Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πόσο θα αφήσει ακόμη ο Κοντονής την ΕΠΟ να νομίζει ότι μπορεί να τον κοροϊδεύει!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τους τακτικούς δικαστές, αλλά και την στρατηγική του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος σκοπεύει να βάλει την UEFA να αναγκάσει την ΕΠΟ να αλλάξει.
Στη θέση του Σταύρου Κοντονή θα κοίταζες το σκηνικό που διαμορφώνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την ημέρα που κατάφερες να περάσεις, μέσα από σαράντα κύματα, τον πρώτο σου αθλητικό νόμο (στις 19 Μαΐου) μέχρι σήμερα και θα είχες πολλούς λόγους να αισθάνεσαι δικαιωμένος, έως και χαρούμενος και αισιόδοξος. Διότι όλα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 40 ημερών δείχνουν αφενός την ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών στο καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου και αφετέρου ότι αρκούσε η μια θεαματική αλλαγή που έφερες στο καθεστώς, αυτή της αντικατάστασης των σημερινών “ποδοσφαιρικών δικαστών” από τακτικούς δικαστές, για να βάλει την ΕΠΟ σε καθεστώς λειτουργίας πανικού και να την αναγκάσει να δικάσει σε χρόνο dt όλες τις σοβαρές υποθέσεις ώστε να κλείσει όλους τους σημαντικούς φακέλους μέχρι την ημέρα που η ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη θα περάσει στα νέα χέρια.
ADVERTISEMENT
Αν επεδίωκε τον λαϊκισμό, ο Κοντονής θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει αυτόν τον καιρό λίγο από τον χρόνο του για να βρεθεί σε κάθε λογής τηλεπαράθυρο και “μιντιοπαράθυρο” και να απαιτήσει, με τον δημόσιο λόγο του, από την ΕΠΟ να μην εξαντλήσει το χρονικό διάστημα που της δίνει ο νόμος (4 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ) και να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση των σημερινών ποδοσφαιρικών δικαστών από τακτικούς. Δίκιο θα του έδινε η πλειοψηφία της ποδοσφαιρικής Ελλάδας διότι δεν χρειάζεται καν τεκμηρίωση ο ισχυρισμός περί της αναγκαιότητας για άμεση αντικατάσταση: στους μισούς ποδοσφαιρικούς δικαστές έχει επιβληθεί από Ανακριτή και Εισαγγελέα η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Ο Κοντονής όμως δεν μιλά, διότι ξέρει ότι στη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να επιβάλει.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει προειδοποιήσει. Στη στιγμή της σύνταξης του τελικού κειμένου του νόμου, μπροστά στην επιμονή της UEFA για διατύπωση που αναφέρει ότι οι αλλαγές θα γίνουν όταν το αποφασίσει η ΕΠΟ, ο Κοντονής έκανε προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την “και ποιος μου εγγυάται ότι η ΕΠΟ θα αποφασίσει και δεν θα κάνει το κορόιδο;” ερώτηση. “Εμείς” ήταν η απάντηση της UEFA. Και αυτό είναι που περιμένει, δικαιολογημένα, τώρα: την UEFA να αναγκάσει την ΕΠΟ να το πάρει απόφαση. Διότι διαφορετικά, όπως έχει εξηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, θα την προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία: θα περάσει μια τροπολογία στον πρώτο νόμο που θα βρει ανοιχτό και θα αναγκάσει ο ίδιος την ΕΠΟ να κάνει την αλλαγή. Κι ας τον τρέχουν μετά για παραβίαση αυτοδιοίκητου.

Η πίεση προς την UEFA γίνεται πανευρωπαϊκή

Ο Κοντονής έχει εδώ και εβδομάδες αντιληφθεί ότι η UEFA, η οποία παίρνει τα μηνύματα των καιρών από την δοκιμασία της FIFA με τα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλάζει στάση. Η διοίκηση της UEFA καταλαβαίνει ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη αλλάζουν ύφος στο βλέμμα τους προς τη FIFA και ετοιμάζονται να της αφαιρέσουν εξουσίες και δικαιοδοσία. Οταν το σκέφτονται αυτό για τη FIFA, πώς να μην το σκέφτονται για την UEFA οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;
Στις 6 και 7 Ιουλίου οι υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρεθούν στο Λουξεμβούργο για μια άτυπη σύνοδο της οποίας τα δύο κεντρικά θέματα είναι το ντόπιγκ και το καθεστώς διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την UEFA. Οι υπουργοί δηλαδή μαζεύονται για να ανταλλάξουν απόψεις και παράπονα που έχουν από το πόσο ακούει και λαμβάνει υπόψη η UEFA τα προβλήματα που ο καθένας αντιμετωπίζει στη χώρα του με το εθνικό ποδόσφαιρο. Σε μια εποχή που ο Μισέλ Πλατινί προσπαθεί να διακρίνει τι επίδραση θα έχει στην FIFA όλο αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και πόση δύναμη θα χάσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, δεν γίνεται να μην προβληματίζεται και για το “δικό του μαγαζί”. Συνεπώς η συγκυρία είναι παραπάνω από ευνοϊκή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Με το να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο γεγονός ότι ο Εισαγγελέας έχει απαγορεύσει την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο σε ένα σωρό υψηλόβαθμα στελέχη της, με την άρνησή της να ερευνήσει σε επίπεδο ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, με τις αλλαγές που κάνει (;) στην ΚΕΔ, με κάθε τι που κάνει και δεν κάνει η διοίκηση της ΕΠΟ στέλνει προς τον Κοντονή το μήνυμα ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή της ύπαρξής της θα κάνει τα πάντα προκειμένου να εμποδίσει τις αλλαγές ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα που την έφεραν στην εξουσία. Ο υπουργός Αθλητισμού παρατηρεί για την ώρα σιωπηλός και δεν δίνει καν χρόνο για κουβέντα στους προέδρους Ενώσεων που ζητούν να τον δουν προκειμένου να του ζητήσουν να παρέμβει. Κρατά αυτή τη στάση επειδή έχει αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα το εμπόδιο είναι η διεθνής προστασία της ΕΠΟ και όχι η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτό και τούτη τη φορά δείχνει κατασταλαγμένος πάνω στην εκτίμηση ότι δεν πρέπει να χάσει χρόνο και ενέργεια ασχολούμενος με την ΕΠΟ. Σκοπεύει να βγάλει άκρη με την UEFA, δηλαδή να βάλει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να αναγκάσει την ελληνική να αλλάξει.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: