Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Το πρόστιμο δεν είναι "φάρμακο"

Τα πρόστιμα είναι η πλέον προσφιλής μέθοδος των διοικήσεων, δηλαδή των προέδρων, για να τιμωρήσουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους έπειτα από μια αποτυχία. Γράφει ο Νίκος Κατσαρός.

Το πρόστιμο δεν είναι "φάρμακο"
Η λογική της συγκεκριμένης ποινής είναι ότι όπως ανταμείβονται με έξτρα πριμ όταν σημειώσουν μια σημαντική νίκη, έτσι πρέπει και να τιμωρούνται όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Συνήθως πάντως στις ελληνικές ομάδες χάνεται το μέτρο, τόσο στην ανταμοιβή όσο και στην τιμωρία. Ετσι έχουμε δει περιπτώσεις στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο σε ποδοσφαιριστές που μπορεί να ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες ή να δίνεται πριμ για μια νίκη σ' ένα ντέρμπι, που όμως δεν είχε καμιά βαθμολογική σημασία για τον νικητή.
Το μισό εκατομμύριο, που όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης θα στοιχίσει στους παίκτες του Ολυμπιακού η απώλεια δύο πολύτιμων βαθμών στο ματς με τη Δόξα, υποτίθεται πως θα τους συνετίσει ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοιες γκέλες. Για να πάρει μια τέτοια απόφαση ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προφανώς είναι βέβαιος ότι η κακή εμφάνιση της ομάδας οφείλεται στη μειωμένη προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες.
Δεν ξέρω αν μίλησε με τον Βαλβέρδε προτού ανακοινώσει την τιμωρία και αν συμφώνησε ο Ισπανός τεχνικός. Απλά θα υπενθυμίσω ότι μια κακή εμφάνιση οφείλεται πάντοτε σε πολλούς παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι και η ευθύνη του προπονητή, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δίστασε να την αναλάβει. Παράλληλα, όποιος έχει παίξει ποδόσφαιρο γνωρίζει ότι ο παίκτης όταν μπει στο γήπεδο δεν παίζει ούτε για το πριμ ούτε με το φόβο του προστίμου.
Η χαλαρότητα των παικτών μιας ομάδας όταν παίζει με σαφώς πιο αδύνατο αντίπαλο είναι ένα συνηθέστατο, ίσως και φυσιολογικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει ακόμη και τις μεγαλύτερες ομάδες. Κι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα «φάρμακα» για να την αποφεύγουν. Πιστεύω πάντως ότι το πρόστιμο δεν περιλαμβάνεται σ' αυτά.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: