Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

«Να δούμε πως θα έρθεις την Κυριακή στο γήπεδο»

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει στο sport-fm.gr για τις κριτικές που δέχονται οι δημοσιογράφοι για την περιγραφή των αγώνων.

«Να δούμε πως θα έρθεις την Κυριακή στο γήπεδο»
Αντέδρασαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στην συμφωνία της ΠΑΕ με την ΝΟVA, επειδή θεωρούν ότι οι μεταδόσεις του συνδρομητικού καναλιού είναι φιλοολυμπιακές. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί και από οπαδούς αλλά και από προέδρους άλλων ομάδων.

Γενικά, ο τρόπος του σχολιασμού και της κάλυψης των αγώνων τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμα στο προσκήνιο και αποτελεί, όπως και η διαιτησία αντικείμενο αντιπαραθέσεων αλλά πολλές φορές και βίαιων αντιδράσεων εναντίον των σχολιαστών και των καναλιών.

Κι όμως τα πράγματα είναι απλά, εφ’ όσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εκπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις και τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Ας πάρουμε πρώτα τους σχολιαστές. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι αυτούς είναι: Να γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο, δηλαδή το ποδόσφαιρο. Τους κανονισμούς δηλαδή, τα συστήματα και τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού.

Να αφήνουν στην άκρη τις οπαδικές τους προτιμήσεις και να είναι αντικειμενικοί.

Να προετοιμάζονται επιμελώς πριν από τον αγώνα που θα μεταδώσουν , φροντίζοντας να είναι ενήμεροι για τον τρόπο που παίζουν οι δυο ομάδες, για πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τους ποδοσφαιριστές, για την προϊστορία των αντιπάλων κ.λ.π.

Και φυσικά να γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα και να διαθέτουν ευχέρεια λόγου. Οι υπεύθυνοι των καναλιών οφείλουν να στηρίζουν τους σχολιαστές τους και να μην δέχονται τις παρεμβάσεις των παραγόντων των ΠΑΕ. Στις συμβάσεις που υπογράφουν με τις ΠΑΕ να βάζουν ως όρους την εξασφάλιση όλων των μέσων που χρειάζονται οι σχολιαστές για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στον χώρο που εργάζονται.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα επαγγελματικά σωματεία των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ, ΠΣΑΤ).

Αυτονόητα είναι όλα αυτά και αν συνέβαιναν, δεν θα είχαμε ούτε πιέσεις προς τους δημοσιογράφους, ούτε απειλές του τύπου «να δούμε πως θα έρθεις την άλλη φορά στο γήπεδό μας», ούτε επιθέσεις εναντίον τους. Δυστυχώς, όμως, αυτονόητα στη χώρα μας είναι τα … εντελώς αντίθετα.

Οι σχολιασμοί, δηλαδή πρέπει να είναι της αρεσκείας και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για παράδειγμα, ή οι διευθυντές των καναλιών να αντικαθιστούν ή και να απολύουν όσους δεν είναι αρεστοί στους προέδρους και τους φανατικούς οπαδούς.

Γι αυτό στην τελική και οι σχολιασμοί, όχι όλοι ευτυχώς, είναι «ασορτί» με το ποδόσφαιρο που έχουμε…..
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: