Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πώς φέρνει τα καλύτερα και πώς τα…χειρότερα εκτός έδρας στην Ευρώπη!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr με ποιόν τρόπο έχει φέρει ο Ολυμπιακός τα καλύτερά του εκτός έδρας αποτελέσματα στην Ευρώπη. Και με ποιόν τα χειρότερα!

Πώς φέρνει τα καλύτερα και πώς τα…χειρότερα εκτός έδρας στην Ευρώπη!
***Αν επιχειρήσουμε λίγο να αναλύσουμε τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσουμε, και δη με αρκετή ευκολία, ότι το μυστικό είναι το πώς θα πάει η ομάδα στο ημίχρονο στα αποδυτήρια! Αν πάει με καλό αποτέλεσμα κι ειδικά αν αυτό είναι νικηφόρο, θα έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει και στο τέλος αυτό που θέλει. Αν πάει χάνοντας, θα ψάξει μετά ένα θαύμα για να επιβιώσει…

***Πραγματικά δεν είναι ευχάριστο ότι ο Ολυμπιακός εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια, μόνο μία φορά δεν έχει χάσει παιχνίδι του, όταν ήταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο! Εκείνο το ιστορικό 3-1 επί της Βέρντερ στην Βρέμη, όπου έκανε και το πρώτο του διπλό στο Τσάμπιονς Λιγκ! Αλλά και το μοναδικό στο οποίο «γύρισε» ματς, ενώ έχανε στο ημίχρονο. Όλα τα άλλα παιχνίδια του, στα οποία έχανε στο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός τα έχει χάσει. Όλα. Και τα 14!

***Σε πλήρη αντίθεση, τις μάλλον λίγες φορές σε αυτή την οκταετία, που ο Ολυμπιακός πήγε ως νικητής σε ημίχρονο, είχε φοβερά αποτελέσματα στο τέλος. Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν το Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3 (με ημίχρονο 1-2), αλλά και το αμέσως προηγούμενο διπλό του στο Τσάμπιονς Λιγκ, το Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 0-3 (0-1 ημίχρονο), που αποτελεί και το μεγαλύτερο σε έκταση διπλό του στη διοργάνωση, όπως και το Σλόβαν-Ολυμπιακός 0-2 (ημίχρονο 0-2) και το Μπέσα-Ολυμπιακός 0-5 (0-2 ημίχρονο), ενώ και το Μπενφίκα-Ολυμπιακός 1-1, που ουσιαστικά ήταν σαν νίκη για τον Ολυμπιακό, ήταν με 0-1 ημίχρονο.

***Αποδεικνύεται πανηγυρικά το πόσο μεγάλη σημασία έχει να μπει ο Ολυμπιακός καλά στα παιχνίδια του και να μπορέσει να πάρει το πάνω χέρι η, έστω να μη χάνει στο ημίχρονο, κι από τη μελέτη των αγώνων της ομάδας στους οποίους ο Ολυμπιακός είναι ισόπαλος στο ημίχρονο.

***Εδώ σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κατηγορίες.

***Η πρώτη κατηγορία, κόντρα στα μεγαθήρια, όπου και ισόπαλος να είναι στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν του αρκεί για να αποφύγει στο τέλος την ήττα. Από τη Γιουβέντους έχασε 2-3 (ημίχρονο 1-1), από την Άρσεναλ 0-2 (ημίχρονο 0-0) και 1-3 (ημίχρονο (1-1), από τη Ρεάλ 2-4 (ημίχρονο 1-1).

***Η δεύτερη κατηγορία, κόντρα σε λιγότερο δυνατές ομάδες, συνήθως του είναι αρκετό να είναι στο ημίχρονο ισόπαλος ο Ολυμπιακός, για να κάνει στο τέλος το διπλό. Κέρδισε τη Μονπελιέ 2-1 με ημίχρονο 0-0, κέρδισε τη Μαρσέϊγ 1-0 με ημίχρονο 0-0, κέρδισε τη Ρούμπιν 1-0 με ημίχρονο 0-0, τη Μέταλιστ (τη δεύτερη φορά του) επίσης 1-0 με ημίχρονο 0-0, τη Νόρτζελαντ 2-0 με ημίχρονο 0-0, την Σέριφ 2-0 με ημίχρονο 0-0 και τη Λάτσιο 2-1 με ημίχρονο 1-1. Σε ένα σύνολο 10 τέτοιων περιπτώσεων, ο Ολυμπιακός έκανε αυτά τα εφτά διπλά κι έχασε τα άλλα τρία ματς σε Ντνίπρο 0-2, Μέταλιστ (την πρώτη φορά του) 0-1 και Σάλκε 0-1 (με 0-0 στο ημίχρονο).

***Το ζητούμενο λοιπόν για τον Ολυμπιακό εκτός έδρας στην Ευρώπη, με βάση αυτή τη μελέτη που καλύπτει φάσμα μίας ολόκληρης οκταετίας, είναι να κάνει πολύ καλά, δηλαδή νικηφόρα, α΄ ημίχρονα, αφού τότε παίρνει πάντα στο τέλος ό,τι θέλει! Και στη χειρότερη να πηγαίνει έστω ισόπαλος στο ημίχρονο, όταν ο αντίπαλος είναι «περίπου» στα μέτρα του.

***Ξέροντας, όμως, ότι κόντρα στα θηρία η επιλογή του είναι μόνο μία: να τολμήσει να επιτεθεί από το ημίχρονο για το διπλό! Έχει, άλλωστε, αποδείξει ότι το μπορεί. Το επιχείρησε και στο Μπερναμπέου και στο Έμιρεϊτς και στη Γιουβέντους Αρένα και στο Ντα Λουζ, ανεξάρτητα αν δεν του βγήκε πάντα. Έδειξε, όμως, ότι μπορεί! *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: