Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μόνο οι σκληρές αποφάσεις, σώζουν την παρτίδα!!

Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι το γιατί στεναχωρήθηκα τόσο πολύ από την ήττα με τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι τόσο νεύρα αυτό που μου βγήκε, αλλά στεναχώρια. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας. 
   Μόνο οι σκληρές αποφάσεις, σώζουν την παρτίδα
Πρώτα απ όλα, δεν αντέχει ο οργανισμός μου τις αηδίες που θα διαβάσω για τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για μία ομάδα που κάτι έδειξε μετά τα δώρα που έκαναν οι … έμπειροι παίκτες του ΠΑΟΚ. Αλλά θα την καταπιώ γιατί οι υπερβολή τους είναι ίσως η μοναδική μου ελπίδα για να τους πλησιάσω. Πάμε στα δικά μας.
Γράφει ο Δημήτρης πως ο Μπόλονι δεν μπορεί μόνος. Συμφωνώ μαζί του, απλά εγώ θα το αναπτύξω λίγο διαφορετικά.
Ο Μπόλονι είναι ένας καλός προπονητής που ελέγχει μία ομάδα που ο ίδιος δεν έστησε. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως θέλει χρόνο. Και ο χρόνος δεν υπάρχει για μία ομάδα που έχει συνεχόμενες υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να δουλέψει στην εξέλιξη όσο θα ήθελε, πόσο μάλλον, όταν εμφανίζεται η δεύτερη παράμετρος της κουβέντας μας. Οι τραυματισμοί.
Ο ΠΑΟΚ είχε πάλι πολλές απουσίες, έκανε πάλι αναγκαστική – θέλω να πιστεύω – αλλαγή, δεν είχε λύσεις για να παίξει ο προπονητής του όπως θα ήθελε.
Αλήθεια ποια απουσία ήταν αυτή που φάνηκε περισσότερο; Του Γκαρσία; Του Ίβιτς; Του Κλάους; Όχι θα απαντήσω εγώ στα ερωτήματα που προηγούνται. Αυτή του Λίνο ήταν η σημαντικότερη.
Ο ΠΑΟΚ πλαγιοκόπησε μόνο από τα δεξιά, ο Σαλπιγγίδης δεν είχε για ακόμη μία φορά τελική πάσα, όπως και αυτοί που πατούσαν περιοχή δεν είχαν κίνηση. Γκολ δε βγήκε από εκεί.
Από τα αριστερά, ο Βιεϊρίνια δεν είχε συμπαίκτη να βγει στη πλάτη του, ο Σνάουτσνερ δεν μπορούσε να παίξει τον ρόλο του Λίνο και να σου το απόλυτο μπλοκάρισμα από την πλευρά εκείνη. Και ο Βιεϊρίνια εκτός παιχνιδιού 100%. Παρέμεινε αόρατος. Και εδώ κατανοούμε όλοι πως αν ο Μπόλονι έστηνε ομάδα, ο Σνάουτσνερ που πιστεύω τον αγαπάμε όλοι, δεν θα ήταν σε αυτή λόγω χαρακτηριστικών.
Με τον Βιεϊρίνια εξουδετερωμένο, τον Σαλπιγγίδη πάλι χωρίς ουσία και τον Παπάζογλου να επανέρχεται σε εμφανίσεις που δεν δικαιολογούν την παρουσία του στο ρόστερ, η ελπίδα για γκολ ονομαζόταν Γιώργος Φωτάκης. Πόσα γκολ έχει ο Φωτάκης στο πρωτάθλημα; Μηδέν. Πάμε παρακάτω.
Νομίζω πως η ομάδα έχει και ένα θέμα με την ψυχολογία της. Ξεκινώντας από τον Χαλκιά θα πω πως έφταιγε ουσιαστικά στο πρώτο γκολ. Πολύ σημαντικό φταίξιμο βέβαια, αλλά το γήπεδο τον γιουχάρει χρεώνοντάς του και τα άλλα δύο που δε φταίει. Μία κόντρα και ένα ανοιγμένο τοίχος, δεν εμφανίζουν ευθύνη του τερματοφύλακα. Όμως η φθορά στη σχέση κοινού – Χαλκιά είναι τόσο μεγάλη μέσα από το πέρασμα των χρόνων που είναι μονίμως στο πέναλτι. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι καλές για την ομάδα ανεξάρτητα το ποιος φέρει τις ευθύνες για το γεγονός. Και η περίπτωση Χαλκιά, δεν είναι η μοναδική.
Ο Σαλπιγγίδης δεν ήταν πως δεν είχε διάθεση. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο σκύλιασε. Καθαρό μυαλό δεν έχει όμως και κάπως πρέπει να καθαρίσει. Το πώς είναι ένα ερώτημα για δυνατούς λύτες, αλλά για να είμαι ειλικρινής, ήθελα να πάρει τη μπάλα και να χτυπήσει το πέναλτι. Είσαι ο Σαλπιγγίδης, μπροστά σου είναι ο Καπίνο 17 χρονών, ξέρεις τι κουβέντα έχει γίνει για εσένα, αντιλαμβάνομαι το πόσο πιεσμένος είσαι, αλλά κάνε αυτό που κάποτε για εσένα ήταν το αυτονόητο. Να βαρέσει τα πέναλτι του ΠΑΟΚ.
Πάμε στον Κοντρέρας. Εκεί και αν χωράει κουβέντα γιατί ο Χιλιανός δεν έχει και την άρνηση του κοινού. Οι άλλοι δύο, παίζουν υπό αφόρητη πίεση και έχουν ένα ελαφρυντικό. Ο Κοντρέρας;
Φέτος έχει κάνει τα εξής. Με την Καρπάτι που παίζει πρώτο επίσημο, κάνει ένα ημίχρονο όχι μόνο κακό, αλλά επικίνδυνο. Από σπόντα – και κωλοφαρδία – δεν τρώμε γκολ και ευτυχώς μπαίνει ο Μαλεζάς στο ημίχρονο επειδή ο Κοντρέρας τραυματίστηκε.
Στον επαναληπτικό δεν τον έχουμε και καθαρίζει ο Μπαλάφας. Στο Καραϊσκάκη που τον χρειαζόμαστε λείπει και κάνει μία καλή εμφάνιση στο Βικελίδης. Με τον Παναθηναϊκό, πάλι κάνει τα ίδια με την Καρπάτι, όμως αυτή τη φορά το φάουλ που δίνει στον Λέτο, πάρα πολύ εύκολα, μου φέρνει το γκολ του Κλέιτον. Φταίει και ο Χαλκιάς, αλλά και εσύ ρε Κοντρέρας στη πρώτη φάση που βγαίνει ο Λέτο πάνω σου δίνεις αυτό το φάουλ; Μέχρι τότε στον Μαλεζά είχε πάει δέκα φορές και τις δέκα τον είχε κερδίσει ο Κατερινιώτης.
Δεν πάω να αναλύσω τις μακρινές μπαλιές και τα πουλήματα στη μεσαία γραμμή. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα τα κάνει. Αυτό που εγώ βλέπω, είναι έναν κορεσμό. Κάποιοι θα μου πούνε πως θα πρέπει να τον ανανεώσουν για να ηρεμήσει. Εμείς να δούμε πότε θα ηρεμήσουμε.
Κορεσμό βλέπω και στον Χαλκιά, κορεσμό βλέπω και στον Σαλπιγγίδη. Ξινίλες βλέπω δεξιά κι αριστερά. Δύστροπους ανθρώπους,ανασφαλείς ανθρώπους, ξενερωμένους ανθρώπους.
Να θέσω εγώ κάποια ερωτήματα που θα μπείτε στη διαδικασία να τα σκεφτείτε εσείς.
Πόσο εύκολο είναι για τον Μπόλονι να διαχειριστεί μία ομάδα που έχει μάθει να παίζει διαφορετικά από αυτό που ο ίδιος θέλει;
Πόσο εύκολο είναι για τον Μπόλονι να πετύχει αυτό που θέλει ενώ οι επιλογές παικτών δεν είναι δικές του;
Πόσο εύκολο είναι για τον Μπόλονι να συμμαζέψει τους παίκτες – τοτέμ της ομάδας όταν το συμβόλαιό τους λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι;
Πόσο εύκολο είναι για τον Μπόλονι να μπολιάσει τους νεαρούς διεθνείς που εμφανίστηκαν και να τους δώσει ρόλους σε μία ομάδα που πρέπει να παίρνει αποτελέσματα;
Πόσο εύκολο είναι για τον Μπόλονι, ενώ έχουν προηγηθεί όλα όσα γράφω, να διαχειριστεί ένα αγωνιστικό τμήμα που είναι απλήρωτο;
Εγώ χρεώνω στον Μπόλονι το θέμα των τραυματισμών και σίγουρα μία – δύο κακές ιδέες που είχε σε προηγούμενα παιχνίδια. Αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κατανοήσει το τι μπορεί να κάνει η ομάδα, το πώς θα προχωρήσει χωρίς κραδασμούς. Να διαλέξει μία πιο ξεκάθαρη στρατηγική, να βγει να την πει στον κόσμο, να τη ζητήσει από τον Μπόλονι και να φτάσουμε στο καλοκαίρι γνωρίζοντας που πάμε και τι θέλουμε.
Όσο παραμένει το τοπίο θολό, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η χρονιά. Ο ΠΑΟΚ έχει σταματήσει να στηρίζεται στους παίκτες που θα έπρεπε, μέχρι σήμερα MVP του είναι ο Μαλεζάς, ο Έτο και ο Φωτάκης και αυτό σημαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα διαχειριστεί η ομάδα αυτή τη κρίση, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Πέμπτης στην Ιρλανδία.
Κακά τα ψέματα, είναι επίσης μία εποχή που πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις, ακόμη και αν υπάρχει η αδυναμία ρευστότητας που βάζει την διοίκηση στο τραπέζι με κάποια μειονεκτήματα στη προσπάθεια να καθαρίσει μια μπουγάδα.
Θα πρέπει η ίδια η διοίκηση, να ξεκαθαρίσει αυτούς που μπορεί να βασιστεί και αυτούς που δεν μπορεί. Το κόστος θα είναι σίγουρα αγωνιστικό, αλλά τουλάχιστον θα κερδίσουμε χρόνο ενόψει των πλέι οφς και της επόμενης χρονιάς.
ΥΓ Η ανακοίνωση της ΠΑΕ κατά της αστυνομίας είναι σωστή. Αυτοί δεν υπολογίζουν τίποτα πλέον και αυτά που είδαν τα μάτια μου θα πρέπει να τα καταγράψω.
Πρώτα απ όλα, τα ΜΑΤ βαρούσαν αδιακρίτως σε κάποιες φάσεις. Όχι αυτούς που ήταν στη μανούρα, αλλά αυτούς που πήγαιναν απλά στο γήπεδο.
Δεύτερον, ήμουν μπροστά όταν Μιλιωρίδης και Δεντσιούδης έφυγαν προς τον κόσμο για να τον ηρεμήσουν, ζητώντας από την αστυνομία να περιμένει λίγο μπας και δεν χρειαστεί να επέμβει και μόλις οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ηρέμησαν το κοινό, ο αστυνόμος Σαϊνης έδωσε εντολή να γίνει επίθεση με χημικά.
Τρίτον, είμαι μπροστά σε σκηνικό που φτάνουν δύο ασθενοφόρα για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε δύο αστυνομικούς που χτύπησαν. Στο ασθενοφόρο, σπεύδει και ένας οπαδός του ΠΑΟΚ που δεν μπορεί να αναπνεύσει και τότε ο χτυπημένος ΜΑΤατζής τον βρίζει χυδαία, με τις αβάντες του διοικητή του που ήταν μπροστά. Τα ασθενοφόρα δεν ανήκουν προφανώς στον κόσμο.
Τέταρτον, θα πρέπει να καταλάβουν όλα αυτά τα ανθρωπάκια, πως δεν γίνεται να κάνουν χρήση χημικών εκεί που είναι παιδάκια. Γεμάτο παιδάκια. Από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, κάποια άλλα με τους γονείς τους. Δεν μπορεί να είναι τόσο ζώα. Είναι σοκαριστικό αν κάτσεις να σκεφτείς το πόσο φοβική κάνουν αυτοί οι αλήτες την κοινωνία μας.
Ναι υπήρχαν εκατό, διακόσιοι που τους επιτέθηκαν. Αν για κάθε εκατό, διακόσιους, γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών κοντά στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου το οποίο στεγάζεται στη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τότε καλά θα κάνει ο ΠΑΟΚ από αύριο να ζητήσει την απόλυση, την απόσπαση ή ότι νόμιμο υπάρχει γύρω από τον άνθρωπο που έδωσε αυτές τις εντολές.
Η εποχή είναι τέτοια που ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος σε αυτή την ιστορία. Και καλά έκανε που δεν έμεινε.
Πηγή: paok24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: