Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Κοντά στην πάταξη του γονιδιακού ντόπινγκ οι επιστήμονες!!

Τη στιγμή που το γονιδιακό ντόπινγκ δείχνει να παίρνει μεγάλη έκταση στον αθλητισμό παγκοσμίως, οι απαραίτητοι έλεγχοι για την εξακρίβωσή του είναι πλέον κοντά με την πρόοδο των δύο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι ένας αθλητής θα μπορούσε να προδοθεί από το αίμα του. 

Την πρώτη έρευνα που στηρίζεται σε εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση γονιδιακού ντόπινγκ πραγματοποίησαν Γερμανοί επιστήμονες και τη δεύτερη, Γάλλοι και Αμερικανοί συνάδελφοί τους. 

«Η συζήτηση ήταν εξοργιστική κάποια στιγμή. Μας είπαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) ότι ποτέ δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε βιοψίες μυών για την ανίχνευση του γονιδιακού ντόπινγκ», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του WADA, Ολιβιέ Ραμπίν και πρόσθεσε: «Εμείς, αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή και γι' αυτό θελήσαμε να εφαρμόσουμε μεθοδολογίες που σχετίζονται με το αίμα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εμπειρογνώμονες κατά του ντόπινγκ συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η πρόοδος της γονιδιακής θεραπείας, προκάλεσε επίσης το ενδιαφέρον ορισμένων ατόμων στον αθλητισμό. Και αυτό αφού οι ίδιες μέθοδοι της ενέσιμης θεραπείας σε έναν ασθενή για να διορθώσει ένα ελαττωματικό γονίδιο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από έναν αθλητή για να πολλαπλασιάσει την παραγωγή από το σώμα του αυξητικών ή άλλων ορμονών, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα αντοχής του. 

 Η μέθοδος είναι ήδη πολύ επικίνδυνη και περίπλοκη και απαιτεί αρκετές προϋποθέσεις εφαρμογής της, ενώ εκείνοι που θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να τροποποιήσουν τη γενετική κληρονομιά τους, δεν θα έχουν πλέον καμία εγγύηση για την ατιμωρησία τους. 

«Οι δύο μελέτες είναι σαφώς μια σημαντική ανακάλυψη για την πιθανή ανίχνευση του γονιδιακού ντόπινγκ», είπε ο Ολιβιέ Ραμπίν και τις οποίες ο WADA χρηματοδοτεί για να φθάσουν σε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέχρι τώρα οι έρευνες και των δύο επιστημονικών ομάδων έχουν επικεντρωθεί σε ποντίκια και πίθηκους και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού μπορούν να ανιχνεύσουν με το αίμα γονιδιακό ντόπινγκ για πολλούς μήνες μετά τη χρήση του. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ επιθυμεί να αναδείξει αυτές τις δύο μεθόδους, προκειμένου να μπορεί με μια απλή εξέταση αίματος να πατάξει το γονιδιακό ντόπινγκ, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει τη μεγάλη πληγή του αθλητισμού για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: