Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ποιος είναι ο νούμερο δύο της Αλ Κάιντα!!

Ο Αιγύπτιος γιατρός που θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν...
Ποιος είναι ο νούμερο δύο της Αλ Κάιντα
Ο γνωστός ως «νούμερο δύο» της Αλ Κάιντα, ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι είναι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί, όπως όλα δείχνουν, το κενό που αφήνει στην ηγεσία της οργάνωσης η δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Παρά το κυνήγι των αμερικανικών αρχών, ο Αλ Ζαουάχρι λέγεται πως ταξιδεύει με προσοχή και εμφανίζεται σε βίντεο αρκετά συχνά. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει αποτυπωθεί σε πολλά περισσότερα σε σχέση με τον Λάντεν.
Οι αμερικανικές αρχές βρέθηκαν αρκετές φορές κοντά στη σύλληψή του αλλά πάντα ξέφευγε. Το 2003 κατάφερε να ξεφύγει και να αποφύγει τη σύλληψη κατά τη διάρκεια συνάντησής του με άλλο υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης κοντά στην πόλη Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Το 2004 βγήκε ζωντανός από βομβαρδισμό πακιστανικών πολεμικών αεροσκαφών και το 2006 από αμερικανική επίθεση με πυραύλους.
Οι πληροφορίες για την προσωπικότητά του είναι συγκεχυμένες. Λέγεται πως ο 50χρονος αλ Ζαουάχρι, τζιχαντιστής από μικρός και δεξί χέρι του Λάντεν για δεκαετίες, ήταν αυτός που έδινε στην οργάνωση την ιδεολογική της ορμή, τη στρατηγική σκέψη και την οργανωτική δεινότητα. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως η µνήµη του Μπιν Λάντεν θα εµπνεύσει πράξεις εκδίκησης και ο εξτρεµισµός του αλ-Ζαουάχρι θα συντηρήσει την απειλή.
Άλλοι υποστηρίζουν πως ο Αϊμάν Αλ Ζαουάζρι ήταν όντως εδώ και χρόνια ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα, αφού ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν. Είναι όμως προσωπικότητα μάλλον διχαστική που δεν διαθέτει το «χάρισμα» και τη «γοητεία» που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διέθετε ο Λάντεν στην υπηρεσία της οργάνωσης για να τη διατηρήσει ενωμένη. Έτσι, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν τη διάσπαση της οργάνωσης.
Πηγή: totefteri

Δεν υπάρχουν σχόλια: