Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Βενγκέρ στον Ολυμπιακό! (παραλίγο...)

Θα μπορούσε να καθόταν σήμερα ο Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο του Ολυμπιακού; Φυσικά! Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε, αλλά λίγοι ξεχνούν ότι ο Αλσατός τεχνικός παραλίγο να συμφωνήσει με τον Κόκκαλη τέτοιες μέρες του '94.
Ο Βενγκέρ στον Ολυμπιακό! (παραλίγο...)
Ο ίδιος το είχε επιβεβαιώσει στη SportDay και προ διετίας στην πρώτη αναμέτρηση των δυο ομάδων: "Θα μπορούσα το 1994 ν’ αναλάβω τον Ολυμπιακό. «Είναι άλλη ομάδα, άλλος σύλλογος. Αυτό που παραμένει ίδιο είναι η φιλοξενία, που ήταν και είναι άριστη. Θα μπορούσα τότε να είχα αναλάβει την ομάδα κι αυτό δεν το ξεχνώ. Τώρα, όμως, βλέπω έναν άλλο Ολυμπιακό. Έχει προοδεύσει πολύ». Ηταν η εποχή που ο πρόεδρος του Θρύλου έψαχνε το πρώτο μεγάλο μπαμ.
Η πρώτη κρούση του σε μεγάλο ξένο προπονητή έγινε μετά την απομάκρυνση του Αλέφαντου που ήλθε ως επακόλουθο της ήττας από τη... Μαρσεϊγ (κύκλους που κάνει η ζωή!). Τότε το όνομα του εκλεκτού ήταν: Αρσέν Βενγκέρ.
Ετσι λοιπόν, στις 6 Οκτωβρίου 1994 ο Γάλλος έρχεται στην Ελλάδα για μία ημέρα, για να συζητήσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη, προκειμένου να αναλάβει τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει υπηρεσιακό προπονητή τον Νίκο Γιούτσο που έχει αντικαταστήσει από τις 16/9 τον Νίκο Αλέφαντο.
Προπονητής της Μονακό, με σταθερά καλή παρουσία στη Γαλλία (πρωταθλητής του '88 και κυπελλούχος το '91) και στην Ευρώπη (την πήγε στον τελικό του Κυπελλούχων το 1992 κόντρα στη Βέρντερ του Ρεχάγκελ) και αποδεδειγμένη την ικανότητα του να "βγάζει" νεαρούς παίκτες (Tζορκαέφ, Γουεά, Τιερί Ανρί, Νταβίντ Τρεζεγκέ). Ο Βενγκέρ δέχτηκε μια άκρως δελεαστική πρόταση απ'τον Κόκκαλη που πραγματικά έδινε "γη και ύδωρ" στον Αλσατό τεχνικό για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας. Μάλιστα, τα διεθνή μέσα είχαν αρχίσει να χαρακτηρίζουν "σχεδόν τελειωμένη" την έλευση Βενγκέρ στον Ολυμπιακό (με γκολ του Βαϊτση είχε αποκλείσει τους Μονεγάσκους το '93 στο κυπελλούχων) και ο Αλσατός βρέθηκε στις κερκίδες του Σταδίου "Καραϊσκάκη" για να παρακολουθήσει από κοντά τη νέα του ομάδα. Κάτι η χαμηλή ποιότητα του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι οι σφαλιάρες στις προπονήσεις του Ολυμπιακού, οι φραπάδες που έφαγε από τον κόσμο ο Εσταϊ μετά από μια ήττα απέτρεψαν τον Βενγκέρ από το να πει το "ναι". Τελικά αποδέχθηκε την πρόταση της Ναγκόγια Γκράμπους Έϊτ και πήγε για ένα χρόνο στην Ιαπωνία.
Εκεί δηλαδή που δεν πήγε πέρυσι ο Βαλβέρδε (είχε πρόταση από την εθνική ομάδα των Ιαπώνων) και γύρισε στο λιμάνι.
Ο Βενγκέρ δεν χάθηκε, ε; Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1996 ανέλαβε την Αρσεναλ. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε...
Πηγή: sday.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: