Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η λίστα της UEFA με τα ΄΄στημένα΄΄...


Τη λίστα με τους αγώνες που θεωρούνται στημένοι σε Champions League και Europa League έδωσε στη δημοσιότητα η UEFA το απόγευμα της Τετάρτης (25/11). Ανάμεσα στις ομάδες είναι η Ραπίντ Βιέννης και η Φενέρμπαχτσε, ενώ πρόκειται για εφτά αναμετρήσεις το καλοκαίρι του 2009, μία από το Champions League και οι υπόλοιπες Europa League.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία συσκέφθηκε την Τετάρτη με ανθρώπους από τις εννέα χώρες, που φέρονται να εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο, δηλαδή τις Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Κροατία, Ελβετία, Βέλγιο, Τουρκία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Από τα 40 παιχνίδια των οποίων τα αποτελέσματα θεωρούνταν ύποπτα, η UEFA ζητά πλέον τον έλεγχο για εφτά από αυτά.

Αναλυτικά η λίστα με τους αγώνες είναι η εξής:

Στάμπαεκ – Τίρανα για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Μπνέι Γιεχούντα Τελ Αβίβ – Ντίναμπουργκ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League και ο επαναληπτικός
Βλάζνια – Ραπίντ Βιέννης για τον 2o προκριματικό γύρο του Europa League και ο επαναληπτικός
Λουμπλιάνα – Μέταλουργκ Ντόνετσκ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Φενέρμπαχτσε – Βούνταπεσρ Χονβέντ για τον 3o προκριματικό γύρο του Europa League.

"Ανεξάρτητα από τους αγώνες που προαναφέρθηκαν, η UEFA θα ξεκινήσει τη δική της έρευνα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή τριών διαιτητών και ενός ακόμα που σχετίζονται με τους στημένους αγώνες. Αντίθετα με τις αναφορές των Μέσων δεν υπάρχει καμία υποψία για εμπλοκή εκπροσώπων της UEFA στην υπόθεση. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω αναφορές σε ονόματα ανθρώπων που εμπλέκονται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες", αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας στην επίσημη ιστοσελίδα της και προσθέτει:

"Η UEFA και οι εθνικές ομοσπονδίες έρχονται αντιμέτωπες με ένα οργανωμένο έγκλημα, που υπερβαίνει την ανακριτική εξουσία των αθλητικών δικαιοδοσίας. Η UEFA θα ζητήσει από τις εννέα ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες την πλήρη πρόσβαση στη δικογραφία, που υπάρχει στην υπηρεσία δίωξης στο Μπόχουμ, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες".

Καταλήγοντας, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία κάλεσε όποιον ποδοσφαιριστή ή παράγοντα γνωρίζει κάτι να το καταθέσει άμεσα ώστε να βοηθήσει το έργο της.

Αποκαλύψεων συνέχεια...

Καθημερινά, όλο και περισσότερα στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Παράλληλα, οι αρχές προχωρούν σε συνεχείς συλλήψεις ατόμων που φαίνεται ότι εμπλέκονται στο στήσιμο αγώνων. Η πιο πρόσφατη ήταν του Ντράγκαν Μίχελιτς, ενός 38χρονου σλοβένου, που θεωρείται ύποπτος και ο οποίος προσπάθησε να περάσει τα σύνορα της χώρας του προς την Κροατία.

Οι παίκτες φαίνεται να είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε πολλές περιπτώσεις αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μάριο Μπιγκόνι, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας και συγκεκριμένα στην Γκοσάου, ο οποίος αποκλείστηκε επ’αόριστον από τη διοίκηση της ομάδας, όπως και ο Ομάρ Φαγιέ της Τουν, όταν έγινε γνωστό ότι η ομάδα είχε λάβει χρήματα για να ηττηθεί από την Ιβερντόν.

Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες και για διεθνείς αγώνες σε διοργανώσεις της FIFA. Συγκεκριμένα, ρώσοι πολιτικοί ζητούν να ελεγχθεί το κατά πόσο είναι έγκυρος ο αποκλεισμός της εθνικής τους ομάδας από τη Σλοβενία στα μπαράζ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του2010, αφήνοντας υπονοούμενα για επαφές των ρώσων ποδοσφαιριστών με τη μαφία.


Επιμέλεια-Tenorio

Δεν υπάρχουν σχόλια: