Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σημαντική σύσκεψη για το FIBA Champions League!


Σημαντική σύσκεψη για το FIBA Champions League

Πραγματοποιείται σήμερα στην ΕΛβετία σύσκεψη μεταξύ της FIBA, των ευρωπαϊκών λιγκών και της ULEB για το μπασκετικό Champions League. Θορυβημένη η Ευρωλίγκα.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για το Champions League του μπάσκετ θα καθορίσουν σήμερα στη σύσκεψη που θα έχουν στην ΕΛβετία η FIBA, οι ευρωπαϊκές λίγκες και η ULEB.

Σημειώνεται πως ήδη οι λίγκες Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας έχουν ανακοινώσει πως οι ομάδες τους (πέραν όσων έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα) θα συμμετέχουν μόνο στις διοργανώσεις της FIBA, δηλαδή το Champions League και τη δεύτερη διοργάνωση που θα είναι το αντίστοιχο Eurocup. Μάλιστα η Ευρωλίγκα έχει ήδη θορυβηθεί από την «απώλεια» αυτή και έκανε χθες τη δική της συνεδρίαση στη Βαρκελώνη.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, από ελληνική πλευράς έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος στη διοργάνωση ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στο FIBA Champions League από τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους θα έχουν Ιταλία, Γαλλία και Αδριατική Λίγκα (μία ομάδα από Κροατία, μία από Σερβία και μία από Σλοβενία ή Μαυροβούνιο), δύο πέραν της Ελλάδας θα έχουν Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ από μία θα έχουν Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία και Πολωνία.

Η φάση των ομίλων θα είναι σαν το... Top 16 της Ευρωλίγκας, αλλά με τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων και συνολικά 14 αγωνιστικές. Οι τέσσερις πρώτοι περνούν στα προημιτελικά, ενώ ο πέμπτος και ο έκτος «μετακομίζουν» στο Eurocup. Στους «16» και τα προημιτελικά θα γίνονται διπλά ματς, στην έδρα κάθε ομάδας, με το goal average να κρίνει την πρόκριση για το Final Four, που θα γίνεται τον Απρίλιο (28-30 η πρόβλεψη για τη σεζόν 2016/17).

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο Champions League θα παίξουν από 14 ως 20 αγώνες, ενώ στο νέο Champions League οι ομάδες που θα φτάσουν στο Final Four θα δώσουν 35 ως 37 παιχνίδια.

Στο αντίστοιχο Eurocup της FIBA (δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ονομασία) θα συμμετέχουν-βάσει του αρχικού σχεδιασμού-24 ομάδες, οι 18 απευθείας και άλλες 6 μέσω προκριματικών. Η Ελλάδα θα έχει μόνο μία εκπρόσωπο, όπως και οι Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία. Στα προκριματικά θα συμμετέχει η Κύπρος. Οι 24 ομάδες θα χωριστούν σε 8 ομίλους των 6 ομάδων και οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ θα προκρίνονται στα play offs.

Την... ιδιοκτησία της νέας λίγκας θα έχουν κατά το ήμισυ η FIBA, ενώ τα οκτώ μεγάλα πρωταθλήματα (Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Τουρκίας, VTB League, Γερμανίας και Αδριατικής Λίγκας) θα έχουν από 5% και τα υπόλοιπα πέντε (Βελγίου, Τσεχίας, Ισραήλ, Λιθουανίας και Πολωνίας) από 2%.

Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος στις αποφάσεις της FIBA αφορά στο καλεντάρι, που θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη σεζόν, 2017/18, καθώς καθιερώνονται προκριματικά μεσούσης της περιόδου για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων κι εν προκειμένω του Μουντομπάσκετ του 2019. Τα διαστήματα 20-28/11, 19-27/2 (στη διάρκεια της σεζόν) και 26/6-3/7 (αμέσως μετά το τέλος τους) θα γίνουν προκριματικά, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει από την Ευρωλίγκα και εκεί θα υπάρχει ένα σημείο ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αντίστοιχα «παράθυρα» προκριματικών προβλέπονται και για το 2018/19 (10-18/9, 26/11-4/12 και 18-26/2).
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: