Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Οπαδοί και αναρχικοί αγανακτούν στα γήπεδα!!

Νεαροί που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και ένθερμοι οπαδοί που στενάζουν οικονομικά "συμμαχούν" στις θύρες των οργανωμένων εναντίον του συστήματος, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κρίση.
Οπαδοί και αναρχικοί αγανακτούν στα γήπεδα!
Η... πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου
Στις κερκίδες των γηπέδων έχει μεταφερθεί η αγανάκτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Στα πανό των οπαδών την περασμένη αγωνιστική καταγράφηκε ο θυμός τους, αφού ως μέλη της ελληνικής κοινωνίας υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.
Στην αναμέτρηση ΠΑΟ - Εργοτέλη οι χαρακτηρισμοί που επιφύλαξαν οι οργανωμένοι των γηπεδούχων στους πολιτικούς παραλίγο να τινάξουν τον αγώνα στον αέρα, δίνοντας "τροφή" για συζητήσεις σχετικά με το δικαίωμα των οπαδών να εκφράζονται πολιτικά.
Το περιστατικό ανέτρεψε τη θεωρία των κοινωνιολόγων, σύμφωνα με την οποία "το ποδόσφαιρο κοιμίζει τον λαό". Φαίνεται πως η κρίση "ξύπνησε" τους... αγανακτισμένους των γηπέδων, που έκαναν δυναμική εμφάνιση από το ΟΑΚΑ και τη Ν. Σμύρνη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική διαμαρτυρία εμφανίζεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα ματς της Εθνικής ομάδας συχνά αποτελούσαν ευκαιρία για μια "δήλωση" πολιτική υπέρ του... εθνικού συμφέροντος.
Σε αγώνες όπως Ελλάδα - Τουρκία ή Ελλάδα - Αλβανία στο παρελθόν ακούστηκαν συνθήματα πολιτικού περιεχομένου, που δεν διέπονταν από... προοδευτικό πνεύμα. Στον πρόσφατο αγώνα της Εθνικής με την Κροατία, οι παριστάμενοι φώναξαν συνθήματα υπέρ της Σερβίας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ως "επιχείρημα" κατά του αντιπάλου.
Oμως το πανό που "σηκώθηκε" στον πρόσφατο αγώνα Ολυμπιακού - Ντόρτμουντ, με τον καβαλάρη σημαιοφόρο να κατακεραυνώνει τη Γερμανία, δεν θα εμφανιζόταν εύκολα στο παρελθόν. Οι πολιτικές εξελίξεις με πρωταγωνίστρια την καγκελάριο Μέρκελ και ο ρόλος της Γερμανίας στην ελληνική κρίση στάθηκαν αφορμή για το πανό, αλλά και για τα "ευρηματικά" συνθήματα που ακούστηκαν.
Αλλά και οι οπαδοί των ομάδων έχουν συχνά δείξει πως είναι "ευαίσθητοι" στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω τους. Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα "Δεκεμβριανά", οι διαμαρτυρίες μεταφέρθηκαν και στα γήπεδα.
Για τον Αλέξη
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγώνας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2008, μία μέρα μετά τον θάνατο του 15χρονου, μεταξύ ΑΕΚ και Πανθρακικού. Ενώ κανείς δεν θα το περίμενε σε έναν τέτοιο αγώνα, έγιναν σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο. Η παρουσία του τότε υπουργού Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδη, στις κερκίδες μάλλον δεν διευκόλυνε την κατάσταση.
Οσο για την ταύτιση του Αλ. Γρηγορόπουλου με τον Παναθηναϊκό, βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του φέρεται να είχε παρακολουθήσει αγώνα πόλο της ομάδας. Iσως και γι' αυτό αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων που ακολούθησαν σε γήπεδα είχαν συλληφθεί και κατά τις πορείες εκείνου του Δεκέμβρη.
Αλλά και έναν χρόνο μετά, στις 6/12/2009, τα επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ προκάλεσαν 40λεπτη διακοπή του αγώνα ΠΑΟ - Ατρομήτου, καθώς η ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς έκανε αδύνατη τη συνέχισή του. Στον αθλητικό δικαστή η ΠΑΕ επικαλέστηκε τη δράση αντιεξουσιαστών που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον Γρηγορόπουλο. Το επιχείρημα επαναλήφθηκε και στην απολογία της ΠΑΕ για τα έκτροπα που έγιναν μέσα και έξω από το ΟΑΚΑ στον αγώνα ΠΑΟ - Ολυμπιακού Βόλου τον Δεκέμβριο του 2010.
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να ταυτίσει το σύνολο των φιλάθλων μιας ομάδας με έναν πολιτικό χώρο ή με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Παραδοσιακά, όμως, υπάρχουν κάποιες "τάσεις" που οδηγούν στην επιλογή της μίας έναντι της άλλης φανέλας.
Αντιεξουσιαστές, αναρχικοί και οπαδοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δείχνουν έντονη συμπάθεια στην ΑΕΚ και στον Ατρόμητο. Οι "Φενταγίν" του Περιστερίου είναι γνωστοί για τη δράση τους υπέρ των Παλαιστινίων και την ευαισθησία τους για τις πολιτικές εξελίξεις.
Αλλά και στον αγώνα του ΠΑΟ με την ισραηλινή Μακάμπι οι φίλαθλοι σήκωσαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης. Στους οργανωμένους του "τριφυλλιού" συναντά κανείς και τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, με την αριστερή τάση να βαρύνει την πλάστιγγα τα τελευταία χρόνια.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού χαρακτηρίζονται ως πιο "απολιτίκ", αλλά κατά καιρούς συσπειρώνονται για πολιτικούς λόγους. Οσο για τους "Snakes" του ΟΦΗ, εσχάτως έχουν βρεθεί απέναντι στο σύστημα δις: όταν διαμαρτύρονταν για να ανέβει η ομάδα τους στη Σούπερ Λίγκα και την περασμένη Κυριακή που τα έβαλαν με κυβέρνηση και τρόικα.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Αστέρα Εξαρχείων, αφού λόγω... εντοπιότητας οι πιστοί του έχουν μια έφεση στα συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας. Αν και η ομάδα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας, η παρουσία των οπαδών της είναι εντυπωσιακή με τον Τσε Γκεβάρα να κοσμεί τα πανό τους...
ΚΕΔ
Ζητεί εγκράτεια από τους διαιτητές

Οι οδηγίες είναι σαφείς. Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) με την επιστολή της προς τους διαιτητές τους καλεί να είναι διαλλακτικοί απέναντι στο οργισμένο πλήθος των γηπέδων, όταν αναρτούν πανό στις κερκίδες, ακόμα κι αν αυτά, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων, εμπεριέχουν και απαξιωτικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Για να προλάβουν, δε, τον επόμενο... Μήτσιο, ο οποίος στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου, Παναθηναϊκού - Εργοτέλη, είχε διακόψει για περίπου 7 λεπτά το ματς, λόγω του ότι παρέμενε στη θέση του το... πολιτικό πανό, αποφάσισαν οι επιτελείς της ελληνικής διαιτησίας να δράσουν και να προβούν σε συστάσεις προς τους διαιτητές, ώστε εφεξής να μην επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο σε ανάλογα φαινόμενα. Και μέχρι να κοπάσει η οργή (και) των φιλάθλων, να τους διακρίνει εγκράτεια, αποφεύγοντας να "δικάζουν" με το γράμμα των κανονισμών.
Οι αντισυστημικοί του ΠΑΟΚ εξεγείρονται
Η "Θύρα 4" καλεί σε ένοπλη αντίσταση
Τα "αντισυστημικά" φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα γήπεδα, με μια προσπάθεια παρέμβασης των οπαδών στα πολιτικά δρώμενα, ακόμη και με ακραίες μορφές, εξέπληξαν και προβληματίζουν. Τα προηγούμενα χρόνια αν επιχειρούσε κανείς να ανιχνεύσει την πολιτική ταυτότητα των λεγόμενων χούλιγκαν, μάλλον θα κινούνταν περισσότερο σε μια ακροδεξιά ανάγνωση.
Oταν άρχισε να ξεφτίζει η εθνικιστική παραζάλη της δεκαετίας του '90 έκανε την εμφάνισή της δειλά δειλά με πρώτο τον ΠΑΟΚ και η... Αριστερά και κυρίως με εξωκοινοβουλευτικούς όρους.
Ο Τσε Γκεβάρα... εμφανίστηκε στην Τούμπα και αργότερα με τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας σηκώθηκαν και πανό συμπαράστασης, όπως εκείνο το "Λευτεριά στον Γ. Σερίφη".
Κόντρα στο "σύστημα"
Η περίπτωση του ΠΑΟΚ και οι εξελίξεις στον περίφημο Σύνδεσμο Φίλων του ΠΑΟΚ "Θύρα 4" αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πορείας. Από την εποχή της ποδοσφαιρικής αθωότητας, όταν ιδρύθηκε ο σύνδεσμος το 1976 -τη χρονιά που η ομάδα στεφόταν πρωταθλήτρια Ελλάδας κόντρα σε όλο το "σύστημα"-, έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, όπου στη δημόσια συμπεριφορά των μελών του έχει προστεθεί και ο αντισυστημικός χαρακτήρας με πολιτικά χαρακτηριστικά (καλυμμένα) που παραπέμπουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Το γνωστό σύνθημα περί "μπάτσων" που δέσποζε μέχρι πριν από λίγο καιρό στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Θύρα 4" του συνδέσμου άλλαξε και έγινε "Προδότες πολιτικοί θα έχετε το τέλος του Καντάφι".
Πριν από την "έκρηξη" που έγινε την περασμένη Κυριακή σε πολλά γήπεδα, στην ηλεκτρονική εφημερίδα της "Θύρας 4" αναρτήθηκε ανακοίνωση η οποία προκαλεί προβληματισμούς και ερωτηματικά, αφού καλούσε τον κόσμο σε ένοπλη αντίσταση, όπως ήταν και ο τίτλος της.
"Το πρόβλημα της χώρας δεν έχει χρώμα πολιτικό, ούτε παραταξιακό, είναι συστημικό", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών κ.λπ. χρεοκόπησε και πρέπει να αλλάξει.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εν είδει πολιτικής οργάνωσης η "Θύρα 4" ασκεί έντονη κριτική και βγαίνει από τα Αριστερά στο... ΠΑΜΕ, παίρνοντας ουσιαστικά θέση για τα γεγονότα της Αθήνας.
"Οι εξεγέρσεις δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε παράνομες. Είναι δίκαιες, καθώς το δίκαιο είναι μ' αυτόν που εξεγείρεται. Αρα ο κόσμος που θα εξεγερθεί δεν πρέπει να υπολογίζει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, όπως κάνουν τα ΜΜΕ και φορείς τύπου ΠΑΜΕ, που θέλουν να μας πείσουν ότι η εξέγερση φτάνει μέχρι τα όρια της απεργίας και της ειρηνικής διαδήλωσης" αναφέρεται και προστίθεται ότι γι' αυτούς φτάνει μέχρι "τη βία και την ένοπλη δράση".
Οι συντάκτες αυτής της "θερμής" ανακοίνωσης παραδέχονται ότι αυτά που λένε μπορεί να ακούγονται ακραία, όμως συγκρίνουν τους "σημερινούς προδότες του Κοινοβουλίου" -αυτοί που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο και οι πολιτικοί που έφεραν την κατάσταση μέχρις εδώ- με τους συνεργάτες των εχθρών της Κατοχής, λέγοντας πως η τιμωρία τους, όπως προβλέπεται και στις περιπτώσεις της εσχάτης προδοσίας, είναι η εκτέλεση!
"Δικαίωμα στην ελπίδα θα έχουμε όταν οι φωνές γίνουν μολότοφ, τα γιαούρτια σφαίρες και τα αβγά καλάνσικοφ", αναφέρεται στο υστερόγραφο, ενώ καλούν σε... παγίδευση αυτοκινήτων.
Βεντέτα
Πάντως αυτή η "έκρηξη" της "Θύρας 4" φαίνεται πως αποτελεί και αποτέλεσμα μιας βεντέτας που ξεκίνησε μετά την επέμβαση των ΜΑΤ κατά οπαδών του ΠΑΟΚ, στον αγώνα που διεξήχθη πριν από λίγες εβδομάδες στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο.
Μετά από τα γεγονότα εκείνα ο σύνδεσμος "Θύρα 4" αντέδρασε με μία υβριστική, χουλιγκανικής έμπνευσης ανακοίνωση από το παρελθόν, στην οποία δεν περιορίστηκε να επιτεθεί μόνο κατά των υπουργών κ. Παπουτσή και Γερουλάνου, αλλά στράφηκε με τρόπο χυδαίο και κατά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Στο ίδιο ευτελές κλίμα κινήθηκε η συνθηματολογία στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ιρλανδική Σάμροκ Ρόβερς, όταν ένα μεγάλο μέρος της Τούμπας φώναζε εν χορώ εναντίον του πρωθυπουργού και των οικείων του.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: