πόντους και 0,8 ριμπάουντ σε 4,4 λεπτά συμμετοχής), ωστόσο δούλεψε πολύ υπό την καθοδήγηση του εδώ και λίγες μέρες νέου προπονητή των Μπουλς, Φρεντ Χόιμπεργκ, ο οποίος πίστεψε πολύ στις προοπτικές εξέλιξης του νεαρού γίγαντα. Μέσα σε ένα χρόνο ο Τσαλμπούρης πρόσθεσε αρκετά κιλά σε μυϊκό όγκο, βελτιώθηκε σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού και δείχνει πως το μέλλον τού ανήκει.
Θωμάς Κώττας (2,06μ., ΠΑΟΚ): Για μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ, που «ψάχνεται» για ταλέντα, δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσει από νωρίς τον Θωμά Κώττα. Το 2011 τον ενέταξε στις ακαδημίες του από τον Αίαντα Αμυνταίου κι έκτοτε η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Ο νεαρός σέντερ, που αποτελεί από την Παμπαίδων σταθερά μέλος των μικρών εθνικών ομάδων, ξεχωρίζει για τα σωματικά του προσόντα, αφού έχει ύψος 2,06μ. και είναι πολύ «δεμένος» συγκριτικά με άλλους παίκτες στην ηλικία του. Πέρσι υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στο «Δικέφαλο του Βορρά» και ο μετρ στην ανάδειξη παικτών Σούλης Μαρκόπουλος τού έδωσε αρκετές ευκαιρίες τη φετινή περίοδο.
Σωτήρης Μπιλλής (1,96μ., Πανιώνιος): Πρωταγωνιστής και πρωταθλητής σε επίπεδο Παίδων και Εφήβων με τον Πανιώνιο, ο Σωτήρης Μπιλλής δεν θα μπορούσε να ήταν… τυχαίος. Μπορεί να μην κάνει πολύ «θόρυβο» με τους αριθμούς του, ωστόσο είναι ένας γκαρντ/φόργουορντ που προσφέρει σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού και κρίνεται πολύτιμος για τις ομάδες του. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον εμπιστεύτηκε και πέρσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Φέτος στον προβληματικό Πανιώνιο είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει τις πρώτες πολύτιμες παραστάσεις του από την Α1. Έπαιξε σε 14 ματς και μέτρησε 7:42 στο παρκέ κατά μέσο όρο, κάτι που θα ζήλευαν πολλοί συνομήλικοί του.
Τάιλερ Ντόρσεϊ (1,92μ., Oregon): Μπήκε στις ζωές μας ξαφνικά στις αρχές Ιουνίου. Από τύχη «ανακαλύφθηκε» στις ΗΠΑ κι όταν διαπιστώθηκε πως έχει γνήσιες ελληνικές ρίζες κινήθηκαν αστραπιαία οι διαδικασίες για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χαρτιά. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, είχε γεννηθεί στην Αθήνα, προτού μεταναστεύσει για ένα καλύτερο αύριο. Αυτός είναι ο «δεσμός» του Τάιλερ Ντόρσεϊ με την Αθήνα. Ο νεαρός Καλιφορνέζος ολοκλήρωσε το Μαρανάθα ως ένας από τους κορυφαίους γκαρντ των λυκείων στις ΗΠΑ με αριθμούς που προκαλούν ίλιγγο: 34 πόντους, 10,4 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ κατά μέσο όρο. Τα κολέγια σχημάτιζαν ουρά για να τον αποκτήσουν και παρότι αρχικά είχε πει το ναι στην Αριζόνα (όπου παρεμπιπτόντως προπονητής είναι ο ομοσπονδιακός των ΗΠΑ U19, Σον Μίλερ), τελικά επέλεξε το Όρεγκον. Οι ειδικοί μιλούν για… draft material, εκτιμώντας πως αν δουλέψει μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ. Στην Εθνική Εφήβων έδειξε από την πρώτη μέρα να ξεχωρίζει για τα αθλητικά του προσόντα, το επιθετικό του ταλέντο, αλλά και τη σοβαρότητά του.
Κώστας Οικονομόπουλος (1,92μ. Πανιώνιος): Ξεχώρισε από τον Μίλωνα, τον οποίο οδήγησε πέρσι στον τελικό Κυπέλλου ΕΣΚΑΝΑ. Μοιραία ήρθε γι’ αυτόν η «προαγωγή» στον γειτονικό Πανιώνιο πέρσι το καλοκαίρι και τις έξι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Α1 είχε ισάριθμες συμμετοχές παίζοντας για 24:35 στην πρεμιέρα απέναντι στον Κολοσσό. *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου