Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

"Περήφανοι για ό,τι πετύχαμε στην Ευρώπη"

Ο Αντελίνο Βιερίνια παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης σε μηνιαίο life style περιοδικό της Θεσσαλονίκης και μίλησε για το ελληνικό πρωτάθλημα και την καριέρα του.
"Περήφανοι για ό,τι πετύχαμε στην Ευρώπη"
Ο Πορτογάλος μίλησε για την καριέρα του, την προοπτική του εξωτερικού, για την πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, τη Σούπερ Λιγκ, τους φίλαθλους της ομάδας, καθώς και για τον Λάζλο Μπόλονι.

Μερικά αποσπάσματα από την συνέντευξη του Βιερίνια στο "biscotto2310":

Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για έρθεις στην Ελλάδα;
"Το βασικό κίνητρο ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Μου είπε πως με θέλει στην ομάδα του για να με βοηθήσει να βελτιωθώ ως ποδοσφαιριστής. Επίσης ήταν σημαντικό για μένα ότι θα έπαιζα κανονικά και δεν θα έμενα στον πάγκο όπως συνέβη στη Πόρτο τα τελευταία χρόνια".
Αναρωτιέμαι πως εκτός από την προπόνηση με την ομάδα τι άλλο κάνεις για να βελτιώσεις τις ικανότητές του;
"Χρειάζεται πολύ καλή δουλειά και έξτρα προπόνηση. Ακόμη όμως και στην διάρκειας της καθημερινής προπόνησης με την ομάδα πρέπει να εξασκείσαι. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι στη Πορτογαλία έχουμε μερικές από τις καλύτερες ακαδημίες για νέους ποδοσφαιριστές όχι μόνο της Πόρτο αλλά και των άλλων τεσσάρων κορυφαίων ομάδων. Επίσης και οι συνθήκες μέσα στις οποίες προπονείσαι παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα πρώτα βήματα που θα κάνεις, τα πρόσωπα που θα ασχοληθούν μαζί σου, πρέπει να βοηθήσουν για να γίνεις καλύτερος. Χρειάζεται επιπλέον προπόνηση όπως είπες. Υπάρχουν στιγμές που μένω μετά την προπόνηση για να σουτάρω και να βελτιώσω το αριστερό μου σουτ που δεν είναι το καλό μου πόδι και να δοκιμάσω ντρίμπλες που έχω δει στη τηλεόραση".
Εκτός από το ταλέντο τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να εξελιχθεί αλλά και να κάνει τις σωστές επιλογές στην καριέρα του;
"Αν έχει ταλέντο πρέπει, αργά ή γρήγορα, να το δείξεις. Αν έχει μία ευκαιρία, το σημαντικότερο είναι να την αξιοποιήσεις. Ίσως να σου δοθεί μία ή δύο φορές αυτή η ευκαιρία. Από εκεί και μετά έχει σημασία η νοοτροπία. Κάποιος θα γράψει ότι είσαι φανταστικός παίκτης, οι φίλοι του ή ο κόσμος στο δρόμο θα σου λένε πως είσαι ο καλύτερος και αν δεν έχει ισχυρή νοοτροπία και την βοήθειά του από την οικογένεια σου και την γυναίκα σου είναι δύσκολο να έχει σωστή νοοτροπία και την καλύτερη εικόνα για τον εαυτό σου και να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο".
Υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού. Πόσο κοντά πιστεύεις ότι βρίσκεσαι για να μπορέσει να σταθείς σε ένα τέτοιο επίπεδο;
"Σίγουρα πιο κοντά από ότι ήμουν την προηγούμενη χρονιά. Στην ερώτησή σου αν μπορώ να παίξω σε ένα από αυτά τα πρωταθλήματα θα σου απαντήσω πως σίγουρα είμαι έτοιμος. Αυτό οφείλεται στην δουλειά που έχουμε κάνει εδώ στον ΠΑΟΚ. Με όποιον μιλάω εξηγώ πως ο ΠΑΟΚ μου προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες και στην Ελλάδα, αλλά στην Αγγλία στην Ισπανία και στην Ιταλία γενικά είναι καλύτερο το πρωτάθλημα, πιο ανταγωνιστικό άλλου επιπέδου και δεν βλέπεις αυτά που βλέπεις εδώ".
Πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξεις κάτι στην Σούπερ Λίγκα μετά τα όσα έγιναν πρόσφατα;
"Το περιμένω κάτι τέτοιο. Όχι μόνο για την διαιτησία αλλά και το τι συμβαίνει γύρω από το πρωτάθλημα. Ελπίζω πως μετά από αυτά που συνέβησαν τα καλοκαίρι να μπορέσει η Σούπερ Λίγκα να βελτιώσει και να αλλάξει την κατάσταση. Πρέπει να γίνουν όλα πιο δίκαια και να σταματήσουν κάποια πράγματα που θα βλέπουν όλοι".
Ο ΠΑΟΚ έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη πέρσι και έχει την ίδια ευκαιρία και φέτος. Όλοι θέλουν το πρωτάθλημα, βέβαια, αλλά πόσο σημαντικό είναι να διακρίνεσαι και στο εξωτερικό;
"Με την πορεία που είχαμε τόσο πέρσι, όσο και φέτος, πιστεύω ότι όλοι οι φίλαθλοί μας πρέπει να είναι περήφανοι γι' αυτά που πέτυχε η ομάδα και εξαιτίας της Ευρώπης. Αν προσέξεις, οι ομάδες πιο έχουν τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην Ελλάδα έμειναν εκτός Ευρώπης. Πέρσι ο Ολυμπιακός και φέτος ο Παναθηναϊκός. Κάτι δεν είναι σωστό. Οι ομάδες αυτές κερδίζουν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και στην Ευρώπη δεν εξελίσσονται. Ο ΠΑΟΚ είναι στις πρώτες θέσεις του ελληνικού πρωταθλήματος και πέρσι στο Europa League έφτασε πιο μακριά από όλες τις ελληνικές ομάδες".
Οι φίλαθλοι σε λατρεύουν. Όταν βγαίνεις, μπορείς να βρεθείς κάπου και να μην σε πλησιάσει κάποιος να σου μιλήσει;
"Αν θέλεις κάτι τέτοιο πρέπει να μένεις συνέχεια στο σπίτι. Αυτό είναι ένα στοιχείο που έμαθα και από άλλους ποδοσφαιριστές εδώ. Έχω παίξει στην Πόρτο και έχω δει φιλάθλους και άλλων ομάδων. Υπάρχουν φίλαθλοι που τρελαίνονται με την ομάδα τους, αλλά δεν έχω συναντήσει τέτοιους φιλάθλους σαν του ΠΑΟΚ. Είναι σαν θρησκεία η ομάδα τους, ένας τρόπος να ζούνε. Γι' αυτό το λόγο είναι τόσο πιστοί. Έχω παίξει εναντίον πολλών ομάδων σε διαφορετικές χώρες και είναι πολύ δύσκολο να βρεις τέτοιους φιλάθλους. Στην πρώτη ανοιχτή προπόνηση βγήκα σε ένα γήπεδο με 15.000 κόσμο, νόμιζα ότι είχαμε παιχνίδι και δεν είχα καταλάβει σωστά".
Τι περιμένεις από την φετινή σεζόν;
"Να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες".
Έχετε ένα καινούριο προπονητή, δουλεύετε διαφορετικά;
"Υπάρχουν διαφορές οπωσδήποτε, έχει τη δική του νοοτροπία και το δικό του τρόπο δουλειάς. Δεν είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις αυτό που ζητά να κάνεις στο γήπεδο. Ωστόσο, χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τα εφαρμόσεις ακριβώς. Είμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν και έχουν έρθει και νέοι παίκτες. Είμαι σίγουρος ότι όσο περνά ο καιρός θα βλέπετε καλύτερο ποδόσφαιρο".
Όταν φθάσει κανείς σε ένα υψηλό επίπεδο τι πρέπει να κάνει για να το διατηρήσει και να εξελιχθεί;
"Το να φθάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και δύσκολο. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθείς για πολλά χρόνια και, όπως σου είπα και πριν, είναι θέμα νοοτροπίας. Αν γυρίζεις σπίτι και νομίζεις ότι είσαι ο καλύτερος έχεις κάθε πιθανότητα να κάνεις βήματα προς τα πίσω. Στο ποδόσφαιρο κάθε μέρα, κάθε χρονιά, κάτι αλλάζει. Είναι εύκολο να έρθουν νέοι παίκτες και να βγεις εσύ εκτός παιχνιδιού ή να τραυματιστείς, που είναι και το χειρότερο. Δεν είναι τίποτα σίγουρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: