Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Γκαρσία, Σάλπι και η (κοινή) λογική του Μπόλονι!!

Μεγάλη συζήτηση έχει... ξεσηκώσει η επιλογή του Ρουμάνου να αφήσει τους δύο παίκτες εκτός αποστολής για το Καζάν. Δικαιολογείται, όμως, τόσος θόρυβος; Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.
 

Γκαρσία, Σάλπι και η (κοινή) λογική του Μπόλονι
Ξάφνιασε, είναι αλήθεια, ο Λάσλο Μπόλονι με την επιλογή του να μην πάρει μαζί του στη Ρωσία τον Πάμπλο Γκαρσία και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Ρουμάνος έκανε πράξη το rotation που ως ζήτημα τίθεται σταθερά στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ από την περασμένη αγωνιστική περίοδο, όταν και μπήκε στη ζωή του "Δικεφάλου" το "Πέμπτη-Κυριακή", ελέω Europa League.
Θα αναρωτηθεί κανείς; Γιατί μπορεί να ξάφνιασε μία κίνηση που συνηθίζεται σε ομάδες κορυφής σε όλα τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης; Πολύ απλά, γιατί στον ΠΑΟΚ δεν την είχαμε δει να εφαρμόζεται στο παρελθόν. Ο Φερνάντο Σάντος δεν κατάφερε να παίξει με τους "ασπρόμαυρους" σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ ο Μάκης Χάβος που ευτύχησε να ζήσει αυτή την εμπειρία δεν είχε το ειδικό βάρος για να πάρει την απόφαση να δυσαρεστήσει κάποιον ποδοσφαιριστή, αφήνοντάς τον εκτός αποστολής. Έτσι είχε μάθει να καλύπτει την ανασφάλειά του, χρησιμοποιώντας συνεχώς 13-14 ποδοσφαιριστές, έως ότου η ομάδα "έσκασε" και έκανε δωρο στην ΑΕΚ το Κύπελλο.
Μαθαίνω πώς ο Πάμπλο Γκαρσία δεν έχει την ίδια άποψη με τον Μπόλονι. Ήθελε να παίξει στο Καζάν (γι' αυτό άλλωστε είχε δώσει πρώτος το σύνθημα της νίκης με δηλώσεις του μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ) και το ίδιο φαντάζομαι θα έλεγε, αν είχε ερωτηθεί και ο Σαλπιγγίδης, για τον οποίο ο Ρουμάνος τεχνικός επικαλέστηκε και ορισμένες μικροενοχλήσεις. Θα μου προκαλούσε αρνητική έκπληξη αν οι δύο παίκτες δεν σκέφτονταν έτσι. Δεν υπάρχει, όχι ποδοσφαιριστής, αλλά αθλητής πρώτης γραμμής σε οποιοδήποτε άθλημα που δεν θέλει να παίζει παντού και πάντα. Και, κακά τα ψέματα, ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι αποτελεί μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για κάθε παίκτη να αναδείξει την αξία του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι τις αποφάσεις τις παίρνει πάντα ο προπονητής. Αυτός είναι που κάνει τις επιλογές του βάσει της ιεράρχησης των στόχων. Και είναι ξεκάθαρο, από την ώρα που ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη φάση των ομίλων του Europa League, ότι ο πρώτος στόχος της ομάδας στη σεζόν που διανύουμε είναι το πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια το ρετιρέ της βαθμολογίας (αν το μεταφράσουμε σε θέση, θα πούμε ότι οι φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ φθάνουν στην πρώτη δυάδα). Σκεφτείτε το όλο ζήτημα και κάπως διαφορετικά: Η εύκολη λύση για τον Μπόλονι θα ήταν να πάρει μαζί του τους δύο παίκτες. Να τους βάλει να αγωνιστούν κόντρα στην Ρούμπιν και μετά, αν κάτι πήγαινε στραβά, να είχε εύκολη την δικαιολογία της κούρασης. Δεν το κάνει, όμως, γιατί, προφανώς, δεν τον ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες, αλλά το πώς ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει με τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες, ακόμη και νίκη στο "Καραϊσκάκη".
Όσο για το επιχείρημα ότι ο Γκαρσία δεν έχει παίξει σε τόσα πολλά ματς μέχρι σήμερα για να είναι κουρασμένος και ότι μετά τον Ολυμπιακό υπάρχει διακοπή δύο εβδομάδων και γι' αυτό έπρεπε να είναι παρών στο Καζάν, δεν στέκει. Σημασία έχει αν, ταξιδεύοντας στη Ρωσία και παίζοντας κόντρα στη Ρούμπιν, θα ήταν 100% έτοιμος κόντρα στον Ολυμπιακό. Σ΄αυτό το ερώτημα ο Μπόλονι έδωσε την απάντησή του αφήνοντάς τον εκτός αποστολής, όπως και τον "Σάλπι". Θέλει τους δύο παίκτες του πανέτοιμους για να ηγηθούν της προσπάθειας για θετικό αποτέλεσμα που θα κάνει ο ΠΑΟΚ κόντρα στους "ερυθρόλευκους".
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά συζήτηση για τη συζήτηση ή πολύ πιο λαϊκά... σαν να ψάχνουμε γωνία στο δίφραγκο. Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει προπονητή που δεν διστάζει ακόμη και να δυσαρεστήσει τους παίκτες του, αν χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους της η ομάδα του.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει και άλλους ποδοσφαιριστές που κόντρα στη Ρούμπιν θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν την αξία τους. Όπως ακριβώς είχε συμβεί στο Λβιβ κόντρα στην Καρπάτι, όταν δεν έλειψε μόνο ο Γκαρσία, αλλά μαζί του ο Κοντρέρας, ο Ίβιτς, ο Τσιρίλο, ενώ ο Σαλπιγγίδης μπήκε ως αλλαγή προς το τέλος.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: