Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πορτογαλική "μονομαχία" με φαβορί




Πόρτο και Μπράγκα συγκρούονται στον τελικό του Europa League στο Δουβλίνο (18/5, 9:45 μ.μ.), με τους "δράκους" να έχουν το πάνω χέρι απέναντι στους συμπατριώτες τους. Η ομάδα του Βίλας Μπόας διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της. Κατέκτησε πανηγυρικά το πρωτάθλημα, με μόλις 3 ισοπαλίες και καμία ήττα σε 30 αγωνιστικές, ενώ την Κυριακή (22/5) θα διεκδικήσει ακόμη ένα τρόπαιο, αντιμετωπίζοντας στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας την Γκιμαράες. Απέναντί της δε, θα βρει την Μπράγκα, η οποία όχι απλά φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, αλλά γενικότερα σε 96 χρόνια ύπαρξης έχει κατακτήσει μόνο ένα τρόπαιο, το Κύπελλο Πορτογαλίας του μακρινού 1966.

Κανείς δεν μπορεί να "ξεγράψει" την Μπράγκα και όλοι θυμόμαστε αρκετές περιπτώσεις όπου ο "ανίσχυρος" επικράτησε του "ισχυρού", αλλά σε κάθε περίπτωση η Πόρτο είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Europa League. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο συλλόγους είναι τεράστια, αλλά αυτό δεν στερεί το δικαίωμα στην ελπίδα για την ομάδα του Ντομίνγκος Πατσιέντσια ή απλά... Ντομίνγκος, όπως τον γνώρισαν και τον αγάπησαν οι φίλοι της Πόρτο στα 12 χρόνια που υπηρέτησε την ομάδα τους σαν ποδοσφαιριστής.

Ο στόχος του Ντομίνγκος πλέον, όμως, είναι να... δυσαρεστήσει τους φίλους της Πόρτο και να ανακόψει την πορεία των "δράκων" για το τρεμπλ. Η Μπράγκα αναμένεται να βασιστεί και πάλι στο μεγάλο της "όπλο", που είναι η άμυνα, αλλά τα πράγματα αυτή τη φορά θα είναι πολύ δύσκολα. Η Πόρτο έχει πετύχει 43 γκολ σε 16 αγώνες ως τώρα στο Europa League, 16 από τα οποία σημείωσε ο Ρανταμέλ Φαλκάο, "σπάζοντας" το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια σεζόν στη διοργάνωση, που κατείχε ο Γιούργκεν Κλίνσμαν με 15 τέρματα.

Ο Ντομίνγκος έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Μπράγκα μετά το τέλος της σεζόν και κανείς δεν πρόκειται να τον... ξεχάσει, πόσο μάλλον να τον κατηγορήσει, αν δεν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος, ο οποίος, όμως, στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού, αφού έχρισε φαβορί την Πόρτο, έκανε λόγο για ένα και μόνο παιχνίδι στο οποίο αυτός και οι παίκτες του μπορούν να γράψουν ιστορία.

"Η Πόρτο είναι ομάδα του Champions League. Σε έναν τελικό και όπως κύλησε η σεζόν, είναι φυσικό να είναι το μεγάλο φαβορί. Αλλά είναι ένας τελικός, ένα μόνο παιχνίδι. Αυτό είναι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε πιθανότητες να νικήσουμε", τόνισε ο Ντομίνγκος.

Η Πόρτο είναι σε κάθε περίπτωση το φαβορί, αλλά αυτό... ανησυχεί τον Αντρέ Βίλας Μπόας, ο οποίος από την πλευρά του, φρόντισε να υπενθυμίσει -και στους παίκτες του τα κατορθώματα της Μπράγκα, δηλώνοντας: "Δε με ενδιαφέρει να λέγεται ποιος είναι φαβορί και ποιος δεν είναι. Δε θα μας βοηθήσει αυτό. Η Μπράγκα έφτασε στον τελικό με την αξία της. Έπαιξε κόντρα στις Σέλτικ, Σεβίλη, Λίβερπουλ, Μπενφίκα και Άρσεναλ. Αυτές είναι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχασαν από την Μπράγκα".

Η Πόρτο αναμένεται να παραταχθεί με το "αγαπημένο" της 4-3-3 και τους Έλτον, Σαπουνάρου, Ρολάντο, Μαϊκόν (Οταμέντι), Αλβάρο Περέιρα, Γκουαρίν, Φερνάντο, Μουτίνιο, Χουλκ, Φαλκάο, Βαρέλα, ενώ σύστημα δεν θα αλλάξει ούτε η Μπράγκα. Στο 4-4-2 που ακολουθάει πιστά ο Ντομίνγκος, φανέλα βασικού θα πάρουν όπως όλα δείχνουν οι Αρτούρ, Γκαρσία, Ροντρίγκες, Παουλάο, Σίλβιο, Άλαν, Βαντίνιο, Κουστόντιο, Βιάνα, Λίμα και Μεγιόνγκ (Πάουλο Σέζαρ).

* Αν η Πόρτο κατακτήσει το Europa League, τότε ο Αντρέ Βίλας Μπόας θα γίνει ο νεότερος τεχνικός που έχει κατακτήσει το τρόπαιο μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το ρεκόρ κρατάει ο Τζιανλούκα Βιάλι, που οδήγησε την Τσέλσι στο Κύπελλο Κυπελλούχων του 1998 σε ηλικία 33 ετών και 308 ημερών. Ο Μπόας είναι κατά 95 μέρες νεότερος του Ιταλού.

* Η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στο Οπόρτο και την Μπράγκα είναι 47 χλμ., στοιχείο που συνοδεύεται από το σχετικό ρεκόρ σε όλες τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις όσον αφορά στους τελικούς. Το 1988 στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ είχαν αναμετρηθεί η βελγική Μαλίν με την ολλανδική Αϊντχόφεν, με τις πόλεις που εδρεύουν να απέχουν 84 χλμ.

* Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εντός συνόρων η Μπράγκα έχει να νικήσει την Πόρτο από τον Σεπτέμβριο του 2009.

* Ο Αρτούρ και ο Σίλβιο έχουν αγωνιστεί βασικοί σε όλους τους αγώνες της Μπράγκα ως τώρα στο φετινό Europa League και μάλιστα χωρίς να γίνουν αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για τον Έλτον της Πόρτο, ενώ οι Μουτίνιο και Χουλκ έπαιξαν επίσης σε όλα τα ματς, αλλά όχι σε όλα τα λεπτά.

* Ο τεχνικός της Μπράγκα, Ντομίνγκος Πατσιέντσια, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος τη σεζόν 1995/96 με τη φανέλα της Πόρτο.

* Ο Άλαν της Μπράγκα έχει πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Πορτογαλίας με την Πόρτο, στην οποία αγωνίστηκε από το 2005 μέχρι το 2007.

* Ο Έλντερ Μπαρμπόσα της Μπράγκα ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Πόρτο, ενώ αγωνίστηκε 5 φορές με την πρώτη ομάδα, στην οποία ανήκε από το 2005 μέχρι το 2010, με αρκετούς δανεισμούς.

* Πέντε τελικοί του Europa League ή του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κρίθηκαν στα πέναλτι. Η Πόρτο έχει φτάσει τρεις φορές στην ευρωπαϊκή πορεία της στη "ρώσικη ρουλέτα", ενώ η Μπράγκα ποτέ.Novasport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: