Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Το απόλυτο δε φέρνει (πάντα) την ευτυχία!!

Με αφορμή το 10 στα 10 της Αγγλίας στα προκριματικά του Euro, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει ποιες άλλες ομάδες κατάφεραν το απόλυτο στο παρελθόν, αλλά και τι έκαναν εν συνεχεία στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Τα «λιοντάρια» της Αγγλίας... βρυχήθηκαν στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας θα προσπαθήσουν να βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το εντυπωσιακό 10 στα 10 στην προκριματική φάση του Euro αποτυπώνει τη δυναμική της ομάδας του Ρόι Χόντσον, όμως σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την επιτυχία στην τελική φάση.
Αυτή ήταν μόλις η έκτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, που ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε στο απόλυτο των νικών στα προκριματικά. Στις πέντε προηγούμενες περιπτώσεις, μόλις μία ομάδα κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Οι υπόλοιπες σταμάτησαν νωρίτερα (κάποια είδε το stop από την Ελλάδα) και το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει όλες τις περιπτώσεις.
Euro 2012 (Γερμανία)
Σε όμιλο με Τουρκία, Βέλγιο, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν τα «πάντσερ» έκαναν πάρτι στα προκριματικά με δέκα νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Η Γερμανία είχε συντελεστή τερμάτων 34-7, με τον Κλόζε να σημειώνει 9 τέρματα και τον Γκόμες 6. Στο Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί, έκανε το 3 στα 3 στον όμιλο με Πορτογαλία, Δανία και Ολλανδία, πέρασε το εμπόδιο της Ελλάδας στα προημιτελικά (4-2), όμως στον ημιτελικό ο Μπαλοτέλι και η παρέα του νίκησαν τη Γερμανία με 2-1, με την Ιταλία να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό και τα «πάντσερ» να πηγαίνουν... σπίτι τους.




Euro 2012 (Ισπανία)
Στη διοργάνωση της Πολωνίας και της Ουκρανίας, δεν πήγε μόνο η Γερμανία με το απόλυτο, αλλά και η Ισπανία. Στα προκριματικά, οι «φούριας ρόχας» ήταν σε όμιλο πέντε ομάδων (Τσεχία, Σκωτία, Λιθουανία και Λιχτενστάιν) και κατάφεραν να φτάσουν στο 8 στα 8, με συντελεστή τερμάτων 26-6 και τον Βίγια να πετυχαίνει 7 γκολ. Στην τελική φάση, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε ξεκίνησε νωθρά (1-1 με Ιταλία), όμως στη συνέχεια ανέβασε στροφές, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, όπου συνάντησε και πάλι τη «σκουάντρα ατζούρα». Στο Κίεβο οι Ισπανοί ήταν ισοπεδωτικοί, νίκησαν με 4-0 και έγιναν η πρώτη ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, μετά από απόλυτο νικών στα προκριματικά.




Euro 2004 (Γαλλία)
Το... δικό μας Euro. Εκτός από τους γηπεδούχους Πορτογάλους, ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης ήταν η Γαλλία του Ζιντάν. Στα προκριματικά οι «τρικολόρ» ήταν εντυπωσιακοί, με οκτώ νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Τα γκολ ήταν 29-2 (!) και οι Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιλτόρ είχαν σημειώσει από 6 έκαστος, στον όμιλο με Σλοβενία, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα. Στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Γαλλία πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο με Αγγλία, Κροατία και Ελβετία, όμως για... κακή της τύχη έπεσε πάνω στην Ελλάδα στα προημιτελικά. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Κεφαλιά του Χαριστέα, ο Ζιντάν και η παρέα του στο... Παρίσι και η γαλανόλευκη λίγες μέρες αργότερα στην κορυφή της Ευρώπης.




Euro 1992 (Γαλλία)
Η Γαλλία είναι μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει δύο φορές να προκριθεί σε τελική φάση Euro με το απόλυτο των νικών στα προκριματικά. Πριν το 2004, το είχε κάνει και το 1992, με οκτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια απέναντι σε Τσεχία, Ισπανία, Ισλανδία και Αλβανία. Από τα 20 γκολ των «τρικολόρ», τα εννέα τα είχε σημειώσει ο Ζαν-Πιερ Παπέν, ωστόσο στην τελική φάση τα πράγματα δεν πήγαν, όπως τα υπολόγιζαν οι Γάλλοι. Μετά από δύο ισοπαλίες με Σουηδία και Αγγλία, η ομάδα του Μισέλ Πλατινί (τότε ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας του) έπαιζε τη ζωή της απέναντι στη Δανία στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Οι Σκανδιναβοί νίκησαν με 2-1, απέκλεισαν την Γαλλία και οι ίδιοι έφτασαν αργότερα μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.




Euro 2000 (Τσεχία)
Μια από τις καλύτερες εθνικές ομάδες της δεκαετίας 1995-2005 ήταν αυτή της Τσεχίας, η οποία έφτασε μία φορά σε τελικό (1996) και μία φορά σε ημιτελικό (2004). Στη διοργάνωση του 2000, οι Τσέχοι είχαν φτάσει με το απόλυτο στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου, αφού στα προκριματικά είχαν κάνει το 10 στα 10 απέναντι σε Σκωτία, Βοσνία, Λιθουανία, Εσθονία και Νησιά Φερόε. Μόνο που στην τελική φάση στάθηκαν άτυχοι στην κλήρωση, αφού έπεσαν πάνω στη διοργανώτρια Ολλανδία, την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία (και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης) και την Δανία. Δύο ήττες στις πρώτες αγωνιστικές από Ολλανδούς και Γάλλους στέρησαν το δικαίωμα από τους Τσέχους να διεκδικήσουν κάτι καλό, αποκλειόμενοι από τη φάση των ομίλων.



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: