Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

"Πώς γνώρισα τον άνθρωπο Γκάλη"

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής στον «ΑΡΗΣ FM».
"Πώς γνώρισα τον άνθρωπο Γκάλη"
Ο προπονητής του ΑΡΗ μίλησε για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, απηύθυνε κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας, αναφέρθηκε στην επέτειο των 32 ετών από το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη με τη φανέλα του ΑΡΗ και αποκάλυψε ότι σκέφτεται να γράψει βιβλίο.

Πιο αναλυτικά ο κόουτς του ΑΡΗ δήλωσε:

Για τα προβλήματα στην προετοιμασία: «Χθες κάναμε την πρώτη προπόνηση, που ήταν με πολλά προβλήματα. Είχε απεργία το Παλέ, μας κλείδωσαν την αίθουσα με τα βάρη και το υπόλοιπο πρόγραμμα μέσα στο Παλέ έγινε χωρίς φώτα. Έχουμε γίνει τυφλοπόντικες. Εγώ λέω ‘σας εκπαιδεύω’. Πώς να δώσεις να καταλάβουν οι ξένοι; Όταν από την αρχή της χρονιάς δεν έχεις αέριο, δεν έχεις φώτα, δεν είχαμε ζεστό νερό από την αρχή της προετοιμασίας. Σας θέλω κομάντος τους έλεγα, κάτι πρέπει να τους πεις για να αστειευόμαστε και λίγο».

Για τα προβλήματα των Τσαλδάρη και Ταπούτου: «Πιστεύω ότι θα είμαστε πλήρης. Ο Δημήτρης πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος 100%. Ο Χρήστος έκανε και χθες ελαφρύ πρόγραμμα. Βέβαια η προπόνηση χθες μετά το ταξίδι δεν ήταν ούτε μακράς διάρκειας ούτε μεγάλης έντασης. Σήμερα θα κάνουμε 1,5 ώρα. Έχουμε βίντεο, βάρη και μετά προπόνηση και αύριο την ώρα του αγώνα. Πιστεύω ότι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Χρήστος θα πρέπει να σφίξει τα δόντια για να παίξει. Μου είπε ότι θα είναι παρών».

Για τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ ΑΡΗ και Ολυμπιακού, βάσει μπάτζετ: «Το ό,τι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά σε ποιότητα και στο υλικό πέραν του μπάτζετ είναι γεγονός. Στο μπάσκετ όμως κερδίζει ο καλύτερος και όχι αυτός με το μεγαλύτερο μπάτζετ. Έχουμε και πρόσφατο παράδειγμα την Καβάλα, που έπαιξε πολύ καλά, υποχρεώνοντας τον πρωταθλητή Ευρώπης σε 24 λάθη. Ζήτησα κι εγώ από τα παιδιά να κάνουν τη δική τους υπέρβαση, για να μπορέσουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

Για την ικανότητά του στο να «φτιάχνει» ψυχολογικά τους παίκτες του: «Το λένε πολλοί αυτό. Εγώ μιλάω με επιχειρήματα. Δεν τους λέω ότι το 1940 είπαμε ‘όχι’ και κερδίσαμε τους Ιταλούς. Πρέπει να μιλάς με επιχειρήματα, ειδικά όταν απευθύνεσαι στους ξένους παίκτες. Κάθισα και είδα πώς τους κέρδισε η Ούλκερ. Λέω λοιπόν στα παιδιά ότι αν απομονώσουμε κάποιους παίκτες, π.χ. τον Σπανούλη, που χθες έβαλε 7 πόντους και μπλοκάρουμε το ποστ γκέι με παγίδες και άλλα τρικ θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πόσο ευδιάθετοι θα είμαστε, πόσο εύστοχοι, πόσο καλά  και θα κερδίσουμε. Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως από τον κόσμο που τον χρειαζόμαστε πάρα πολύ».

Για το αν έχει σχέση το κυριακάτικο παιχνίδι με αυτό του κυπέλλου: «Δεν είχαμε καμία σχέση με την ομάδα τότε. Την προηγούμενη μέρα είχε έρθει ο Τζέιμς, ο Κρούσιτς είχε κάνει δύο προπονήσεις, δεν υπήρχε ο Τσαλδάρης, ο Ντέιβιτς, το εύρος της εργασίας που έχει γίνει και δεν είχαμε τον κόσμο μας. Καμία σχέση τα δύο παιχνίδια. Τα παιδιά δουλεύουν με πολλή μεγάλη συνέπεια. Είναι μία από τις καλύτερες ομάδες όσον αφορά την ανταπόκριση στις απαιτήσεις μας, χωρίς ούτε ένα παράπονο. Και όταν δουλεύεις θα έρθουν τα αποτελέσματα».

Για το αν η άμυνα θα αποτελέσει η βάση του φετινού ΑΡΗ: «Στο τελευταίο παιχνίδι έλειπε ο Χρήστος που είναι ο πρώτος σκόρερ, χτύπησε ο Τσαλδάρης, ο Ντομινίκ βρέθηκε σε πολύ κακή βραδιά. Για να κερδίσουμε λοιπόν έπρεπε να παίξουμε άμυνα. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε πολύ καλύτερη αντίδραση γιατί έχουμε διάθεση και δουλεύουμε πολύ στις προπονήσεις. Το να βάζεις πόντους εξαρτάται και από το ταλέντο των παιδιών και όταν σου λείπουν οι χαρισματικοί σου σκόρερ υπάρχει πρόβλημα. Το τελευταίο παιχνίδι λοιπόν το κερδίσαμε από την άμυνα».

Για τη δουλειά του τεχνικού τιμ: «Έχω δίπλα μου δύο παιδιά, τον Κωστόπουλο και τον Κωστίδη που επιμελούνται του σκάουτινγκ και φυσικά τον Σωτήρη τον Μανωλόπουλο που αναλύει το παιχνίδι και κάνουμε την τακτική. Δουλεύουν πολλές ώρες και σε αυτό το κομμάτι είμαστε εξαιρετικοί. Διαβάζουμε πολύ καλά τα παιχνίδια, ετοιμάζουμε την τακτική μας και αυτό το βλέπεις από το πώς αντιδρούν τα παιδιά στο γήπεδο, γιατί αν δεν τους πείσεις γι’ αυτό που τους λες δεν θα το κάνουν».

Για τα ατού του Ολυμπιακού: «Ο Ολυμπιακός απέναντι στην Ούλκερ δεν είχε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ένα από τα επιθετικά του ατού  είναι ο Λάζαρος και ας μην σκοράρει. Ο Λάζαρος είναι χαρισματικός στο να διαβάζει τις φάσεις και να βγάζει ελεύθερα σουτ. Ο Σπανούλης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού. Αν καταφέρουμε να τον απομονώσουμε πιστεύω ότι θα έχουμε μία πολύ καλή εικόνα απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα».

Για το ντεμπούτο του Γκάλη στον ΑΡΗ: «Το θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι. Τον Νικ τον υποδέχτηκα σαν αρχηγός του ΑΡΗ στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’. Είχε έρθει με ένα φίλο του Ιταλό. Μου άρεσε που μιλούσε ελληνικά αλλά η πρώτη εικόνα δεν ήταν αυτή που περίμενα, γιατί μας είχαν πει ότι ήταν πιο ψηλός, γύρω στο 1,90. Δεν με εντυπωσίασε η πρώτη εικόνα. Εμείς ως πρωταθλητές τότε παίζαμε στο κύπελλο πρωταθλητριών. Ο Νίκος δεν συμμετείχε γιατί δεν είχε δηλωθεί. Συμμετείχε μόνο στις προπονήσεις. Όταν ήρθε εκείνο το παιχνίδι με τον Ηρακλή ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος. Δεν ήταν τόσο καλός στα ποσοστά του. Έβαλε 30-31 πόντους αλλά είπε μετά είπε τη φοβερή ατάκα. Του είπα ‘ρε Νικ έχασες πολλά καλάθια’. Με ρώτησε ‘από πού τα έχασα’, του έδειξα σε ποια σημεία και με ρώτησε μετά ‘Εσύ τις πιστεύεις; Θα τα ξαναχάσω’;».

Για μία… ανέκδοτη ιστορία με το Νίκο Γκάλη: «Ήμασταν τέσσερα χρόνια στο ίδιο δωμάτιο. Υπάρχουν κοινά μυστικά. Θα σας πω ένα ταξίδι εκεί που γνώρισα τον άνθρωπο Νίκο, γιατί σαν επαγγελματίας ήταν πολύ σκληραγωγημένος. Πήγαμε ταξίδι το 1983 με Εθνική στη Μόσχα και ήμασταν δωμάτιο. Δεν μας τάιζαν καλά, είχαμε προβλήματα στο ξενοδοχείο. Εγώ όταν πήγαινα στο εξωτερικό σε κομμουνιστικά κράτη με είχαν συμβουλέψει οι παλαιότεροι και έπαιρνα ξηρούς καρπούς για να συμπληρώνω τη διατροφή μου. Είχαμε και ένα ουίσκι, που είχαμε πάρει για δώρο, γιατί δεν πίναμε.

Πηγαίναμε από την προπόνηση στο ξενοδοχείο και το ανάποδο. Έξω είχε -35. Μου λέει κάποια στιγμή ο Νικ, ‘Βαγγέλη για να περάσουμε εδώ 15 μέρες πρέπει να βρούμε να κάνουμε κάτι’. Τον ρώτησα τι και μου είπε: ‘Θα βάζουμε κάθε βράδυ ένα θέμα και θα το συζητάμε. Έριχνα λοιπόν τους ξηρούς καρπούς, βάζαμε κι ένα δάχτυλο ουίσκι, γιατί δεν πίναμε εκεί, για να κάνουμε την παρέα και έλεγε ‘σήμερα θα μιλήσουμε για τη θρησκεία, σήμερα θα μιλήσουμε για τις γυναίκες’ μας κι εκεί γνώρισα τη ζωή του και δεν θέλω να σας πω λεπτομέρειες, ίσως αν γράψω ένα βιβλίο που έχω στο μυαλό μου να αναφέρω κάποια στοιχεία. Πώς αντιμετώπισε τα γεγονότα της ζωής του και πώς έφτασε εκεί που έφτασε. Έχω σκεφτεί και τον τίτλο μάλιστα: ‘Η ιστορία γράφτηκε λάθος’, για να αποκαταστήσουμε και κάποιες αλήθειες. Έχω ακόμα όμως. Είμαι πολύ πεινασμένος και έχω πολύ ενέργεια. Θέλω να πετύχω πράγματα που δεν έχω πετύχει».

Για την παρουσία του κόσμου την Κυριακή στο Αλεξάνδρειο: «Αυτή η ομάδα κάποια στιγμή θα βρει το δρόμο της και θα παλεύει. Επειδή έχω πει τόσα πολλά στα παιδιά για την ατμόσφαιρα του Παλέ, ξέρω τις δυσκολίες και τις οικονομικές που υπάρχουν και το ό,τι ακολουθεί το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο, αν είναι δυνατόν να γεμίσει το Παλέ και να ζήσουμε ατμόσφαιρα του παρελθόντος».
Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: