Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Μου πέρασε από το μυαλό να μη γίνει η απονομή»…

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, μιλώντας στον RealFM τόνισε ότι του πέρασε από το μυαλό να μην κάνει την απονομή στον τελικό Κυπέλλου.
«Μου πέρασε από το μυαλό να μη γίνει η απονομή»…
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας.
Αναλυτικά:
Την ώρα που τελείωσε ο Τελικός Κυπέλλου κι επρόκειτο να απονείμετε το Κύπελλο δεν πέρασε από το μυαλό σας η σκέψη να σηκωθείτε και να φύγετε και να μην κάνετε την απονομή;

«Είναι πολύ καλή η ερώτησή σας. Σαφώς μου πέρασε. Όμως σκέφτηκα ότι έπρεπε να σεβαστούμε τους 22 και περισσότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν μέσα στο γήπεδο, που διένυσαν όλη αυτή τη χρονιά για να πάρουν το "χρυσό" ή "αργυρό" μετάλλιο, τους υγιείς φιλάθλους που ήταν η πλειοψηφία μέσα στο γήπεδο και τα εκατοντάδες παιδιά που ήθελαν να δουν τη μία ή την άλλη ομάδα να παίρνει το Κύπελλο».
Είναι μία απάντηση αυτή και τη δέχομαι. Δεύτερη ερώτηση: Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα έχετε κάνει τη σκέψη να παραιτηθείτε από την προεδρία της ΕΠΟ, παρακολουθώντας το όσα συμβαίνουν. Στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, στο ΑΕΚ-Ατρόμητος, αλλά και σε δεκάδες άλλους αγώνες. Μην ξεχνάμε ότι και ποδοσφαιριστές της ίδιας ομάδας έχουν κυνηγήσει παίκτες της δικής τους ομάδας μέσα στα γήπεδα το τελευταίο διάστημα.
«Είναι λογικό σε μία θητεία ενός ανθρώπου να υπάρχουν κάποιες απογοητεύσεις, που μερικές φορές τον οδηγούν σε διάφορες σκέψεις. Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που γίνονται στην Ομοσπονδία, που ίσως και λόγω μη σωστής επικοινωνίας δικής μας δεν προβάλλονται, που με κάνουν να θέλω να παλέψω εγώ και το Δ.Σ. για το καλύτερο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Όταν αναλάβατε την ΕΠΟ, εγώ διαβάζοντας το βιογραφικό σας, αλλά κι επειδή γνωρίζω την προηγούμενη δράση σας, είπα επιτέλους ένας τεχνοκράτης, ένας σοβαρός άνθρωπος, μετρημένος άνθρωπός, υψηλού ήθους, σε μία θέση από την οποία παρέλασαν διάφορες αποτυχημένες ηγεσίες στο παρελθόν, για να μην χρησιμοποιήσω και άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς για ορισμένες θητείες προέδρων της ΕΠΟ. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η χρονιά αναδεικνύεται σε μία από τις χειρότερες χρονιές του ελληνικού ποδοσφαίρου και θέλω να ακούσω ποια είναι η απάντησή σας.
«Η απάντησή μου είναι η εξής: θα ήθελα καταρχήν να δούμε αν πρέπει να απομονώνουμε το ποδόσφαιρο από το πού γενικά πάει η χώρα και η κοινωνία μας. Αν το απομονώσουμε, τότε θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν είναι μία καλή χρονιά. Όμως αν δείτε τι γίνεται γενικά, θα καταλάβετε ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο αυτό που φταίει για όλα».
Λέτε ότι κοινωνικές αιτίες οδηγούν σε αυτά τα ξεσπάσματα;
«Φυσικά. Και κοινωνικές αιτίες. Η οικονομική κρίση, η κοινωνική κρίση και η κρίση σε όλα τα επίπεδα».
Ο Υπουργός Πολισμού και Αθλητισμού κ. Γερουλάνος είπε χθες ότι του κάνει πολλή μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα δεν να έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε ξένες ομάδες για τις ξένες διοργανώσεις.
«Έχει απόλυτο δίκιο, δεν τα αντιμετωπίζουμε».
Επομένως, δεν είναι μόνο κοινωνικά τα αίτια, φταίει και ατιμωρησία. Φταίει το χαλαρό πλαίσιο που υπάρχει στο ελληνικό Πρωτάθλημα.
«Φέτος είχαμε τις περισσότερες τιμωρίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν δείτε πόσες φορές τιμωρήθηκε η κάθε ομάδα: τιμωρήθηκε 3 τρεις φορές κεκλεισμένων ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ δύο, ο ΠΑΟΚ δύο, ο Ολυμπιακός μία. Όποιος έκανε επεισόδια τιμωρήθηκε. Τώρα, καταλαβαίνω ότι το αίσθημα του κόσμου είναι ότι αν γίνονται τέτοιου είδους επεισόδια πρέπει να. κλείσει το ποδόσφαιρο και το καταλαβαίνω αυτό».
Μήπως οι τιμωρίες δεν ήταν αρκετά αυστηρές; Μήπως, δηλαδή, χρειαζόμαστε «θατσερικά» μέτρα, κύριε πρόεδρε, εδώ πλέον που φτάσαμε;
«Αν είναι θέση της πολιτείας, εγώ να το συζητήσω. Δεν θεωρώ όμως, ότι φτάσαμε έως εκεί. Από κει και πέρα, πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνουμε ακόμη μόνοι μας. Αλλά, ο καθένας πρέπει να πάρει μια ευθύνη. Δεν γίνεται να λέμε ότι για όλα φταίει η Ομοσπονδία. Ο κάθε φορέας. Οι παράγοντες ομάδων, έχετε ακούσει τι δηλώσεις κάνουν, έχετε δει πως πυροδοτούν το κλίμα, έχετε δει τις σχέσεις τους με τους φιλάθλους τους; Φίλαθλοι, σύνδεσμοι, πολιτεία, νόμοι, αστυνομία, όλοι αυτοί δεν πρέπει να συνεργαστούμε; Το έχουμε πει εκατό φορές. Και τι μένει; Ότι η ΕΠΟ δεν έκανε αρκετά αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της βίας, κύριε Χατζηνικολάου».
Τι θα κάνετε, πώς θα το αντιμετωπίσετε; Εγώ διάβασα χθες τα άρθρα δύο συναδέλφων μου στο διαδίκτυο, του Τριανταφυλλόπουλου και του Ευαγγελάτου και ξέρετε τι είπαν και οι δύο; Αυτό που είπα κι εγώ. Ότι δεν θέλουμε να ξαναπάμε στο γήπεδο. Αυτό πρέπει να σας προβληματίζει ιδιαιτέρως, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
«Με προβληματίζει εντονότατα. Με προβληματίζει όμως και η κατάσταση σε αγώνες Εθνικών Ομάδων που εμφανίζονται από το πουθενά οργανώσεις εθνικιστικές. Ζούμε μια δικτατορία του χουλιγκανισμού και δεν μπορεί μόνη της η ΕΠΟ να την αντιμετωπίσει».
Οι Αγγλοι το έλυσαν το θέμα αυτό, τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο.
«Ναι, βέβαια, υπάρχουν όμως και διαφορετικοί νόμοι. Εμείς έχουμε μόνο σεκιούριτι, των οποίων ποια είναι η δυνατότητά τους, ποια η νομοθετική τους περιβολή; Εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και γι΄ αυτό. Πρέπει να πάρουν κάποια δύναμη, ας πιστοποιηθούν από όποιον φορέα θέλει η πολιτεία».
Πάντως εδώ αναδεικνύεται και η μεγάλη βρώμα με τα στημένα παιχνίδια και τα στημένα στοιχήματα. Την εισαγγελική έρευνα την παρακολουθείτε;
«Βεβαίως. Και όχι μόνο την παρακολουθώ, αλλά και συνδράμω όσο μπορώ. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, με δική μου πρωτοβουλία ήρθαν τέσσερις άνθρωποι χωρίς δικαστική συνδρομή -γιατί αυτό θα απαιτούσε δύο χρόνια τουλάχιστον- και κατέθεσαν σε μυστική αποστολή στο αεροδρόμιο πριν από δύο μήνες. Νομίζω ότι αυτό το θέμα πηγαίνει πάρα πολύ καλά και έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε το επόμενο διάστημα; Τι θα κάνει η ΕΠΟ, θα πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες; Ξέρω ότι ο κ. Γερουλάνος ευθέως είπε ότι αν δεν πάρετε πρωτοβουλίες το πρωτάθλημα δεν θα γίνει την επόμενη χρονιά.
«Εγώ τα ακούω όλα, χωρίς, βέβαια, να μου αρέσουν οι ακραίες λύσεις. Θα κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, να διορθώσουμε ορισμένα από τα κανονιστικά μας θέματα. Βασικό, εκεί που πιστεύω ότι υπάρχει έλλειμμα, είναι το θέμα διακοπής ενός αγώνα. Στο θέμα αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Από κει και πέρα, για το πώς μπαίνουν μέσα οι άνθρωποι αυτοί και το τι κουβαλάνε, η ΕΠΟ τι μπορεί να κάνει; Για τα βεγγαλικά, αν αυξήσουμε την τιμωρία, πάλι το πρόβλημα θα υπάρχει. Ποιος φταίει για αυτό, η ΕΠΟ;».
Κατά τη γνώμη μου το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Ας πει, λοιπόν, κάποιος ότι έχω κι εγώ μια ευθύνη, κι ας κάνει κάτι. Γιατί εγώ και η ΕΠΟ είμαστε οι μόνοι που λέμε, ναι, έχουμε μερίδιο ευθύνης και προσπαθούμε κάθε καλοκαίρι να κάνουμε κάτι, με τις μικρές μας δυνάμεις. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν άλλοι δέκα φορείς. Περιμέναμε έναν νόμο δύο χρόνια. Ερχεται τώρα ο νόμος, να δούμε τι λέει. Επίσης, τι γίνεται με το θέμα των συνδέσμων; Η ΕΠΟ φταίει για αυτό;».
Τι προτείνετε γι΄ αυτό;
«Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις και τις έχουμε καταθέσει. Ακόμα και κώδικα δεοντολογίας φιλάθλων έχουμε καταθέσει. Στην ΕΠΟ γίνεται πάρα πολλή δουλεία, απλώς δεν μας ακούει κανείς. Είπατε για τα στημένα. Κατά κάποιο τρόπο θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που έγινα εγώ πρόεδρος, από το 2009 και μετά. Στημένα δεν υπήρχαν πριν; Απλά, βοήθησε η ΕΠΟ κι εγώ προσωπικά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Πάνω σε αυτό κάναμε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα να συστηθεί από όλους μαζί, το κράτος, την ΕΠΟ, τον ΟΠΑΠ μια ανεξάρτητη αρχή ή επιτροπή. Πέντε άνθρωποι, οι οποίοι να επιλαμβάνονται επί θεμάτων πολύ σοβαρών. Έτσι γίνεται δουλειά πρακτικά».
Για παράδειγμα, στο ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που έγιναν τα γνωστά επεισόδια, τι τιμωρίες επιβλήθηκαν;
«Επεβλήθη στον Ολυμπιακό μία αγωνιστική. Θέλετε τη γνώμη μου;».
Φυσικά τη θέλω, εσείς παίρνετε αποφάσεις.
«Οχι, αποφάσεις δεν παίρνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ σ΄ αυτό. Σε συνεννόηση με την πολιτεία οι πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ αποτελούνται από δικαστικούς. Είναι μικτό το σύστημα, αποτελείται από έναν δικηγόρο και δύο δικαστικούς. Δηλαδή, η πλειοψηφία ανήκει στους δικαστικούς. Ο οργανισμός δικαστηρίων δεν επιτρέπει σε τακτικούς δικαστές να συμμετέχουν σε μικτά όργανα, άρα αναγκαζόμαστε εμείς νομικά να απευθυνθούμε σε συνταξιούχους. Συνταξιούχοι δικαστές είναι αυτοί που δικάζουν. Μου ζητάτε να κρίνω μια δικαστική απόφαση. Δεν το κάνω».
Οι τιμωρίες που έχουν επιβληθεί έως τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι αστείες, κατά τη γνώμη μου.
«Μπορεί να έχετε δίκιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: