Τι σχέση έχει η διαχρονική κόντρα Αμερικής-Ρωσίας στο σκάνδαλο της FIFA; Ποιος ο ρόλος του FBI και τι κοινά υπάρχουν στις υποθέσεις VW και Siemens. Διαβάστε στο θέμα του sport-fm.gr.
Γράφει ο Παύλος Κουστέρης
Αποτελούσε, άλλωστε, μια εξέλιξη για την οποία είχε ουσιαστικά προϊδεάσει η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν είχε παρευρεθεί στη Ζυρίχη για να συναντηθεί με τον Ελβετό ομόλογό της, Μάικλ Λάουμπερ.
«Ξέχωρα από το ισχύον κατηγορητήριο, η έρευνά μας διευρύνεται συνεχώς από τον Μάιο. Το περιθώριο της έρευνάς μας δεν έχει όρια και ακολουθεί τα στοιχεία εκεί που την οδηγούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κατηγορίες κατά μεμονωμένων ατόμων και ομάδων ανθρώπων», είχε αναφέρει και η «καμπάνα» χτυπούσε για τον παραιτηθέντα πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.
Δεν πέρασαν παρά 11 μέρες που πράγματι ο πρώην ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου βρέθηκε ενώπιον του Ελβετού γενικού εισαγγελέα και άκουσε μετά την απολογία του να του ασκούνται διώξεις για εγκληματική κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση.
Την ίδια στιγμή οι «ψίθυροι» που θεωρούν ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία και το «πριόνισμα» της καρέκλας του Μπλάτερ βρίσκεται ο Μισέλ Πλατινί αρχίζουν και γίνονται «κραυγές», καθώς ο Γάλλος προαλείφεται για διάδοχός του στην προεδρία της FIFA, αφού είναι το ακλόνητο φαβορί για τη διάδοχη κατάσταση.
Παρ’ όλα αυτά οι σχέσεις των δύο είχαν αρχίσει εντελώς διαφορετικά, αφού για τρία χρόνια (1999-2002) είχαν πολύ στενή συνεργασία, με τον Πλατινί να δουλεύει υπό την καθοδήγηση του Μπλάτερ. Σύμφωνα, όμως, με τα όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, θεωρείται πολύ πιθανό ότι τον «αμαρτωλό» τραπεζικό λογαριασμό του Σεπ Μπλάτερ στον οποίο υπάρχουν εμβάσματα από παράνομες δραστηριότητες να τον έχει καταθέσει ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί στο FBI, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «δεθεί» η υπόθεση.
Ο ρόλος της Αμερικής
Πέραν όμως των σκανδάλων που αφορούν τη δράση των αξιωματούχων της FIFA, εσχάτως είδε το φως της δημοσιότητας και το σκάνδαλο με τα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας VW. Είναι ένα θέμα που εντόπισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς αυτών των θεμάτων να το κατατάσσουν στη θέση νούμερο 2 των εταιρικών σκανδάλων.
Νούμερο 1 παραμένει το πολύ γνωστό στο ελληνικό κοινό «σκάνδαλο της Siemens». Ήταν το 2006 όταν η επίσης γερμανική εταιρεία είχε ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της στις ΗΠΑ και γινόταν η κυρίαρχη δύναμη στην αγορά της χώρας. Στις 20 Ιανουαρίου ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, όμως, άσκησε διώξεις κατά της Siemens, μετά από καταγγελία της General Electric, η οποία είναι αμερικανικών συμφερόντων, για αθέμιτο ανταγωνισμό (δωροδοκίες κλπ.). Τότε, ανέλαβε δράση το FBI (όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα με την υπόθεση της FIFA) και επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης στα εμπλεκόμενα πρόσωπα μέχρι για 10 χρόνια.
Κατόπιν, οι Αμερικανοί άσκησαν πιέσεις και προς τη γερμανική δικαιοσύνη ώστε να δράσει και να προχωρήσει σε έρευνες και συλλήψεις ατόμων μέσα στη Γερμανία, όπερ και εγένετο. Τελικά, η κόντρα Siemens και General Electric ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης, με τη γερμανική εταιρεία να πληρώνει 2 δισ. ευρώ σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.
Συμπέρασμα: Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι καλοί μαζί σου, μέχρι εκεί όμως που πλήττεις τα συμφέροντά τους…
Αμερική vs Ρωσίας και στη μέση η… FIFA
Πολλοί μπορεί να αναρωτηθείτε ποια είναι η πραγματική σύνδεση της Αμερικής με τα ευρωπαϊκά αθλητικά δρώμενα και ειδικότερα με τη FIFA, αφού το FBI είναι εκείνο που έχει αναλάβει την έρευνα όλων των υποθέσεων που αφορούν τις δράσεις αξιωματούχων της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για ακόμα ένα παιχνίδι υπεροχής ανάμεσα σε Αμερική και Ρωσία. Ο «Ψυχρός Πόλεμος» ανάμεσα στις δύο αυτές υπερδυνάμεις που θεωρητικά έχει σταματήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, φαίνεται ότι εξελίσσεται κανονικά και η κάθε περίπτωση έχει έναν «μανδύα» που στην πραγματικότητα κρύβει τη διαχρονική τους κόντρα.
Γυρνώντας το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο 2010, θα δει κανείς ότι ήταν μια καίρια χρονιά για τη FIFA, αφού τον Δεκέμβριο εκείνου του χρόνου επιλέχθηκαν μέσω ψηφοφορίας οι χώρες που θα αναλάμβαναν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2018 και το 2022.
Για το 2018, οι δύο χώρες που έφτασαν μέχρι τον τελικό ήταν η Αγγλία και η Ρωσία. Πολλοί που δεν ήξεραν το θεώρησαν ντέρμπι, αλλά στην πραγματικότητα υπήρξε τελικός, απλά επειδή έπρεπε να υπάρξει λόγω των κανονισμών. Η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν αυτή που είχε ξεκάθαρα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, όχι τόσο του φακέλου που είχε καταθέσει, όσο της όλης διεργασίας που είχε φροντίσει να πραγματοποιήσει πίσω από τις… κάμερες. Εξέχων ρόλο στην επιχείρηση αυτή εκ μέρους των Ρώσων είχε ο Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό έως σήμερα άνθρωπο που ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Αθλητισμού μιας χώρας (Ρωσίας) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.
Αυτό σημαίνει ότι ψήφισε «Ρωσία» για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, ένα project δηλαδή που ούτως ή άλλως είχε δημιουργήσει εκείνος. Κι όχι μόνο αυτό… Οι στενές σχέσεις Ρωσίας-Μπλάτερ προκύπτουν και από τα γεγονότα που προέκυψαν στη συνέχεια. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013, FIFA και Gazprom (κρατικός ενεργειακός κολοσσός) έδωσαν τα χέρια για τη χορηγία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Με άλλα λόγια, τρία χρόνια μετά το χρίσμα που δόθηκε στη Ρωσία από τη FIFA, το ρωσικό κράτος του Βλάντιμιρ Πούτιν μέσω της Gazprom έγινε ο μεγάλος υποστηρικτής και… χρηματοδότης της FIFA.
Όσο για τη διοργάνωση του 2022, η Αμερική έχασε στον τελικό από το Κατάρ, ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ που είχε ηγηθεί του φακέλου της χώρας κατηγορήθηκε αργότερα για δωροδοκία προς τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και τα σκάνδαλα αναφορικά με ποιον τρόπο προτιμήθηκε το Κατάρ από την Αμερική «χτυπούσαν» το ένα μετά το άλλο.
Ήταν η στιγμή που η Αμερική το πήρε απόφαση να πάρει πάνω της την υπόθεση «κάθαρση» της FIFA.
Πούτιν: «Το βραβείο Νόμπελ στον Μπλάτερ»
Στις 27 Μαΐου του 2015 και λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές της FIFA, ξέσπασε και επίσημα το πρώτο επεισόδιο για την παραβατική δράση που αφορά τους αξιωματούχους της ομοσπονδίας και μάλιστα το FBI προχώρησε και σε 14 συλλήψεις.
Τότε, ο Μπλάτερ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαχώριζε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση του από τη δράση των συλληφθέντων, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Θέλω να γίνω σαφής: τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου και να είστε σίγουροι πως αυτοί που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις θα τεθούν εκτός παιχνιδιού. Μετά τα σημερινά γεγονότα, η ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής-που ήδη έχει σε εξέλιξη τις δικές της διαδικασίες για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022-πήρε άμεσα μέτρα τιμωρώντας προσωρινά εκείνους που έχουν κατονομαστεί από τις αρχές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο».
Ελάχιστοι ήταν αυτοί που τον πίστεψαν…
Ένας εξ αυτών ήταν ο… Βλάντιμιρ Πούτιν που δήλωσε: «Πιστεύω ότι άνθρωποι σαν τον Μπλάτερ, οι ηγέτες των κορυφαίων διεθνών Ομοσπονδιών του αθλητισμού, αξίζουν ειδικής προσοχής και ευγνωμοσύνης. Αν κανείς αξίζει ένα βραβείο Νόμπελ, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον κ. Μπλάτερ και δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες επ’ αυτού. Ωστόσο δεν πιστεύω ούτε λέξη για όσα λέγονται περί διαφθοράς, σχετικά με εκείνον προσωπικά».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έμεινε εκεί και τότε εξαπέλυσε τα «βέλη» του στον πραγματικό… αντίπαλο: «Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες και να εμποδίσουν την επανεκλογή. Δυστυχώς, οι Αμερικανοί εταίροι μας χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να ικανοποιήσουν τους εγωιστικούς σκοπούς τους και να διώξουν παράνομα ανθρώπους. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο στην περίπτωση της FIFA, να είναι ακριβώς το ίδιο», συμπλήρωσε ο Πούτιν, στηρίζοντας την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ έψαχναν εκδίκηση για το γεγονός ότι δεν ανέλαβαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Την ίδια ώρα οι εξελίξεις «τρέχουν» και όπως φαίνεται ο «Ψυχρός Πόλεμος» ανάμεσα σε Αμερική και Ρωσία καλά κρατεί, με το ποδόσφαιρο να είναι το τελευταίο πεδίο *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου