Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ήταν… του Άη-Γιαννιού για την ΑΕΚ!!


Ήταν… του Άη-Γιαννιού για την ΑΕΚ!

Με δυο μέρες καθυστέρηση γιόρτασε η ΑΕΚ! Στο γήπεδο που πριν λίγο καιρό έγινε μοιραίος, ο Γιάννης Ανέστης έπιασε πέναλτι και μαζί με τον αφιονισμένο Μπαρμπόσα έδωσαν μεγάλη νίκη (2-1) επί της Ξάνθης

Μια νίκη που ήταν ακόμα πιο γλυκιά επειδή συνδέθηκε με την αγωνιστική… Ανάσταση ενός από τους παίκτες της πανηγύρισε η ΑΕΚ!

Λίγο μόλις καιρό μετά την απίστευτη γκάφα του στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, ο Γιάννης Ανέστης έγινε ήρωας για την «Ένωση», αποκρούοντας αμφισβητούμενο πέναλτι και κλειδώνοντας δύσκολη νίκη (2-1) επί της SKODA Ξάνθης.

Καθοριστικός ξανά ο Μπαρμπόσα, πέτυχε νέα γκολάρα και μαζί με τον Αραβίδη υπέγραψαν την επικράτηση που είχε αμφισβητήσει προσωρινά το όμορφο τέρμα του Σολτάνι.

Άστοχοι σε σχέση με προηγούμενες εμφανίσεις τους οι «κιτρινόμαυροι», τα βρήκαν σκούρα από τον (επίσης εξαιρετικό) Τσέναμο και το σκληρό παιχνίδι των ακριτών, αλλά πανηγύρισαν το τρίποντο που τους κρατά -ό,τι κι αν γίνει- στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Τα χρειάστηκε ο κόσμος στο τέλος, με τη νέα οπισθοχώρηση που σήμανε ο Πογιέτ (μέσω του γνώριμου πλέον 3-5-2) να βάζει την Ξάνθη στην περιοχή και να προκαλεί καρδιοχτύπια στις καθυστερήσεις.


Πώς έπαιξε

Με σημαντικές αλλαγές -είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω επιλογών του Πογιέτ- παρατάχθηκε η ΑΕΚ. Ο Ουρουγουανός κράτησε εκτός 11άδας τον Γιόχανσον (που ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας της ασθένειας της συζύγου και της κόρης του), ενώ το ίδιο έκανε και με τους Τζεμπούρ, Κολοβέτσιο και Μπουονανότε. Έτσι, το 4-3-3 παρατάχθηκε ως εξής:

inner

Το ματς

Με τις εμφανίσεις μέχρι τώρα στο 2016 έδειχνε κυνική. Αποτελεσματική. Λες και το ‘κανε επίτηδες όμως, στο πρώτο παιχνίδι στο σπίτι της η ΑΕΚ επέστρεψε σε μια κακή περσινή συνήθεια: Να κάνει ντέρμπι παιχνίδια που θα μπορούσε να έχει καθαρίσει. Εκμεταλλευόμενοι το δυναμικό τους ξεκίνημα, οι παίκτες του Πογιέτ δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για μια άνετη νίκη. Προειδοποίησαν με ευκαιρία του Αραβίδη. Και τελικά… υλοποίησαν την απειλή (όταν ο Έλληνας επιθετικός αξιοποίησε ασθενή απόκρουση του Τσέναμο κι έδωσε προβάδισμα).

Εκεί όμως που όλα έδειχναν να κυλούν ιδανικά, η Ξάνθη χάλασε την… ωραία ατμόσφαιρα. Χάρη σ’ ένα «τελείωμα» του Σολτάνι απ’ αυτά που τόσο λείπουν απ’ τους επιθετικούς της ΑΕΚ πλην του Τζεμπούρ, απάντησε γρήγορα. Κι έβαλε τους «κιτρινόμαυρους» να τρέχουν… Παρά την ανοχή λοιπόν του Κουκουλάκη στο σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων τους, έφτιαξαν τρεις ευκαιρίες για τον Αραβίδη. Στην πρώτη όμως δεν μπόρεσε να προσπεράσει τον Τσέναμο, στη δεύτερη πλάσαρε πάνω του και στην τρίτη η κεφαλιά του αποκρούστηκε εντυπωσιακά.

Με τον γκολκίπερ της Ξάνθης λοιπόν να έχει γίνει ήρωας από το ημίχρονο, φαινόταν ότι θα χρειαστεί κάτι που θ’ αγγίξει το… τέλειο για να νικηθεί. Ε, αυτό έκαναν ο Βάργκας με τον Μπαρμπόσα, όταν ο πρώτος «έσκαψε» υπέροχα την πάσα κι ο δεύτερος εκτέλεσε με άψογο στιλ για να ξαναδώσει το προβάδισμα στην ΑΕΚ. Ούτε τότε όμως θα μπορούσε να ηρεμήσει ο Πογιέτ. Γιατί το σπρώξιμο του Λαμπρόπουλου -λίγο αργότερα- στον Καπετάνο θεωρήθηκε αρκετό από τον Κουκουλάκη για να δώσει πέναλτι. Κι έβαλε τον Ανέστη απέναντι απ’ την πρόκληση να διορθώσει την αξέχαστη γκέλα του με τον Λεβαδειακό.

Αποκρούοντας λοιπόν την εκτέλεση του Νιέτο, ο Έλληνας τερματοφύλακας λυτρώθηκε αντίστοιχα με τον κόσμο στην εξέδρα. Και κρατώντας το πολύτιμο σκορ, η μόνη… δουλειά που άφησε στον Πογιέτ ήταν να το κλειδώσει. Κάτι που επέλεξε να κάνει ο Ουρουγουανός με τη γνώριμη συνταγή (είσοδος Κολοβέτσιου-Γιόχανσον και αλλαγή σε 3-5-2). Έστω κι αν χρειάστηκε λοιπόν καρδιοχτύπι και σοβαρή προειδοποίηση ότι το... κόλπο δεν θα πιάνει πάντα -με κεφαλιά του Βασιλακάκη στις καθυστερήσεις που έφυγε λίγο άουτ- η ΑΕΚ συνέχισε την προσπάθεια να πάει αφρενάριστη στα ντέρμπι του πρωταθλήματος.

inner


Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογιέτ): Ανέστης, Ντίντακ, Άρθο, Λαμπρόπουλος, Γκάλο, Σιμόες, Κορδέρο, Μάνταλος (71’ Κολοβέτσιος), Μπαρμπόσα (80’ Τζεμπούρ), Βάργκας (71’ Γιόχανσον), Αραβίδης

Στον πάγκο έμειναν οι: Βούρας, Σοϊλέδης, Μπακάκης, Μπουονανότε

SKODA ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπέρτος, Γούτας (29’ Καρυπίδης), Λισγάρας, Γουάλας, Φλίσκας, Λουσέρο, Νιέτο (70’ Ντιμιτρόφ), Βασιλακάκης, Ερέα (58’ Καπετάνος), Σολτάνι

Στον πάγκο έμειναν οι: Ζαρόπουλος, Μπαξεβανίδης, Ορφανίδης, Σκουρτάι

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
ΒΟΗΘΟΙ: Μπαλτάς (Αχαΐας), Κουράκης (Ηρακλείου)

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Γκολ και φάσεις*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: