Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ναυάγιο στη Σύνοδο, ρήγμα στην Ευρώπη!!

Επί δέκα ώρες συζητούσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην καταφέρουν τελικά να πάρουν μια απόφαση που θα δώσει απάντηση στην κρίση χρέους αλλά και στις αγορές που περιμένουν στη γωνία.
Ναυάγιο στη Σύνοδο, ρήγμα στην Ευρώπη
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, οι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσιυν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ.
Όμως το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.
Στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των "27", με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.
Οι αλλαγές των συνθηκών ωστόσο έπεσαν στον τοίχο που έστησε το Λονδίνο. Το "όχι" των Βρετανών ουσιαστικά οδήγησε σε ναυάγιο.
Διαβάστε περισσότερο ρεπορτάζ στο newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: