Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιότητα αντί ποσότητας!!

Η πρόταση έγινε ξεκάθαρη. Τα συνολικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων, εξαιρουμένων των τελικών φάσεων, πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Ποιότητα αντί ποσότητας
Από δεκαεννέα που ήταν την τελευταία διετία πρέπει να γίνουν δώδεκα, πάντα σε βάθος είκοσι τεσσάρων μηνών. Η διήμερη συγκέντρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων συγκεκριμενοποίησε τα αιτήματα αυτής προς τη FIFA και την UEFA για το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, γι' αυτό μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Εκτός απ' την παραπάνω μείωση -με τα δώδεκα παιχνίδια να διεξάγονται μαζεμένα σε δύο «πακέτα» των έξι παιχνιδιών, προκειμένου να επικρατήσει η ποιότητα αντί της ποσότητας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ECA, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε-, πολλά απ' τα αιτήματα αφορούν τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Η ECA ζητάει οι σύλλογοι να επηρεάζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον του παιχνιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τα ρίσκα και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν παίζοντας σε διεθνές επίπεδο.
Ολοι οι μέτοχοι των συλλόγων να μετέχουν στη λήψη αποφάσεων και οι σύλλογοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ομοσπονδίες σε κάθε απόφαση που επηρεάζει το συλλογικό ποδόσφαιρο. Οι δε διαδικασίες λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαθέσιμες δημόσια προτού αρχίσουν οι συζητήσεις και όλοι οι μέτοχοι πρέπει να είναι κατάλληλα ενήμεροι. Επίσης, η όποια διαδικασία δεν θα μπορεί να οδηγεί σε απόφαση αν δεν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία.
Σε άλλα αιτήματα: Η ECA ζητάει την καθιέρωση ασφαλιστικής πολιτικής για τους ποδοσφαιριστές που τραυματίζονται με τις εθνικές ομάδες. Θέσπιση σταθερής αποζημίωσης, ντε φάκτο, για τη διάθεση των ποδοσφαιριστών απ' τους συλλόγους στις εθνικές και προστασία των ανήλικων ποδοσφαιριστών.
Επισημάνθηκε, επίσης, η πλήρης υποστήριξη στο «Financial Fair Play», ενώ ο Ιβο Μπέλετ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάχθηκε υπέρ των προτάσεων στα θέματα διακυβέρνησης και προανήγγειλε παρουσίαση, προς το τέλος του έτους, επίσημη αναφορά στην ΕΕ με επίκεντρο τη διακυβέρνηση στον αθλητισμό.
Υπήρξε και μια συγγνώμη, αυτή του Ρουμενίγκε προς τον πρόεδρο της FIFA, Γιόζεπ Μπλάτερ, για τον παραλληλισμό που έκανε με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ η Μπαρτσελόνα πήρε το βραβείο του συλλόγου της χρονιάς, η Μπράγκα αυτού με τη μεγαλύτερη πρόοδο, η Μπακού αυτό του μεγαλύτερου μη αθλητικού επιτεύγματος για την ακαδημία που δημιούργησε και η Σέλτικ αυτό της κοινωνικής προσφοράς.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: