Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

"Ανάλαφροι... "! Σαν πούπουλο;

Στο ωραίο ποδόσφαιρο που παίζει ο Παναθηναϊκός στάθηκε σε δηλώσεις του ο Σπύρος Λιβαθηνός.
"Ανάλαφροι... "! Σαν πούπουλο;
Ο παλαίμαχος άσος του "τριφυλλιού" σχολίασε μέσω του "SentraFM" πως οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι πιο... ανάλαφροι και χαλαροί, συμπληρώνοντας πως έχουν κέφι στο παιχνίδι τους...
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σπύρου Λιβαθηνού:
Για το αν έχει αποφορτιστεί η ομάδα λόγω του ότι το ενδιαφέρον έχει περάσει στο ιδιοκτησιακό:
«Είναι πραγματικότητα. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είναι πιο ανάλαφροι, πιο χαλαροί, θα έλεγα ακόμα και πιο φρέσκοι. Παίζουν μια φορά την εβδομάδα, δεν έχουν αυτή την πίεση τη μεγάλη. Δεν υπολόγιζε κανένας ότι φέτος ο Παναθηναϊκός μπορεί να παρουσιαστεί όπως πρέπει να παρουσιαστεί, να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, να υπάρχει αυτή η καθημερινή τριβή του να κοιτάμε λεπτομέρειες που κοιτάγαμε προηγούμενες χρονιές.
Εχουμε ένα Παναθηναϊκό ο οποίος παίζει καλό ποδόσφαιρο, μοιράζει την μπάλα, περνάει η μπάλα από όλους τους παίκτες και είναι σημαντικό. Κάποτε ίσως τα λέγαμε αυτά και είχαμε γίνει και κακοί σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν ήθελαν να το δουν.
Αυτό το ποδόσφαιρο που παίζει τώρα ο Παναθηναϊκός είναι πραγματικό ποδόσφαιρο, καλό ποδόσφαιρο. Κι αυτό που θέλουμε όλοι να βλέπουμε, ανεξάρτητα αν το παίζει σήμερα ο Παναθηναϊκός ή το παίξει ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ ή οποιοσδήποτε. Θέλουμε να βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Για το ότι οι ποδοσφαιριστές βγάζουν και κέφι, εκτός από φρεσκάδα:
«Ναι, γιατί δεν υπάρχει αυτή η πίεση, δεν έχουνε να χάσουν τίποτα. Δεν έχουν αυτό το άγχος του πρέπει οπωσδήποτε σήμερα να μπούμε στο γήπεδο και να πάρουμε τα παιχνίδια. Το βλέπουν χαλαρά, ξεκούραστα και νομίζω ότι είδαμε χαρακτηριστικά τον Λέτο στο 85ο λεπτό να τρέχει στην άλλη άκρη του γηπέδου και να κάνει ένα τάκλιν, που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να λέμε `πού τώρα, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια'. Κι όμως, το είδαμε χτες.
Ή ο Ζέκα στο 89' έβγαινε στην επίθεση να δοκιμάσει να βάλει κι άλλο γκολ ο Παναθηναϊκός. Είναι αυτά που θέλουμε να βλέπουμε στο ποδόσφαιρο. Βλέπουμε στην Αγγλία ή σε άλλες χώρες... Και έτσι πρέπει να είναι. Κι όταν το βλέπουμε στην Ελλάδα να το κάνει η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός μας κάνει εντύπωση. Είναι όμως φυσιολογικό κι έτσι πρέπει να γίνεται».
Για τα όσα ακούγονταν περί «τελειωμένου πρωταθλήματος»:
«Στην Ελλάδα είναι φυσιολογικό βδομάδα με τη βδομάδα να αλλάζουν τα δεδομένα. Θα πούμε τώρα ότι άρχισε το άγχος ή αν ο ΠΑΟΚ παίξει μεθαύριο καλά – γιατί ο ΠΑΟΚ δεν ήτανε καλός χθες σε καμία περίπτωση, και ο Παναθηναϊκός δεν τον άφησε, αλλά και ο ΠΑΟΚ δεν ήτανε καλός – και θα πούμε ``ο ΠΑΟΚ αναστήθηκε και μπράβο''. Ετσι είμαστε στην Ελλάδα, έτσι ζούμε και δυστυχώς γι' αυτό και το ποδόσφαιρό μας, αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας, γι' αυτό παρουσιάζεται σε αυτό το στιλ και δεν έχει την ανάπτυξη που θα έπρεπε να έχει».
Ποια τα θετικά που μπορούν να χρεωθούν στον Ζεσουάλδο Φερέιρα:
«Εχουμε μάθει όταν χάνει η ομάδα να λέμε ο προπονητής φταίει κι όταν κερδίζει η ομάδα καμιά φορά να ξεχνάμε προπονητή. Γι' αυτό λέμε ότι όταν η ομάδα παίζει το ποδόσφαιρο αυτό που παίζει είμαστε υποχρεωμένοι να του χρεώσουμε την επιτυχία αυτή, όπως του χρεώνουμε και την αποτυχία όταν η ομάδα δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο.
Αρα λοιπόν, με τη λογική αυτή και βλέποντας αυτά που ο Παναθηναϊκός κάνει σε όλα τα παιχνίδια, κάτι προσπαθεί ακόμη να αλλάξει σε κάθε παιχνίδι, ώστε η ομάδα να μην είναι τυποποιημένη, να παίζει από τη μία πλευρά ή από την άλλη πλευρά ή να μην έχει επιλογές. Κι εν πάσει περιπτώσει, αυτό που είναι νομίζω θετικό φέτος είναι ότι ο Παναθηναϊκός παίζει φέτος χωρίς σέντερ φορ και παρόλ' αυτά κάνει περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Διότι ούτε ο Κλέιτον είναι σέντερ φορ, ούτε ο Λέτο και βλέπουμε ένα Παναθηναϊκό ο οποίος είναι απρόβλεπτος, στη λογική ότι δεν ξέρεις ποιος παίκτης θα σου βγει και από ποια πλευρά θα σου βγει.
Πράγματα που είναι φυσιολογικά στο ποδόσφαιρο, τα βλέπουμε τώρα στον Παναθηναϊκό και λέμε ``γιατί, πώς γίνεται;''. Και σε πολλές περιπτώσεις - γιατί εγώ θέλω να είμαι δίκαιος - τα βλέπουμε και στον Ολυμπιακό όταν παίζει καλά παιχνίδια, βγαίνουν εναλλάξ διάφοροι ποδοσφαιριστές - από τα πλάγια, από δεξιά, από αριστερά - και νομίζω ότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο».
«Ο προπονητής τι ρόλο παίζει;»
Για τους παίκτες που έχει αξιοποιήσει ο Φερέιρα και τις απουσίες του Παναθηναϊκού:
«Πριν από καιρό λέγαμε ότι ο Χριστοδουλόπουλος πήγαινε πάρα πολύ καλά, και στην Εθνική ομάδα τον κάλεσαν. Ηταν φυσιολογικό να μην μπορεί να παίξει. Ξέρετε, ο Παναθηναϊκός πέρασε ένα μεταβατικό στάδιο και ίσως ακόμη το περνά και δεν ξέρουμε ακόμα τι κατάληξη θα έχει, ειδικά διοικητικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει, που παίκτες έμπαιναν κι έβγαιναν, αναλόγως αν ήταν καινούριοι ή παλιοί αντιμετωπίζονταν με διαφορετικό τρόπο.
Και βλέπεις ο Κλέιτον, ο οποίος ήταν ένας παίκτης που ήρθε, τον διώξανε, ξαναγύρισε, κάποιος προπονητής τον ήθελε, κάποια στιγμή αν δεν κάνω λάθος ο Νιόπλιας δοκίμασε να τον βάλει σε 2-3 παιχνίδια, απέτυχε, λόγω της εξέδρας και με τον Τζιόλη το ίδιο. Και κάποια στιγμή νομίζω τα πράγματα κατακάθισαν, αφού δεν έχει λύσεις ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί για το ποιος παίζει και ποιος δεν παίζει κι οπότε τα πράγματα εξελίσσονται πιο νορμάλ».
Για το αν αναλάβει ο πρίγκιπας και επαληθευτούν τα όσα αιωρούνται ως φήμες (π.χ. για πριμ) κινδυνεύει να χαλάσει το κλίμα:
«Αυτό που πρέπει να παρακαλάμε όλοι είναι να βρεθεί η λύση στο διοικητικό πρόβλημα που υπάρχει στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ και στις μεγάλες ομάδες που αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόβλημα, για να μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργούν ως σωματεία οργανωμένα και επαγγελματικά. Τώρα τα υπόλοιπα που ακούγονται και λέει ο κύριος Τσάκας, δεν τον γνωρίζω κιόλας προσωπικά τον ίδιο, νομίζω δεν μπορούμε να τα συζητάμε σοβαρά σε αυτή την περίοδο.
Μέχρι προχθές ακούγαμε ότι ο Σικαμπάλα τον έχει κλείσει ο κύριος Τσάκας και ο Σικαμπάλα είπε ότι εγώ δεν τον ξέρω κι ούτε έχω ξανακούσει το όνομά του. Νομίζω αυτά γίνονται για κατανάλωση δεν ξέρω ποιών, δεν είναι πράματα τα οποία μπορούμε να τα συζητάμε. Αυτό που έχει σημασία είναι η διοικητική λύση στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού κι από εκεί πέρα οι άνθρωποι που θα `ρθουν, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να κάτσουν κάτω να δουν τι χρειάζεται, τι δεν χρειάζεται. Πιστεύω έχουν προπονητή να τους πει αν χρειάζεται ο Σικαμπάλα ή δεν χρειάζεται, ή αν χρειάζεται εμένα ή δεν με χρειάζεται. Δεν είναι θέμα του καθενός το τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός και τι δε χρειάζεται. Τότε ο προπονητής τι ρόλο παίζει;
Ακούω καθημερινώς πολλά ονόματα και δεν είναι δίκαιο πρώτα απ' όλα για τα παιδιά που παίζουν, διότι ο άλλος που παίζει στην ίδια θέση σου λέει τι γίνεται, ετοιμάζονται εμένα να φάνε; Εγώ νομίζω ότι ο προπονητής είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει και τα υπόλοιπα που γίνονται τα έχουμε μάθει στην Ελλάδα, αλλά επειδή έχουμε και κοντή μνήμη τα ξεχνάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: