Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Θηρίο, 31(;), ζαχαροπλάστης και… θαυμαστής του Εμπέντε!

Ο Απουλά Εντέλ, ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας με αρμενικό διαβατήριο που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό, ενώ τον πλασάρουν και στον Παναθηναϊκό, είναι… περιπτωσάρα!
Θηρίο, 31(;), ζαχαροπλάστης και… θαυμαστής του Εμπέντε!
Πόσων ετών είναι τελικά και ποιος είναι;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από το… τέλος, αρχικά! Ο Εντέλ στα χαρτιά φαίνεται να είναι γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1986, όμως πρόσφατα σχετικά ξέσπασε στη Γαλλία ένας θόρυβος, αν αυτή είναι όχι μόνο η πραγματική του ηλικία, αλλά και η πραγματική του ταυτότητα!
Το θέμα ανέκυψε στις 15/12/2009 όταν με δηλώσεις του στον γαλλικό Τύπο, ένας προπονητής ονόματι Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος πριν από χρόνια είχε πάει τον παίκτη στην Αρμενία, τον κατηγόρησε πως όχι μόνο είπε ψέματα για την πραγματική του ηλικία, αλλά και για την ταυτότητα του!
Συγκεκριμένα, ο Φιλιμπέρ ισχυρίστηκε ότι ο Εντέλ είναι γεννημένος το 1980 κι όχι το 1986, αλλά κι ότι το πραγματικό του όνομα δεν είναι Απουλά Εντέλ αλλά… Αμπρουάζ Μπεγιαμένα!!
Ακολούθησαν μηνύσεις κατά του Φιλιμπέρ από την Παρί και τον Εντέλ και τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien», η αστυνομία εξέτασε τα χαρτιά του Εντέλ και τα βρήκε παράνομα!
Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια, καθώς ο Εντέλ μήνυσε και την εφημερίδα, καταθέτοντας αγωγή για 80.000 ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2011 η γαλλική δικαιοσύνη δικαίωσε- ηθικά αλλά όχι και στο θέμα της αποζημίωσης- τον παίκτη, θεωρώντας αβάσιμο το ρεπορτάζ της «Le Parisien».
Θαυμαστής του… Εμπέντε και ζαχαροπλάστης!
Ο Εντέλ μικρός ήταν θαυμαστής του… Πιέρ Εμπέντε (!) του γνωστού Καμερουνέζου γκολκίπερ που αγωνίστηκε και στον Παναθηναϊκό (φωτό)!
Ο Εντέλ ξεκίνησε την καριέρα του στα 12 του (εφόσον φυσικά γεννήθηκε το 1986), στην Puissance Avenir, μιας μικρή ομάδας στα προάστια της Γιαουντέ, της πρωτεύουσας του Καμερούν. Παράλληλα, δούλευε σε… ζαχαροπλαστείο, ως βοηθός ζαχαροπλάστη.
Το 2001 πήγε στην FC PWD Kumba, ομάδα της Β` Εθνικής του Καμερούν και την επόμενη χρονιά το 2002, σε ηλικία μόλις 16 ετών (είπαμε, αν γεννήθηκε το 1986), ένας Γάλλος μάνατζερ τον έστειλε στην… Αρμενία και στην Πιούνικ Ερεβάν!
Στην Πιούνικ κέρδισε τίτλους και εμπειρίες παρά το νεαρό της ηλικίας του και το καλοκαίρι του 2005, σε ηλικία 19 ετών, πήγε στη Γαλλία για να δοκιμαστεί σε Παρί, Μαρσέιγ, Ιστρ και Μπορντό, ενώ πέρασε και από την Μπενφίκα!
Αφού απέτυχε να κερδίσει κάποιο συμβόλαιο, τον Ιανουάριο του 2006 ακολούθησε τον πρώην προπονητή του, τον οποίο είχε στην Πιούνικ, στη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Λόγω προβλημάτων με την «μπλε» κάρτα του, καθώς δεν του την έστελνε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αρμενίας, το καλοκαίρι του 2006 δόθηκε δανεικός στη Γάνδη για να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο (!) στη Ραπίντ…
Τον Οκτώβριο του 2006 στους ομίλους του UEFA έκανε ένα φοβερό ματς με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν και το επόμενο καλοκαίρι ο τότε τεχνικός των Παριζιάνων, Πολ Λε Γκεν, άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση του.
Τη σεζόν 2007-08 είναι ο τρίτος τερματοφύλακας της Παρί, πίσω από τους Λαντρό και Αλόνζο, ενώ την επόμενη περίοδο μετά την αποχώρηση του τελευταίου έγινε ο δεύτερος γκολκίπερ.
Με τα πολλά, την περίοδο 2009-10 τραυματίστηκε ο Γκρεγκορί Κουπέ τον Νοέμβριο του 2009 και ο τεχνικός της Παρί, Αντουάν Κομπουαρέ, του εμπιστεύθηκε θέση βασικού.
Φέτος είναι ο βασικός γκολκίπερ της Παρί έχοντας σε όλες τις διοργανώσεις 35 συμμετοχές (23 στο πρωτάθλημα).
Πρόβλημα και με την εθνικότητα!
Αφού αμφισβητήθηκαν η ηλικία και η ταυτότητα του, πέρυσι ο ίδιος έκανε θέμα την… εθνικότητα του.
Ο κάτοχος αρμενικού διαβατηρίου, Εντέλ, ζήτησε να του παραχωρηθεί η υπηκοότητα του Καμερούν, της γενέθλιας χώρας του, για να αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 2010.
Ο Εντέλ ισχυρίστηκε πως η απόκτηση του αρμενικού διαβατηρίου «ήταν ένα λάθος που έκανα νέος και υπό την πίεση του προέδρου της αρμενικής ομάδας (Πιούνικ), που ήταν αξιωματούχος της κυβέρνησης». Το αίτημα του πάντως δεν έγινε δεκτό…
Έχει και …φάβες στο παθητικό του
Ο Εντέλ είναι θηριώδης, θεωρείται πορτιέρο με μεγάλα προσόντα, αλλά κάποιες φορές είναι και επιρρεπής στα λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: