Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Κοντά στους "16" ο Ολυμπιακός


Ο Λεονάρντο σε προσπάθειά του απέναντι στην Αλκμααρ Ο Ολυμπιακός έκανε ακόμα ένα βήμα για τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ με την ισοπαλία (0-0) που απέσπασε στην Ολλανδία κόντρα στην Αλκμααρ. Με αυτό το βαθμό οι "ερυθρόλευκοι" εξασφάλισαν την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμα και με ήττα την τελευταία αγωνιστική μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση, αρκεί να μην νικήσει η Σταντάρ.

Εκτός από τις γνωστές απουσίες (Λεντέσμα, Ντάρμπισιρ, Γκαλέτι, Ντιόγο) ο Ζίκο είχε να αντιμετωπίσει και αυτές των Α. Παπαδόπουλου, Στολτίδη με τον τελευταίο να μένει εκτός αποστολής, ενώ ο διεθνής αμυντικός βρισκόταν στον πάγκο. Ετσι ο Βραζιλιάνος παρέταξε τους "ερυθρόλευκους" με τον Μήτρογλου μοναδικό προωθημένο και τον Οσκαρ από πίσω του. Στα άκρα της μεσαίας γραμμής προτιμήθηκε ο Ζαϊρί στα δεξιά και ο Λεονάρντο στα αριστερά, ενώ τα αμυντικά χαφ ήταν οι Ντουντού, Μαρέσκα.

Προβλήματα τραυματισμών αντιμετώπιζε και ο Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος δεν είχε στη διάθεση του τους Γιάλενς και Ελ Μανταουί. Η Αλκμααρ έπαιξε με 4-2-3-1 και τον Λενς να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, ενώ η τριάδα πίσω του ήταν οι Ντεμπελέ, Βέρνμπλουμ, Χόλμαν. Στον άξονα στη μεσαία γραμμή είχαν τοποθετηθεί οι Μέντες, Σααρ.

Ο δυνατός αέρας δυσκόλευε τις προσπάθειες και των δύο ομάδων που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα. Οσο περνούσαν τα λεπτά και οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να είναι εντελώς ακίνδυνοι ο Ζίκο έδωσε εντολή το 4-5-1 να μετατραπεί σε 4-2-3-1 έτσι ώστε η ομάδα του να παραμείνει ψηλά. Οι "ερυθρόλευκοι" προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τον αέρα γι' αυτό και επιχειρούσαν από μακριά σουτ, χωρίς να καταφέρουν να απειλήσουν τον Ρομέρο.

Η Αλκμααρ είχε βρει την αχίλλειο πτέρνα του Ολυμπιακού που ήταν η μεριά του Ραούλ Μπράβο και από εκεί προσπαθούσε να αναπτυχθεί. Στο 22' κατάφερε να φτάσει κοντά στο γκολ, όταν ο Λενς πρόλαβε την έξοδο του Νικοπολίδη και με προβολή έστειλε την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι, ενώ επτά λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το άσχημο διώξιμο του Ζεβλάκοφ, η κατάληξη, όμως, της φάσης ήταν η ίδια με την προηγούμενη.

Μαρέσκα και Ντουντού δεν είχαν καταφέρει να κρατήσουν την μπάλα για πολύ ώρα στην κατοχή τους και ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης του Ολυμπιακού ήταν από τα δεξιά με τον Ζαϊρί, ο οποίος είχε και τη μεγαλύτερη ευκαιρία των "ερυθρόλευκων στο πρώτο μέρος, αλλά ο Ρομέρο στο 34' τον νίκησε κρατώντας ανέπαφη την εστία του.

Όπως ήταν φυσικό η Αλκμααρ στο δεύτερο ημίχρονο πίεσε περισσότερο κυνηγώντας το γκολ που θα την έβαζε οδηγό στο σκορ. Ο Ολυμπιακός με διπλή άμυνα ζώνης προσπαθούσε να κρατήσει τους Ολλανδούς μακριά από την περιοχή του Νικοπολίδη. Μέλμπεργκ και Ζεβλάκοφ τα πήγαιναν πολύ καλά στο κέντρο της άμυνας, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Γκαλίτσιος από τα δεξιά, ο οποίος όποτε του δινόταν η ευκαιρία ανέβαινε και βοηθούσε τον Ζαϊρί.

Ο Κούμαν βοήθησε τον Ολυμπιακό όσο μπορούσε αφού απέσυρε από το παιχνίδι τον Ντεμπελέ που αποτελούσε πηγή κινδύνου για την άμυνα του Ολυμπιακού, βάζοντας στη θέση του τον Πελέ που πέρασε απαρατήρητος, όπως και ο Αρι που ήταν η δεύτερη του αλλαγή.

Ο Ζίκο βλέποντας τον Οσκαρ να μπορεί να κρατάει την μπάλα, τους Ντουντού, Μαρέσκα να μαρκάρουν συνεχώς στα χαφ και τον Λεονάρντο να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του από τα αριστερά για να βγαίνει στην αντεπίθεση, προτίμησε να μην κάνει κάποια αλλαγή για να μη χαλάσει την καλή χημεία της ομάδος του. Αλλωστε από αυτούς που βρίσκονταν στον πάγκο μόνο ο Ντομί και ο Πάντος είχαν την εμπειρία για μία τέτοια αναμέτρηση, καθώς ο Αβράαμ Παπαδόπουλος, όπως αποδείχθηκε ,ήταν ανέτοιμος.

Οι Ολλανδοί δεν μπορούσαν να βρουν χώρους, καθώς ο Ζίκο είχε διαβάσει άψογα το παιχνίδι της ΑΖ και της είχε κλείσει κάθε ανοικτό διάδρομο στο δεύτερο μέρος. Σε αυτό συνέβαλε και η βοήθεια που έδινε ο Λεονάρντο στον Ραούλ Μπράβο στα αριστερά. Στα τελευταία λεπτά παρουσιάστηκαν και οι ευκαιρίες στον Ολυμπιακό για να πετύχει κάποιο γκολ και να "κλειδώσει" την πρόκριση από σήμερα, όμως δεν τις αξιοποίησε και πήρε την ισοπαλία, δίνοντας έτσι μία απάντηση στον Κούμαν, ο οποίος τη Δευτέρα είχε υποστηρίξει ότι θα είναι εύκολο να νικήσει η ομάδα του.


Γήπεδο: "ΑΖ Στάντιον"
Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μεγιένκο (Ισπανία)

Αλκμααρ (Ρόναλντ Κούμαν): Ρομέρο, Σβερτς, Μοϊσάντερ, Μορένο, Πογκονιόλι, Μέντες, Σααρ (89' Μάρτενς), Λενς, Βέρνμπλουμ, Χόλμαν (78' Αρι), Ντεμπελέ (68' Πελέ).
Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Ζεβλάκοφ, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο, Μαρέσκα, Ντουντού, Λεονάρντο, Ζαϊρί, Οσκαρ, Μήτρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: