Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι ευρωπαϊκές "ομορφιές" του ποδοσφαίρου!!

Οταν η UEFA αποφάσισε πριν από είκοσι χρόνια να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και να δημιουργήσει τον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ, ένας από τους βασικούς της στόχους ήταν να έχουν κέρδος όλοι οι εμπλεκόμενοι σ' αυτή τη διοργάνωση. Γράφει ο Νίκος Κατσαρός. 
Οι ευρωπαϊκές "ομορφιές" του ποδοσφαίρου
Να κερδίζουν δηλαδή οι ομάδες και κατ' επέκταση οι ποδοσφαιριστές που μετέχουν σ' αυτήν, να κερδίζουν οι χορηγοί, απολαμβάνοντας τεράστια προβολή έναντι των πολύ μεγάλων ποσών που καταβάλουν, να κερδίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποκτώντας ένα πρόγραμμα πολύ υψηλής θεαματικότητας, να κερδίζουν οι φίλαθλοι βλέποντας ποιοτικό θέαμα, να κερδίζει η ίδια η UEFA κι ακόμη όλες οι ομοσπονδίες, έστω και αν δεν έχουν ομάδες που μετέχουν στις φάσεις των ομίλων.
Για να το πετύχει αυτό η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έδωσε μεγάλη σημασία όχι μόνον στο «περιτύλιγμα» του θεσμού, δηλαδή στο οπτικό και ακουστικό σήμα της διοργάνωσης, στο τελετουργικό μέρος και στην εικόνα των γηπέδων, αλλά και στο περιεχόμενο. Θέλησε δηλαδή να διαφυλάξει την αξιοπιστία του όσο γίνεται περισσότερο.
Εδωσε μεγάλη σημασία στο επίπεδο της διαιτησίας και παρά τις αναπόφευκτες και λίγες σχετικά κακές διαιτησίες, μπορεί να πει κανείς ότι πέτυχε ο στόχος της. Ομως όταν το χρήμα γίνεται πολύ και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, οι πειρασμοί παύουν να είναι αμελητέοι. Ετσι είδαμε και τώρα στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων παιχνίδια στα οποία ο ένας από τους δύο αντιπάλους ήταν αδιάφορος βαθμολογικά να καταλήγουν με νίκη του άλλου.
Πράγμα βέβαια που συμβαίνει σε όλες τις διοργανώσεις όπου υπάρχει βαθμολογία (Παγκόσμιο Κύπελλο, Πρωτάθλημα Ευρώπης κ.λπ.) και που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί, χωρίς να είναι σε θέση να το αποδείξει, ότι υπήρξε χειραγώγηση. Είδαμε όμως και σκορ αφύσικα, όσο και αν η έννοια του φυσικού στο ποδόσφαιρο είναι σχετική.
Ολα αυτά έπληξαν το κύρος της διοργάνωσης. Γι' αυτό και υπήρξε άμεση αντίδραση της UEFA με μια προσεκτική ανακοίνωση που στοχεύει στην προστασία του θεσμού, αλλά και επισημαίνει ότι δεν περνάει τίποτε απαρατήρητο.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: