Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το μοντέλο της «Axiom Capital»

Η κορυφαία με βάση τους τίτλους ομάδα του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (NFL λέγεται η λίγκα), οι Γκριν Μπέι Πάκερς, είναι η μοναδική στο πιο ακριβό άθλημα του πλανήτη που δεν έχει ιδιοκτήτη.
Το μοντέλο της «Axiom Capital»
Ναι, σε μια λίγκα που κάθε ομάδα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, που υπάρχουν παίκτες με 100+ εκατομμύρια δολάρια συμβόλαια, οι Γκριν Μπέι Πάκερς είναι ο μοναδικός σύλλογος δίχως ιδιοκτήτη-πρόσωπο.
Η ομάδα των 13 πρωταθλημάτων (ρεκόρ) από τις 18 Αυγούστου του 1923, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, ανήκει στους οπαδούς της. Για την ακρίβεια ανήκει σε μια εταιρία λαϊκής βάσης, όπου οι οπαδοί, οι φίλοι είτε ο οποιοσδήποτε απλά θέλει, μπορεί να αγοράσει μετοχές.
Αυτή τη στιγμή την κορυφαία ομάδα του NFL την... έχουν 112.158 άνθρωποι-μέτοχοι. Αυτοί έχουν στην κατοχή τους συνολικά 4.750.937 μετοχές. Αυτές είναι, δεν υπάρχουν άλλες, δεν αυξάνεται ούτε μειώνεται το ποσό.
Υπάρχει όριο στις μετοχές
Η εταιρία των μετόχων-ιδιοκτητών των Πάκερς λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Ο καθένας μπορεί να αγοράσει μετοχές, αρκεί να είναι διαθέσιμες. Αυτή τη στιγμή είναι όλες σε χέρια κάποιων. Αν για παράδειγμα ένας εκ των 112.158 ανθρώπων που έχει μετοχές αποφασίσει ότι δεν τις θέλει άλλο, δεν μπορεί να τις πουλήσει όπου θέλει. Είναι υποχρεωμένος να τις πουλήσει στην εταιρία και αυτή να τις δώσει στον καινούργιο μέτοχο.
Υπάρχει και... ταβάνι και αυτό είναι οι 199.999 μετοχές. Κανείς μέτοχος δεν μπορεί να έχει 200.000 μετοχές ή περισσότερες των Πάκερς. Αυτό υπάρχει στο καταστατικό προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση κάποιος... λεφτάς να γίνει μεγαλομέτοχος της ομάδας.
Οι μετοχές έχουν συγκεκριμένη τιμή, αυτή ούτε αυξάνεται (π.χ. στις επιτυχίες), αλλά ούτε και μειώνεται. Ακόμη κι αν ο σύλλογος έχει κέρδη, όπως συμβαίνει πλέον σχεδόν κάθε χρόνο, κανείς μέτοχος δεν δικαιούται μερίσματος. Ολα τα χρήματα από τα κέρδη πάνε είτε την ομάδα, είτε σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τους στρατιώτες.
Τέσσερις φορές στο παρελθόν οι Γκριν Μπέι Πάκερς σώθηκαν από τους φιλάθλους τους. Ηταν τότε που λόγω διαφόρων οικονομικών συγκυριών βρέθηκαν με τη θηλιά στο λαιμό και προέβησαν σε αύξηση του αριθμού των μετοχών ώστε να αγοράσουν νέες οι φίλαθλοι και να μπουν χρήματα στα ταμεία. Η πρώτη ήταν το 1923 όταν και δημιουργήθηκε η εταιρία αυτή και οι άλλες τρεις το 1935, το 1950 και το 1997.
Υπάρχει ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο και μια επιτροπή 45 ατόμων που τσεκάρουν τα πάντα. Κάθε Ιούλιο εντός του γηπέδου τους («Λαμπό Φιλντ») γίνεται γενική συνέλευση.
Οι Γκριν Μπέι Πάκερς αυτοί τη στιγμή αξίζουν με βάση το περιοδικό Forbes, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, όπερ σημαίνει ότι κάθε μετοχή κοστολογείται στα 210 δολάρια.
Σε περίπτωση πώλησης, όπως γράφεται στο καταστατικό και έχουν υπογράψει όλοι οι μέτοχοι, όσα χρήματα κοστίσει ο σύλλογος θα δοθούν στο Ιδρυμα Γκριν Μπέι Πάκερς για να φτιαχτεί το καλύτερο δυνατό μνημείο για τους χαμένους στρατιώτες των ΗΠΑ. Κανείς μέτοχος δεν θα πάρει ούτε δολαριάκι.
Αλλο ΗΠΑ, άλλο Ελλάδα
Ετσι λειτουργεί εδώ και 88 χρόνια το μοντέλο στους Γκριν Μπέι Πάκερς. Σε μια ομάδα που οι οπαδοί της την έχουν κάνει την πιο πετυχημένη στο δυσκολότερο και ακριβότερο άθλημα - λίγκα του πλανήτη. Θα μπορούσε αυτό το μοντέλο, έτσι όπως ισχύει στους Γκριν Μπέι Πάκερς να περάσει και να λειτουργήσει στον Παναθηναϊκό;
Δυστυχώς όχι. Οσο απόλυτο και σκληρό κι αν ακούγεται, έτσι το μοντέλο αυτό δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Οχι διότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού (ή οποιασδήποτε άλλης ελληνικής ομάδας) είναι λιγότερο «τρελοί» (με την καλή έννοια, της αγάπης για την ομάδα τους) από τους πιο τρελούς αμερικανούς οπαδούς, αυτούς των Πάκερς, απλά διότι είναι άλλη η φιλοσοφία.
Εκεί ξέρεις πως παίρνοντας μια μετοχή των Πάκερς, που συνήθως κοστίζει περί τα 200-250 δολάρια, τα χρήματα αυτά υπάρχει περίπτωση να μην τα πάρεις ποτέ πίσω. Η μόνη περίπτωση να τα πάρεις, είναι να ξαναπουλήσεις τη μετοχή στην εταιρία. Κέρδος δεν έχεις, υπεραξία δεν έχεις, μέρισμα δεν έχεις, ενώ σε πιθανή πώληση του συλλόγου σε «λεφτά ιδιοκτήτη», δεν δικαιούσαι φράγκο.
Υ.Γ.: Οι Γκριν Μπέι Πάκερς εδρεύουν στο Γκριν Μπέι της πολιτείας του Ουισκόνσιν. Στην τελευταία απογραφή το Γκριν Μπέι είχε 104.057 κατοίκους, άρα οι μέτοχοι της ομάδας είναι περισσότεροι απ' όσους μένουν στην πόλη.
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: