Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Φερέιρα ...ο 4ος!

Μόλις τρεις προπονητές, πριν τον Φερέιρα και από το 2000 και μετά, κάθισαν και δεύτερη χρονιά στον Παναθηναϊκό!
Φερέιρα ...ο 4ος!
Γιτζάκ Σουμ
Το 2003 ο Παναθηναϊκός έκλεινε επτά χρόνια χωρίς τίτλο και έψαχνε έναν τεχνικό που θα τον έφερνε και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών. Το βιογραφικό του Σουμ, με τα επιτυχή αποτελέσματα κόντρα στον Ολυμπιακό σαν προπονητής της Μακάμπι, τον έκανε μια θελκτική περίπτωση και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού δεν είπαν «όχι».
Δικαιώθηκαν, λοιπόν, από την πρώτη κιόλας χρονιά. Ο Ισραηλινός τεχνικός οδήγησε τους «πράσινους» στην κατάκτηση τόσο του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά μετά το 1996, όσο και στην κατάκτηση του Κυπέλλου, πρώτο μετά το 1995. Η συγκομιδή του στο πρωτάθλημα μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, καθώς ολοκλήρωσε τη χρονιά με 24 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.
Η πορεία του τη σεζόν 2003-03 έδινε στον Σουμ το διαβατήριο για να μείνει στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Κάτι τέτοιο έγινε, αλλά δεν… κράτησε για πολύ. Ο Σουμ έφυγε μετά τις πρώτες αγωνιστικές παρά τα θετικά αποτελέσματα και οι αιτία παραμένει άγνωστη ακόμα και σήμερα. Αντικαταστάτης του Ισραηλινού προπονητή ήταν ο Σκάζνι.
Αλμπέρτο Μαλεσάνι
Αποτελεί, ίσως, μία από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία χρόνια. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού το 2004, έχοντας σπουδαίο βιογραφικό που έκανε τους διοικούντες τους «πρασίνους» να τον προσεγγίσουν.
Η πρώτη του χρονιά στην ομάδα δεν κρίνεται επιτυχημένη, καθώς τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Ολυμπιακό, έχοντας μάλιστα επτά ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε τον Παναθηναϊκό από τη διατήρηση του Ιταλού στον πάγκο της ομάδας, αποτελώντας το μοναδικό προπονητή τα τελευταία χρόνια που έμεινε δεύτερη χρονιά, χωρίς να κατακτήσει κάποιο τίτλο.
Παρά την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι άνθρωποι του «τριφυλλιού», ο Μαλεσάνι δεν κατάφερε κάτι καλύτερο την επόμενη χρονιά Οι «πράσινοι» κατετάγησαν τρίτοι, πίσω και από την ΑΕΚ, κάτι που απογοήτευσε τη διοίκηση και ο Ιταλός αποτέλεσε παρελθόν. Αξέχαστο θα μείνει στη μνήμη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, και όχι μόνο, το ξέσπασμα του Μαλεσάνι μετά την αναμέτρηση με τον Ηρακλή, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Νίκος Νιόπλιας
Η διοίκηση του Παναθηναϊκού εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας σε ένα «δικό της» παιδί, παρά την απειρία του, μετά την απομάκρυνση του Χενκ Τεν Κάτε. Ο Νίκος Νιόπλιας πήρε την ομάδα που είχε «χτίσει» ο Ολλανδός τεχνικός και την οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ την περίοδο 2009-10, με χαρακτηριστική άνεση, αφού άφησε τον βασικό αντίπαλο της ομάδας, τον Ολυμπιακό, έξι βαθμούς πίσω.
Η επιτυχία αυτή έδωσε στον Νιόπλια την ευκαιρία να παραμείνει στο «τριφύλλι» και την επόμενη σεζόν. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν όλοι στο «πράσινο στρατόπεδο». Οι εμφανίσεις του Παναθηναϊκού τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν απογοητευτικές, κάτι που δεν άφησε αδιάφορη τη διοίκηση του συλλόγου. Στις 15 Νοεμβρίου του 2010, ο Έλληνας τεχνικός αποτέλεσε παρελθόν.
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: