Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα μονομαχήσουν για τον τίτλο»

Για την καριέρα του και το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από την ενεργή δράση, έχοντας στο βιογραφικό του σημαντικούς σταθμούς, περνώντας στην καριέρα του από Ολυμπιακό, Νιουκάστλ, Λέστερ, Λάρισα.
«Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα μονομαχήσουν για τον τίτλο»
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο campion.gr:
• Μετά από μια μεγάλη καριέρα σε Ολυμπιακό, Νιουκάσλ, Λέστερ, Λάρισα και Εθνική Ελλάδος αποφάσισες να πεις το «αντίο». Πως είναι τα συναισθήματα όταν φτάνει αυτή η στιγμή;
Είναι δύσκολο γιατί είναι μια απόφαση ζωής. Όταν βρίσκεσαι σε ένα χώρο 22-23 χρόνια, κάνεις κάτι συγκεκριμένο, έχεις ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και πρέπει να αλλάξεις δραστικά τα πάντα νομίζω ότι δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων. Σίγουρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση και αν έχεις σχέση πάθους με αυτό που κάνεις την κάνει ακόμη πιο δύσκολη. Αν είναι μια απλή δουλειά που βγάζεις τα προς το ζην δεν σε πειράζει και τόσο, αν όμως παθιάζεσαι και ζεις πολύ έντονα αυτό που κάνεις τότε είναι πολύ δύσκολο.
• Η συνέχεια τι περιλαμβάνει;
Προς το παρόν περιλαμβάνει ξεκούραση, να βρω τα πατήματά μου, να δω πως είναι η νέα τάξη πραγμάτων και μετά σίγουρα κάποια ενασχόληση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχω ξεκινήσει να κάνω μαθήματα στη σχολή προπονητών για να πάρω το δίπλωμα προπονητή και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας.
• Το ποδόσφαιρο, αν εξαιρέσουμε το οικονομικό, τι σου έχει προσφέρει;
Μου έχει προσφέρει ένταση, πάθος και έντονα συναισθήματα. Με το ποδόσφαιρο είχα μια σχέση πάθους και ήταν για μένα πιο πάνω από τη προσωπική μου ζωή, πιο πάνω και από πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή ενός ανθρώπου. Το ποδόσφαιρο μου έδωσε απλόχερα πολλά πράγματα. Σαφώς και το οικονομικό είναι ένας κυρίαρχος παράγοντας στη ζωή κάθε ανθρώπου αλλά σε όλη αυτή τη διαδρομή μου στο ποδόσφαιρο έζησα χαρές, λύπες, απογοητεύσεις, εντάσεις και έντονα συναισθήματα τα οποία δεν πληρώνονται με τίποτα.
• Η σημαντικότερη στιγμή στη καριέρα σου;
Δεν το σκέφτομαι έτσι. Ποτέ δεν μου άρεσε να στιγματίζω ή να απομονώνω στιγμές. Θεωρώ ότι όλη αυτή η διαδρομή ήταν ένα ταξίδι με πάρα πολλή ένταση και με πάρα πολλούς σταθμούς. Καλούς και κακούς. Όλους τους έχω μέσα μου, τους έχω ζήσει και τους έχω βιώσει έντονα. Ήταν μια πολύ έντονη καριέρα αρκετών χρόνων και δεν μπορώ να απομονώσω κάποια στιγμή.
• Όταν αγωνιζόσουν στη Νιουκάσλ ήσουν συμπαίκτης με τον Γκάρι Σπιντ. Η αυτοκτονία του μας συγκλόνισε όλους.
Όταν καλείσαι να μιλήσεις για έναν άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή συνήθως αυτά που λες ακούγονται τετριμμένα. Όμως αυτό που έχω να πω είναι ότι εγώ που τον έχω ζήσει από κοντά δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας τέτοιος άνθρωπος με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτό τον χαρακτήρα πήρε μια τέτοια απόφαση. Ήταν ένας τεράστιος αθλητής με τεράστια προσωπικότητα. Από τους συμπαίκτες που είχα στο εξωτερικό ήταν μακράν ο πιο ολοκληρωμένος και πιο προσεγγίσιμος. Μόνο όσοι τον έχουν ζήσει από κοντά μπορούν να καταλάβουν για τι ακριβώς μιλάω. Είναι αδιανόητο για έναν άνθρωπο με τη δική του πυγμή και τη δική του έντονη προσωπικότητα να φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους.
• Σε δύο αγωνιστικές ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος του ελληνικού πρωταθλήματος, αν εξαιρέσουμε βέβαια τα αναβληθέντα ματς. Με τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουν παρουσιάσει οι ομάδες, ποιες πιστεύεις ότι είναι φαβορί για πρωτάθλημα και ποιες για υποβιβασμό;
Μετρημένα κουκιά είναι. Πιστεύω ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα μονομαχήσουν για τον τίτλο αν και η ΑΕΚ κάνει μια τιτάνια προσπάθεια. Αλλά τα προβλήματα που την ταλανίζουν και το ρόστερ που δεν έχει τη ποιότητα των άλλων δύο διεκδικητών πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα αποδειχθούν καίρια για τον τίτλο. Η προσπάθεια που κάνει εξαντλεί όλες τις δυνατότητες και τις πιθανότητες που έχει η ομάδα για να πετύχει κάτι καλό. Είναι άξια συγχαρητηρίων για όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα αλλά πιστεύω ότι στην κορυφή θα έχουμε μία από τα ίδια. Για τις ομάδες που μπήκαν πιο αργά στο πρωτάθλημα πιστεύω ότι θα είναι πιο δύσκολο το έργο για να παραμείνουν στη κατηγορία. Αν και ο Λεβαδειακός έχει δείξει ότι θα το παλέψει, νομίζω ότι η Δόξα Δράμας θα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει τη κατάσταση. Και ο Πανιώνιος θεωρώ ότι με τα πολλά οικονομικά προβλήματα που έχει βρίσκεται φέτος σε δύσκολη θέση.
• Η γνώμη σου για τον ΠΑΣ Γιάννινα;
Ο ΠΑΣ Γιάννινα νομίζω ότι έχει αρκετά ποιοτικό ρόστερ. Όμως πρέπει να λειτουργήσει με διαφορετικό σκεπτικό γιατί ο κ. Αναστασιάδης πιστεύω ότι έχει μια διαφορετική προσέγγιση και πρέπει να βγάλει από την ομάδα στοιχεία που πιστεύω ότι έχει. Βάσει της λογικής ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα έχει πρόβλημα.
• Το καλοκαίρι έγινε μεγάλος ντόρος για τη κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά πιστεύεις ότι έγινε;
Το θέμα δεν είναι να προσωποποιηθεί μια κατάσταση σε ένα και δύο πρόσωπα. Το θέμα είναι να υπάρξει μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας στο πως προσεγγίζουν τα ματς οι παράγοντες, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι για να έχουμε πιο αξιοκρατικό ποδόσφαιρο και να δίνουν τη δυνατότητα στις «μικρότερες» ομάδες να διεκδικούν επί ίσοις όροις τα παιχνίδια με τις «μεγαλύτερες». Όποιος έχει τη δύναμη και τη χρησιμοποιεί μα λάθος τρόπο είναι απαράδεκτο. Το θέμα είναι να έχεις τη δύναμη να επηρεάζεις καταστάσεις, να μην το κάνεις και να κερδίζεις μέσα στο γήπεδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσπιστία του κόσμου και ειδικά από όταν μπήκε το στοίχημα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Γενικά σαν λαός είμαστε δύσπιστοι και καχύποπτοι και από όταν βγήκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες. Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να το αλλάξουμε αυτό, αρκεί να λειτουργήσουμε αξιοκρατικά. Εάν ο καθένας κοιτάει την πάρτη του τότε θα παραμένουμε στα ίδια και θα ανακυκλώνουμε τις ίδιες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: