Ο νομικός εκπρόσωπος του Αχιλλέα Μπέου, Βασίλης
Χειρδάρης, που εκπροσωπεί τον Ελληνα παράγοντα στην προσφυγή που έχει
υποβάλλει στο Στρασβούργο για παράνομη προφυλάκισή του, μίλησε για το
κενό το οποίο υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία, θύμα του οποίου έχει
πέσει ο Μπέος, τονίζοντας πως έχει ουσιαστικά προφυλακιστεί με την
απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΠΟ, το οποίο αποτελεί «παγκόσμια
πρωτοτυπία».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον "Sentra 103,3":«Ο κ. Μπέος είναι όπως ξέρουν όλοι, προφυλακισμένος. Γιατί φέρεται ότι έχει διαπράξει μια σειρά ποινικών αδικημάτων. Τα αδικήματα για τα οποία ήταν κατηγορούμενος κι έχει προφυλακιστεί είναι και το περιεχόμενο που μελέτησε η πειθαρχική επιτροπήςτης ΕΠΟ.
Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν έχω δει απόφαση επιτροπής να καταδικάζει, ότι ο Μπέος χωρίς καμία αμφιβολία τα έχει διαπράξει όλα τα αδικήματα. Οι επιτροπές αυτές, προδικάζουν κι ενθαρρύνουν το κοινό να πιστέψει ότι ο Μπέος τα έχει διαπράξει με διατυπώσεις εντυπωσιακές, χωρίς ποσοστό σφάλματος ότι τα έχει διαπράξει.
Όταν κάποιος είναι κατηγορούμενος σε ποινικό δικαστήριο, περιμένουν να κρίνουν αυτά. Μόνο αυτά μπορούν να κρίνουν. Δεν μπορεί να φταίει ο κατηγορούμενος για την καθυστέρηση στις αποφάσεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο.
Ο κ. Μπέος είναι θύμα μιας ιστορίας, εφόσον δεν έχει καταδικαστεί από δικαστήριο. Η πολιτεία πρέπει να επιταχύνει τις δίκες, έχουμε πάνω από 400 καταδίκες από το Στρασβούργο επειδή αργούν να βγουν οι αποφάσεις. Για το Στρασβούργο είναι μονόδρομος.
Εδώ έχουμε μια αθλητική δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί και μια ποινική που ορίζει την ελευθερία ενός ατόμου. Έχω αποφάσεις επιτροπών που συμμετέχουν δικαστές, που λένε ότι δεν είμαι αθώος πριν δικαστώ. Οι διατυπώσεις που θα έπρεπε να κάνουν τα πειθαρχικά όργανα δεν θα έπρεπε να είναι απόλυτες.
Στα πολιτισμένα κράτη, αυτό κάνουν. Πρόκειται για πρόσωπο εδώ που λέγεται Μπέος κι όχι για ομάδα. Οι νόμοι έχουν μια ιεράρχηση, σύνταγμα, ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η αθλητική δικαιοσύνη είναι κατώτερη στην βαθμίδα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι νομοθετικό.
Πρέπει η νομοθεσία να τροποποιηθεί για να είναι συμβατή αφενός με το σύνταγμα, αφετέρου με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα αποφασίσει σε 2 χρόνια. Δεν βγάζει τεράστια ποσά οικονομικά για ηθική βλάβη. Το να βγάλει 20-30 χιλιάδες δεν είναι θέμα.
Σε ένα χρόνο περνάει από το παραδεκτό, άρα σε 2 χρόνια θα βγει η απόφαση. Η ελληνική δημοκρατία ειδοποιείται επισήμως μετά από ένα χρόνο. Στην προσφυγή εκτός της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας, λέμε ότι εδώ δεν υπάρχει αρμόδιο όργανο για να προσφύγω.
Αν τελεσφορήσουν αποφάσεις εδώ κι εκεί ταυτόχρονα: Ανεξαρτήτως μπορεί να καταδικαστεί. Αν βγει ας πούμε κάποιος αρμόδιος, όπως ο γενικός γραμματέας και πει δημόσια ότι ο Μπέος είναι ένοχος, καταπατείται το ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου