Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μπάρτσα... 24 καρατίων!!

Μισή ντουζίνα παίκτες έχουν κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, της ομάδας με τις περισσότερες βραβεύσεις στον κόσμο!


Μπάρτσα... 24 καρατίων!
Η λάμψη του Λιονέλ Μέσι και των άλλων αστέρων της καταλανικής ομάδας που έχουν πάρει την τιμητική διάκριση, αντικατοπτρίζεται και στον σύλλογο του οποίου τη φανέλα φορούν! Μέχρι την κατάκτηση του φετινού βραβείου από τον Λιονέλ Μέσι, η Μπαρτσελόνα είχε όσες η Μίλαν και η Γιουβέντους. Πλέον, οι Μπλαουγκράνα άφησαν πίσω τους Ιταλούς και είναι μόνοι τους στην κορυφή με εννέα συνολικά Χρυσές Μπάλες και έξι παίκτες να τις μοιράζονται!

Την αρχή έκανε ο Λουίς Σουάρες το 1960. Με τον θεσμό να κλείνει πενταετία, ο Σουάρες έγινε ο πρώτος Ισπανός ποδοσφαιριστής που κερδίζει την Χρυσή Μπάλα και ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα που ήταν υποψήφιος, αφήνοντας πίσω του τον Φέρεντς Πούσκας της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς και τον Σέλερ του Αμβούργου.

Η επόμενη κατάκτηση ήρθε την επόμενη δεκαετία, στις μέρες που μεσουρανούσε ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολλανδός έκανε back to back κατακτήσεις το 1973 και το 1974, αφήνοντας την πρώτη χρονιά πίσω τους Ντίνο Τζοφ και Γκερντ Μίλερ και τη δεύτερη τους Φραντζ Μπεκενμπάουερ και Κάζιμιερτζ Ντέινα.

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να κατακτήσει ξανά παίκτης των Καταλανών την Χρυσή Μπάλα! Ο Χρίστο Στόιτσκοφ το 1992 έμεινε δεύτερος πίσω από τον Φαν Μπάστεν, αλλά το 1994 επέστρεψε στις υποψηφιότητες και κατέκτησε το βραβείο, μπροστά από τους Ρομπέρτο Μπάτζιο και Πάολο Μαλντίνι.

Τ0 1999 ήταν η σειρά του μεγάλου Ριβάλντο να συνεχίσει την «Χρυσή» κληρονομιά των Μπλαουγκράνα, με τους Ντέιβιντ Μπέκαμ και Άντρεϊ Σεφτσένκο να ακολουθούν, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε ένας ακόμα Βραζιλιάνος. Ήταν τα χρόνια που ο Ροναλντίνιο καθήλωνε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τα μαγικά του, οπότε... μοιραία πήρε τον τίτλο του 2005, αφήνοντας τους δύο Άγγλους, τον Φρανκ Λάμπαρντ και τον Στίβεν Τζέραρντ, στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Από το 2009, ξεκίνησε το σερί του Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός κατέκτησε το βραβείο την τελευταία χρονιά που ήταν ξεχωριστό από τη FIFA και από το 2010, χρονιά που το βραβείο του France Football συγχωνεύτηκε με αυτό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή, οδηγώντας την Μπάρτσα στις συνολικά 9 κατακτήσεις. Μένει να δούμε που θα σταματήσει!

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: