Τα «λαγωνικά» της FIFA συνεχίζουν να έχουν στο «μικροσκόπιο» όλη τη δραστηριότητα των «μπλαουγκράνα» που αφορά τις μεταγραφές νεαρών μη Ισπανών ποδοσφαιριστών στη «Mασία» και τα νέα τους ευρήματα ανάγκασαν την Μπαρτσελόνα να ανακοινώσει την αποδέσμευση πέντε νεαρών, ώστε να συμμορφωθεί με τους νέους πιο σκληρούς κανονισμούς της ομοσπονδίας.
«Ένας ποδοσφαιριστής κάτω των 18 ετών μπορεί να μεταγραφεί σε μια άλλη ομάδα σε διαφορετική χώρα, αν οι γονείς του μετακομίσουν εκεί για μη ποδοσφαιρικούς λόγους, αν κατάγονται από άλλη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη και η ηλικία του είναι μεταξύ 16-18 ετών, ή αν ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την ομάδα», αναφέρει το άρθρο 19 της FIFA.
Η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να τηρήσει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις με αποτέλεσμα εννιά νεαροί να μην μπορούν να αγωνιστούν και μάλιστα μερικοί εξ αυτών να αποδεσμευθούν, αφού η παγκόσμια ομοσπονδία απεφάνθη ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αγωνιστούν με την ομάδα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να προπονηθούν ούτε να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις της «Μασία».
«Αυτή η απόφαση πάρθηκε λόγω της θέσης της FIFA, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να προπονηθούν, να παίξουν ή να ζουν στις εγκαταστάσεις της ομάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων η χθεσινή ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα.
«Με ποιο δικαίωμα η FIFA ορίζει τη ζωή μας;»
Από αυτό το σημείο αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν ψυχές παιδιών που βλέπουν ένα όνειρο να γκρεμίζεται, χωρίς τη δική τους ευθύνη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Μπεν Λέντερμαν, ενός 16χρονου Αμερικανού που πλέον πρέπει αλλάξει όλη του τη ζωή.
«Είναι κάτι που πραγματικά τον σκοτώνει. Και εμένα ως πατέρας του με σκοτώνει να τον βλέπω έτσι. Προπονείται, προπονείται, προπονείται, αλλά δεν μπορεί να παίξει; Δεν είναι δίκαιο. Καταλαβαίνω ότι ο κανονισμός θεσπίστηκε ώστε να προστατευθούν τα παιδιά από το να αποχωρίζονται τις οικογένειές τους. Αλλά η δική μας οικογένεια πήρε μια απόφαση να μετακομίσει στην Ισπανία. Με ποιο δικαίωμα η FIFA λέει στην οικογένειά μας πού πρέπει να ζήσει ή πού μπορεί το παιδί μας να παίξει ποδόσφαιρο», λέει απεγνωσμένος ο πατέρας του Λέντερμαν στους «New York Times» που πλέον ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αμερική.
Παραλίγο άστεγος ο Σούσια
Ωστόσο, η ιστορία του Λέντερμαν δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτή του επίσης 16χρονου, Πατρίς Σούσια που κινδύνεψε μέχρι και να μείνει άστεγος, αφού δεν κατάγεται από την Καλιφόρνια, αλλά από το «φτωχό» Καμερούν. Η οικογένειά του εξακολουθεί να ζει εκεί και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που εισήγαγε η FIFA ο Σούσια έμεινε χωρίς στέγη πριν καλά-καλά γίνει 18, αφού μέχρι και χθες κατοικούσε, διάβαζε και μελετούσε στη «Μασία».
Η τραγική εξέλιξη για τον Σούσια αποφεύχθηκε χάρη στον συμπαίκτη του, Άλεξ Κολάντο που η οικογένειά του προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει, παρέχοντάς του στέγη, τροφή και φυσικά σπουδές.
Είναι, αλήθεια, αυτή η εξέλιξη που είχε στο μυαλό της η FIFA; Μάλλον όχι…
Η παγκόσμια ομοσπονδία στην προσπάθειά της να «φρενάρει» την αθρόα «μετανάστευση» πιτσιρικάδων στην Ευρώπη για χάρη των μεγάλων συλλόγων, θέλοντας να προλάβει ένα σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο», δεν κατάφερε να ξεχωρίσει περιπτώσεις και συνθήκες.
Ομάδες επιπέδου Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης κλπ. δεν προσφέρουν μόνο μια επαγγελματική προοπτική, αλλά εξασφαλίζουν την ομαλή ενηλικίωση παιδιών με σωστές βάσεις και ταυτόχρονα ένα χώρο εκπαίδευσης μέσω του οποίου διευρύνονται οι ορίζοντες των νεαρών επίδοξων ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα το ποδόσφαιρο να μην αποτελεί επαγγελματικό μονόδρομο.
Την ίδια ώρα, ισπανικά ΜΜΕ όπως η «Marca» και η «AS» χαρακτηρίζουν το όλο ζήτημα ως μία ρεβάνς της FIFA προς τους Καταλανούς, λόγω των μεταγραφών των Αλεΐξ Βιντάλ και Αρντά Τουράν, χωρίς να παραβιάσουν την τιμωρία που τους έχει επιβληθεί.
Το σίγουρο είναι ότι η κόντρα συνεχίζεται και τα πραγματικά «θύματα» είναι παιδιά που διαμορφώνουν έτσι τη ζωή τους με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.
*Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου