Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Α1 όπως ΝΒΑ!!

Λέτε και λέμε, λοιπόν, πώς απέχουμε παρασάγγας από το ΝΒΑ. Με τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται πως η Α1 και ο μαγικός κόσμος αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα κι αυτό δεν είναι κατά βάση το οικονομικό.
Α1 όπως ΝΒΑ
Γράφει ο Γιάννης Νάτου..
Τα χρήματα είναι μόνο το μέσο. Και στις δύο λίγκες, αυτό που που διακυβεύεται είναι το ενδιαφέρον του κόσμου, άρα, η ουσία της ίδιας της ύπαρξης των πρωταθλημάτων. Εξηγούμαστε: ο δικηγόρος των παικτών στο ΝΒΑ, Τζέφρι Κέσλερ, το είπε απερίφραστα: «Τα οικονομικά νούμερα είναι αρκετά κοντά, δεν θα ήταν αυτά που θα έθεταν το πρωτάθλημα σε κίνδυνο. Το σκληρό σάλαρι καπ είναι αυτό που τινάζει στον αέρα τη λίγκα αυτή τη στιγμή». Τι εννοεί;
Στο ΝΒΑ ομάδες και παίκτες βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία για το μοίρασμα των κερδών από τις δραστηριότητες του μπάσκετ, το μεγάλο πρόβλημα είναι το σκληρό σάλαρι καπ που θέλουν να εφαρμόσουν οι ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει πως επιδιώκουν να μην υπάρχει πλέον φόρος πολυτελείας, όπως και άλλα παράθυρα για να πληρώνονται οι καλύτεροι από τους καλούς παίκτες χρήματα περισσότερα από αυτά που ορίζει η συλλογική σύμβαση. Σ' αυτήν την περίπτωση, οι ομάδες πληρώνουν 10 δολάρια στον παίκτη και 10 στο ΝΒΑ, αυτός είναι ο φόρος πολυτελείας. Με το σκληρό σάλαρι καπ, δεν θα μπορούν ομάδες που είναι πλούσιες, και το δείχνουν, να προσφέρουν υπέρογκα ποσά στους αστέρες. Ο Κόμπι Μπράιαντ, δηλαδή, που έχει 87 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια, δεν θα μπορεί να πάρει τόσα πολλά από τους Λέικερς, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θέλουν σκληρό σάλαρι καπ για ένα βασικό λόγο, να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, να μην έχει δυο και τρεις, ακόμη και τέσσερις ταχύτητες. Με αυτόν τον τρόπο θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον, θα κόψουν περισσότερα εισιτήρια, θα πουλήσουν περισσότερο εμπόρευμα, τα έσοδα θα διογκωθούν.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην ελληνική Α1. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν έρθει σε προφορική συμφωνία για τα τηλεοπτικά τους, με έσοδα πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ, πλην όμως, οι υπόλοιπες 11 ομάδες δεν έχουν τηλεοπτική στέγη. Το αδιέξοδο προήλθε λογικά, όταν άπαντες είδαν την ψαλίδα να ανοίγει ακόμη περισσότερο από πέρυσι. Γιατί μπορεί οι δύο μεγάλοι να μείωσαν δραστικά το μπάτζετ τους, όλοι οι υπόλοιποι όμως, το κατακρεούργησαν, το έριξαν στα τάρταρα. Αυτό ακριβώς είδαμε και στα προημιτελικά του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός να κάνει πάρτι κόντρα στον Άρη και το Μαρούσι να κατεβάζει 7 έφηβους κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το πρωτάθλημα θα το παρακολουθούν μόνον οι συγγενείς και φίλοι, κι αυτή είναι μια εικόνα που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του μπάσκετ. «Παίξ' τε μόνοι σας», είπαν στους δύο “αιώνιους” στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ. «Κάθε ομάδα κοιτάει το συμφέρον της και καλά κάνει, αλλά αν αγαπάς το προϊόν πρέπει να το προστατεύεις κι αυτό θα γίνει μόνο αν εφαρμοστεί το η ισχύς εν τη ενώσει. Πρέπει να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή, αλλά αυτό προϋποθέτει ενότητα, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε», ανέφερε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, μετά τον προημιτελικό του Αλεξανδρείου που έγινε γιατί έπρεπε να γίνει.
Το ίδιο συνέβη και στο ΟΑΚΑ, τυπική η διαδικασία. Αν θέλουν όμως να μην ξανασυμβεί κάτι τόσο αποκρουστικό για όσους αγαπούν το άθλημα, ας κοιτάξουν πώς θα δυναμώσουν οι ομάδες. Όλες, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν και τα πραγματικά έσοδα. Οι Αμερικανοί έτσι σκέφτονται, εμείς που μέσες άκρες τους αντιγράφουμε, τι θα κάνουμε;
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: