Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Ο Μέσι τον κάνει κατώτερο»

Η αθλητική ψυχολόγος της Ρεάλ Μπέτις ανέλυσε τους λόγους του άγχους του Κριστιάνο Ρονάλντο τονίζοντας ότι νιώθει να απειλείται από τον Μέσι, ο οποίος αντίθετα είναι χαλαρός στα clasico.
«Ο Μέσι τον κάνει κατώτερο»
«Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα επίπεδο ενεργοποίησης το οποίο είναι αποτελεσματικό στους αθλητές που βρίσκονται στην ελίτ. Οταν κάποιος είναι σε κακή κατάσταση, πολύ χαλαρός ή 'φτιαγμένος' είναι σαν να κάνει τη σωστή ένεση. Αντί να προσπαθήσει να γίνει το επίκεντρο με το 'αυτό, εδώ και τώρα' το κάνει με το αποτέλεσμα, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. Το σίγουρο είναι ότι ένας παίκτης με τόσο μεγάλη αγάπη για τον εαυτό του αλλά και φιλοδοξία (με την καλή έννοια) θα προσπαθήσει να ανακάμψει» είπε αρχικά η Ραμίρες και συνέχισει εξηγώντας ότι το κόλλημα να πετύχουμε κάτι είναι κάποιες φορές ο χειρότερος σύμβουλος.
«Μερικές φορές γινόμαστε εμμονικοί με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό μας εμποδίζει από το να το πετύχουμε. Το να βλέπουμε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί πίεση και ένταση τα οποία δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογική κατάσταση όταν πρόκειται να ανταγωνιστείς».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τον Ρονάλντο και την κόντρα και τις συνεχείς συγκρίσεις που υπάρχουν με τον Μέσι, έδωσε μία εξήγηση για το σφύξιμο του Πορτογάλου το οποίο είναι πολύ έντονο σε σχέση με την... χαλαρότητα του Αργεντινού στα clasico. «Δεν γνωρίζω το θέμα συγκεκριμένα, όμως μπορώ να πω ότι υπάρχουν αντίπαλοι από τους οποίους νιώθουμε κατώτεροι επειδή αισθανόμαστε απειλή, όπως ο άνθρωπος των σπηλαίων με το άγριο θηρίο. Η αντίδραση στις απειλές είναι το άγχος και κάτω από νεύρα και ένταση είναι αδύνατο να δράσεις με τον τρόπο, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ο σωστός».

Οσον αφορά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα έχει πάρει τον αέρα της Ρεάλ Μαδρίτης στα τελευταία clasico, υπάρχει και γι' αυτό εξήγηση μέσα από την επιστήμη της ψυχολογίας. «Ο Γκουαρδιόλα και οι παίκτες του έχουν θετικές εμπειρίες σε σχέση με τους αγώνες στο Μπερναμπέου. Αυτές οι έντονες εμπειρίες έχουν αφήσει στίγμα στη μνήμη μας και όταν παίζουμε με τον συγκεκριμένο αντίπαλο σε παρόμοιες συνθήκες, η σκέψη μας μας λέει 'ηρεμήστε, τα πήγατε καλά τον προηγούμενο χρόνο, είστε προετοιμασμένοι, μπορείτε να τα καταφέρετε ακόμα μία φορά'. Σκέψεις τέτοιου τύπου μας δίνουν αυτοπεποίθηση, μας λένε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και διώχνουν την προσοχή από το παιχνίδι μας, από το τι κάνουμε. Δεν έχουμε άγχος, αφού δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να μας μπλοκάρουν».

Η Ραμίρες κατέληξε εξηγώντας ουσιαστικά αυτό που λέμε συχνά, ότι δηλαδή μία ομάδα που δεν έχει άγχος και είναι χαλαρή, έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. «Αν απολαμβάνεις τη στιγμή, αυτό αυξάνει την δημιουργικότητα, βελτιώνει τις αποφάσεις που παίρνεις σε πολλές περιπτώσεις και φτάνεις σε ένα σημείο στο οποίο ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλαβαίνεις επειδή είσαι μέσα στο δικό σου παιχνίδι».

πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: