Για τα φαινόμενα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις κινήσεις που προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση για την καταπολέμησή τους, μίλησε ο Παναγιώτης Μπιτσαξής στον Sentra FM 103,3.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, έκανε λόγο για συνδέσμους οπαδούν που λειτουργούν ως «Καμόρα», ενώ απάντησε και στην κριτική που δέχονται οι κυβερνητικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Παναγιώτης Μπιτσαξής:
-Για το πως αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τους κυβερνητικούς ιθύνοντες του ποδοσφαίρου:
«Αντιμετωπίζουμε δριμύτατη κριτική από την κοινή γνώμη. Έχουμε την απαίτηση να γίνουν περισσότερα πράγματα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο βυθίζεται όλο και περισσότερο στην βια και την αναξιοπιστία».
-Για τα μέτρα που θέλησαν να εφαρμόσουν μόλις ανέλαβαν καθήκοντα:
«Εμείς πριν 1,5 χρόνο που πήραμε την ευθύνη του αθλητισμού, ο Υπουργός Πολιτισμού ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Νικητιάδης, δεν διστάσαμε να βάλουμε μπροστά μας τρεις φακέλους που ταλάνιζαν για δεκαετίες το Ελληνικό ποδόσφαιρο και κανείς δεν τολμούσε να τους ακουμπήσει. Το φάκελο της βίας, το φάκελο της διαφθοράς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει δύο πτυχές που την ομολογούν και οι ίδιοι οι παράγοντες, αλλά και τα στημένα παιχνίδια. Αυτά αποτελούσαν βαριά σκιά στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων. Τρίτη πληγή το ντόπινγκ. Αυτοί ήταν οι στόχοι που θέλαμε να παλέψουμε με τα θεριά».
-Για το ότι δεν έγινε έλεγχος ντόπινγκ στον τελικό του Κυπέλλου:
«Δεν έγινε έλεγχος ντόπινγκ στον τελικό λόγω μιας φερόμενης καταβολής δεδουλευμένων. Παραλάβαμε ένα ΕΣΚΑΝ που χρωστούσε ένα εκατομμύριο ευρώ, φτάσαμε να είμαστε σ' ένα χρέος 35 χιλιάδων ευρών. Όμως έκαναν απεργία γι' αυτό το μικρό ποσό και ήταν ευχαριστημένοι όταν τους χρωστούσαν τα πολλά χρήματα».
-Για την βία στα γήπεδα:
«Εμείς προσεγγίσαμε το ζήτημα ως εξής: Βασική αιτία της βίας στα γήπεδα ήταν οι ίδιες οι ΠΑΕ. Από αυτές εκπορεύτηκαν οι ιδιωτικοί στρατοί, μετεξελίχθηκαν και σήμερα είναι συμμορίες κοινού εγκλήματος. Μερικώς είναι έκφραση κοινωνικής βίας».
-Για τα χθεσινά επεισόδια στο σύνδεσμο της ΑΕΚ:
«Αυτό που έγινε χτες εκτός των ορίων όπου έγινε επίθεση Παναθηναϊκών στο δωματιάκι της Original. Δεν θέλω να ταυτίσω αλητόβιους, πρεζόνια και συμμορίες με το σύνολο των φιλάθλων που υποστηρίζει μια ομάδα. Ήταν εξωαγωνιστικά επεισόδια που δείχνει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κοινής εγκληματικής βίας και της αθλητικής βίας, που εξελίσσεται εντός ή περιμετρικά του γηπέδου. Είναι μια ιστορία από τμήματα συνδέσμων οπαδών που έχουν γίνει μικρή Καμόρα».
-Για τις ποινές που πρέπει να επιβάλλονται:
«Μια πρώτη παράμετρος είναι οι ποινές που πρέπει να επιβάλλονται στις ομάδες που φέρουν την κοινωνική ευθύνη και να λειτουργούν τους αγώνες σε συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής. Δεν πρόκειται περί ανταποδοτικών συμβάσεων. Όλοι ξέρουμε πως ο ΟΠΑΠ και η Ελληνική Πολιτεία χρηματοδοτούσε αδρά το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρχε μια εντονότατη διαπλοκή, η οποία απεβίωσε, που οδηγούσε σε χαριστικές ρυθμίσεις των άρθρων 44, των άρθρων 99 που απαλλασσόντουσαν οι ΠΑΕ από χρέη.
Εμείς σε συνεργασία με την ΕΠΟ προσπαθήσαμε να φέρουμε αυτό το Πειθαρχικό Δίκαιο σε έναν λογαριασμό. Ήταν ένα Πειθαρχικό Δίκαιο με ποινές χάδι. Έγινε μια αυστηροποίηση, μπήκαν οι ποινές των κεκλεισμένων των θυρών και αυξήθηκαν τα πρόστιμα. Συμφωνώ όμως με τους πολίτες πως αυτή η αυστηροποίηση ήταν ανεπαρκής. Σίγουρα ήταν λιγότερο χάδι σε σχέση με παλιά, αλλά είναι ηπιότερες από αυτές που απαιτούν οι περιστάσεις».
-Για την επέμβαση της Πολιτείας και την κατάργηση της χρηματοδότησης των ομάδων:
«Οι πολίτες έχουν δίκιο και πρέπει να έχουν την πεποίθηση ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι με την πλευρά των πολιτών. Θα προβούμε σε όποιο μέτρο είναι ικανό να διορθώσει τα πράγματα. Η βία στα γήπεδα έχει μια πρώτη ύλη που είναι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά, αλλά και την είσοδο των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά σε συνεργασία με την ΕΠΟ πρέπει να ενταχθούν με δρακόντειες διατάξεις στο Πειθαρχικό Δίκαιο. Πρέπει να τιμωρούνται με βαθμολογικές ποινές, πολύ σοβαρότερες από αυτές που υπάρχουν. Αν αυτό το έλλειμμα δεν εκπληρωθεί ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, και ο Υφυπουργός, Γιώργος Νικητιάδης, έχουν ξεκαθαρίσει πως η έμμεση κρατική χρηματοδότηση θα καταργηθεί εντελώς. Αυτή τη στιγμή έχει καταργηθεί».
-Για όσα ακούστηκαν σχετικά με τους ελέγχους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, σε μια διοργάνωση που είναι υπό την ευθύνη της ΕΠΟ:
«Δεν είπα ότι η ΕΠΟ πρέπει να αναλάβει το πρωτάθλημα. Είπα ότι η ΕΠΟ είναι υπεύθυνη για το κανονιστικό του κομμάτι, είναι υπεύθυνη για τη διαιτησία επομένως αυτή είναι η συνομιλήτρια της Κυβέρνησης. Διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Super League με την δομή την οποία λειτουργεί και με αυτά που γίνονται ή που γίνονται και δεν λέγονται δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής της ελληνικής Πολιτείας. Επομένως εμείς αυτή τη στιγμή μιλάμε με την αρμόδια ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία πράγματι το Σάββατο στην διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου παρουσίασε πολλές παραλείψεις».
-Για το αν είναι λύση για τη βία στα γήπεδα ποινές αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αναστολή του πρωταθλήματος και άλλες ακραίες αποφάσεις:
«Υπάρχουν φωνές προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, ελπίζουμε αυτό να το αποφύγουμε. Ζητούμε από το αυτοδιοίκητο ποδόσφαιρο να λάβει εκείνα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται για να το αποφύγουμε. Τούτη την ώρα όμως καταγράφονται και μπαίνουν στο τραπέζι και αυτές οι φωνές. Είναι προφανές ότι 4 εκ. Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θέλουμε εμείς να τους το στερήσουμε.
Αλλά αυτή η εικόνα η οποία παρακολουθούμε και μας προκαλεί αποτροπιασμό και η οποία μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε επιχειρησιακά ελλείμματα ή σε δική μας υποεκτίμηση των γεγονότων πρέπει να σταματήσει. Η ατιμωρησία και το νομοθετικό έλλειμμα πρέπει να αναπληρωθεί και να πορευθούμε. Εάν αυτά αποδειχτούν ανεπαρκή, η Πολιτεία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει. Αντιμετωπίζουμε ένα θέμα που υπάρχει στην Ελλάδα πάρα πολλές δεκαετίες.
Το στοιχειοθετούμε να το λύσουμε αλλά δεν λύνονται όλα τα ζητήματα μέσα σε ένα χρόνο. Υπάρχει μια πολιτική βημάτων, μια πολιτική σταδιακού συντονισμού η οποία οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Έχει τα ελλείμματά της, δημιούργησε φέτος σοβαρά προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις άλλα σε πολλές άλλες τα αποσόβησε».
-Για το αν τα επεισόδια δεν είναι έργο των οπαδών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, γιατί θα πρέπει να τιμωρούνται οι ομάδες για κάτι που πιθανότατα δεν ευθύνονται:
«Πως μπαίνουν μέσα στα γήπεδα τα βεγγαλικά και οι κροτίδες; Μπαίνουν προφανώς με ευθύνη των ΠΑΕ. Στη μεν Δικαιοσύνη λέμε ότι χρειαζόμαστε αποδείξεις, στην δε πολιτική και στην πιάτσα ισχύει ένα μαθηματικό δόγμα, το οποίο λέει πως δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος περισσότερες εικασίες από όσες χρειάζονται για να βγει συμπέρασμα. Βλέπουμε ότι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν ανοίγει μύτη και μόλις παίζουμε εδώ στην Ελλάδα και τα παιχνίδια έχουν κάποια κρισιμότητα γίνεται ο κακός χαμός. Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες μπαίνουν στα γήπεδα με ευθύνη των ΠΑΕ».
-Για το αν θα μπορούσαν να επιβληθούν πολύ βαριές ποινές,που ίσως να μην αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Νομίζω πως ναι. Αυτό αυτή τη στιγμή προϋποθέτει μια ερμηνεία στην οποία μπορεί να υπάρχει λόγος και αντίλογος από τους νομικούς οι οποίοι καλούνται να τους εφαρμόσουν. Αυτό το οποίο είναι προφανές είναι ότι οι βαθμολογικές ποινές ή σε ακραία περίπτωση ο υποβιβασμός και όλες αυτές τις ποινές θα πρέπει να μάθουμε να τις αντέχουμε. Στην πρώτη διαπραγμάτευση που είχα εγώ με την Super League, όταν αντιδρούσε βίαια και με σφοδρότητα στην αυστηροποίηση την οποία έγινε και τώρα είναι ανεπαρκής, είπα ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα αν δεν παιχτούν ένα και δύο πρωταθλήματα στα χαρτιά δεν πρόκειται να διορθωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πρέπει να είναι πολύ σοβαρές οι πειθαρχικές ποινές. Εάν η ΕΠΟ δεν ανταποκριθεί σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι το οποίο οφείλει να κάνει, τότε δεν μπορεί να υπάρξει κανένας κόμβος, χρηματοδοτικός ή οικονομικός, Πολιτείας και ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε τα χρήματα τα οποία διατίθενται στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να διατεθούν αλλού. Η υπερχρηματοδότηση εξάλλου του ελληνικού ποδοσφαίρου,αποτελεί από μόνη της ένα άλλο πρόβλημα».
-Για την σύσκεψη την οποία πραγματοποίησαν ο κ.Μπιτσαξής, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης:
«Υπάρχει μια έντονη αύρα, μια ακόμα σύσκεψη. Κατανοώ τη διάθεση του κόσμου κι εγώ πολίτης είμαι. Αυτή την ώρα πρέπει να συνεννοηθούμε με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο. Θέτουμε πολύ συγκεκριμένα θέματα. Επεισόδια στις εξέδρες, κροτίδες και βεγγαλικά, διακοπή αγώνων και λοιπά, ποιο είναι το πειθαρχικό πλαίσιο και ποιες οι ποινές. Πρέπει να είναι αυστηρές οι ποινές. Και οι κεκλεισμένων των θυρών ποινές να αυξηθούν και οι βαθμολογικές ποινές να θεσπιστούν και ενδεχομένως και άλλες, όπως η απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αποβολή από το πρωτάθλημα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν οι ΠΑΕ εξακολουθήσουν να διατηρούν αυτή την ατμόσφαιρα και το δεσμό τον οποίο έχουνε με τους φύλακες του τμήματος των οργανωμένων οπαδών που δημιουργούν τα επεισόδια δεν μπορούν να ελπίζουν σε καμία συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία».
-Για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης στον τελικό του Κυπέλλου από τις αστυνομικές δυνάμεις:
«Κάτι πρέπει να ρυθμιστεί και σε αυτό το κομμάτι. Δηλαδή αυτή την ώρα η αστυνομία λειτουργεί σε ένα βασικό πλαίσιο που η γραμμή του είναι η εξής: Η αστυνομία επιχειρεί εκτός γηπέδου και μέσα η ευθύνη ανήκει στα σεκιούριτι, τα οποία βέβαια παρουσιάζουν πολλά κενά στη λειτουργία τους. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα γίνει συζήτηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αλλά πιστεύω ότι σε κάποια κρίσιμα παιχνίδια πρέπει να επιχειρεί και μέσα στο γήπεδο η αστυνομία. Ενδεχομένως ο τελικό Κυπέλλου να μην έπρεπε να έχει αρχίσει καν. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο η κριτική είναι βάσιμη.
Από εκεί και πέρα όμως, η εκκένωση γηπέδου είναι μια από τις πιο δύσκολες αστυνομικές επιχειρησιακές πράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν λέω ότι έχουμε και την αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Βρετανίας, έχουμε επιχειρησιακά ελλείμματα στην αστυνομία, αλλά μια εκκένωση γηπέδου με νεκρούς δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κριτική θα είχε ξεσηκώσει και τι ουσιαστικό πρόβλημα θα είχε προκαλέσει.
Όμως πρέπει και τα ελλείμματά ατιμωρησίας των φυσικών αυτουργών να αναπληρωθούν και σε αυτό εμπλέκονται και συνεργάζονται διάφοροι κυβερνητικοί φορείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου