Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Κλασικότητες!!

Ο Τίτο Βιλανόβα γύρισε. Και ξαφνικά ο Πεπ Γκουαρδιόλα κέρδισε παιχνίδι μέσω τακτικής αλλαγής του. Τυχαίο; Αποκλείεται. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Κλασικότητες
Παρατηρούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον ενθουασιαμό των καταλανικών εφημερίδων για την επιστροφή του βοηθού προπονητή της Μπαρτσελόνα στην καθημερινότητά της. Το κρατήσαμε στο μυαλό μας.
Περιμέναμε το παιχνίδι των Καταλανών με τη Ρεάλ Μαδρίτης ώστε να διαπιστώσουμε αν θα έπαιζε ρόλο στην έκβασή του. Επαιξε. Η Μπαρτσελόνα έφυγε νικήτρια από παιχνίδι που μέχρι το εικοστό λεπτό είχε τη Ρεάλ Μαδρίτης αφεντικό, επειδή η τεχνική ηγεσία της είδε πως η μεσαία γραμμή είχε χαθεί με την αρχική τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών της στο γήπεδο. Με την «απλή» κίνηση οπισθοχώρησης του Σεσκ Φάμπρεγας δίπλα στον Μπουσκέτς και την προώθηση του Τσάβι άλλαξαν όλα.
Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα ο Πεπ Γκουαρδιόλα «γύρισε» παιχνίδι. Και επειδή δεν το συνηθίζει, ένα απ' τα μειονεκτήματά του ως προπονητής είναι ότι δυσκολεύεται να κάνει τη σωστή αλλαγή ώστε να ξεμπλοκάρει την ομάδα του, πολλάκις δε έχει κάνει λάθος αλλαγή και έχει στοιχίσει στην ομάδα του, επιτρέψτε μας να θεωρούμε πως αυτό που έγινε προχθές στο εικοστό λεπτό είναι εν πολλοίς έργο του βοηθού του.
Αν όμως ο Γκουαρδιόλα είχε έναν Βιλανόβα σε φόρμα, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε τον εαυτό του σε άσχημο βράδυ. Του πιστώνουμε το ότι έμεινε πιστός στο 4-2-3-1. Του χρεώνουμε ότι ουδεμία ουσιαστική αλλαγή τακτικής έκανε. Οι αλλαγές θέσεων των μεσοεπιθετικών δεν αποτελεί πλέον κάτι πρωτότυπο, ενώ η «ύπνωσή» του το διάστημα που ο Μαρσέλο υποφέρει ως δεξιός μπακ, επειδή ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο ούτε ο Ανχελ ντι Μαρία τον βοηθούν στο μαρκάρισμα του Ντάνιελ Αλβες, χρεώνεται ως τακτική αποτυχία του.
Οπως χρεώνεται στον Κριστιάνο Ρονάλντο ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι που απέτυχε να κάνει τη διαφορά. Μετά το 1-0 έχει την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα δύο γκολ στη Ρεάλ. Την έχασε. Στο 1-2 χάνει την ευκαιρία ισοφάρισης και στην επόμενη επίθεση η Μπαρτσελόνα σκοράρει με τον Φάμπρεγας. Η ποιότητα του Πορτογάλου δεν αμφισβητείται. Αν θέλει όμως να σταματήσει απλά να παρίσταται στα βραβεία της UEFA και της FIFA δίπλα σε δύο ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, πρέπει κάποια στιγμή να αποδειχτεί και καθοριστικός. Οχι μία στο τόσο (βλ. Κύπελλο Ισπανίας), αλλά πολλές φορές στο τόσο.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: