Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Και στο τέλος νικούν οι Ελληνες!

Οι δηλώσεις των Ελλήνων διεθνών και του Φερνάντο Σάντος στα τελευταία παιχνίδια φαίνονται κλισέ.
Και στο τέλος νικούν οι Ελληνες!
Για ορισμένους με δυσκολία στην αποκρυπτογράφηση του μηνύματος, αλλά όταν τα λόγια γίνονται πράξεις και αυτές μετατρέπονται σε ψυχρούς αριθμούς αποκτούν νόημα.
Ο Γιώργος Καραγκούνης έκανε λόγο για «προσήλωση στο στόχο», ο Αγγελος Χαριστέας μίλησε για «ομάδα με προσωπικότητα και χαρακτήρα», ο Πορτογάλος τεχνικός πρόσθεσε «δεν ψάξαμε ανορθόδοξα τη νίκη και είχαμε καθαρό μυαλό».
Μια ματιά στα νούμερα, που δεν λένε ποτέ ψέματα, αρκεί για να μεταφραστούν τα λόγια τους. Η Εθνική Ελλάδας μπορεί να μην παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά γνωρίζει να παίζει καλύτερα με το χρόνο από κάθε ομάδα που εξασφάλισε απευθείας τη συμμετοχή της στο Euro 2012. Δέκα από τα 14 γκολ της τα πέτυχε στο τελευταίο μισάωρο οκτώ αγώνων σε σύνολο δέκα. Τα 9 από αυτά, δε, έδωσαν την ευκαιρία να συνεχιστούν οι επιτυχίες της «γαλανόλευκης», μιας και απέφεραν 13 βαθμούς, ήτοι το 54% της συνολικής συγκομιδής της, ρίχνοντας τους αντιπάλους στο καναβάτσο και αφαιρώντας τους το δικαίωμα αντίδρασης.
Καμία άλλη ομάδα δεν έκανε κάτι παρόμοιο. Οι Γερμανοί, που πέτυχαν περισσότερα γκολ σε αυτό το διάστημα του παιχνιδιού, «καθάριζαν» νωρίτερα. Το ίδιο και οι Ολλανδοί με τους Σουηδούς. Μονάχα η Ιταλία και η Ισπανία άφησαν ορισμένους βαθμούς για το... τέλος, ωστόσο το ποσοστό δεν ανέρχεται στα επίπεδα της Εθνικής Ελλάδας.
Η εξήγηση του φαινομένου έρχεται μέσω των φράσεων των τριών παραπάνω πρωταγωνιστών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Είναι προσηλωμένοι στο στόχο: γνωρίζουν τι κάνουν στον αγωνιστικό χώρο και ποιο πλάνο πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να φτάσουν σε αυτόν και ο βαθμός αυτοσυγκέντρωσης είναι υψηλός σε κάθε χρονικό σημείο.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αμυντική σταθερότητα. Με πέντε γκολ παθητικό, δηλαδή 0,5 ανά ματς, η Ελλάδα είχε την 4η καλύτερη οπισθοφυλακή στην προκριματική διαδικασία για τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Η αποτελεσματικότητα επίσης, που φάνηκε εξάλλου στο παιχνίδι με την Κροατία. Στη δεύτερη φάση για γκολ που είχε η «γαλανόλευκη» η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Πλετίκοσα και άρχισε να γίνεται πραγματικότητα η συμμετοχή και σε τρίτο συνεχόμενο Euro.
Eπειτα έρχονται η αυτοεκτίμηση και η αυτοκυριαρχία. Οι διεθνείς αγωνίζονται σε μια ομάδα με ταυτότητα. Δεν παίζει σαν την Ισπανία ή τη Γερμανία, ο τρόπος παιχνιδιού της, όμως, είναι ένας από τους χιλιάδες με τους οποίους μπορείς να κερδίσεις. Τα άλλα είναι... γούστα! Με αυτό ως δεδομένο δεν τους παίρνει από κάτω.
Ο χαρακτήρας που τόνιζε ο Αγγελος Χαριστέας και το καθαρό μυαλό που έλεγε ο Σάντος αποδεικνύονται με τις ανατροπές σκορ. Το γκολ του Σπυρόπουλου στο 72' με τη Γεωργία, το πέναλτι του Καραγκούνη με το Ισραήλ, εκείνο της ισοφάρισης του Κυριάκου Παπαδόπουλου στη Λετονία και τα δύο προχθεσινά των Φωτάκη και Χαριστέα απέφεραν συνολικά επτά βαθμούς...
Αυτή η ομάδα όταν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο βγάζει ψυχή. Εχει ζωή, αλλά είναι αλήθεια πως μέχρι να κερδίσει βγάζει και την ψυχή αυτών που την παρακολουθούν από το άγχος. Το αποτέλεσμα, όμως, λυτρώνει και αποζημιώνει.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: