Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συντηρητικές τακτικές και αμυντικογενή προσέγγιση του 4-2-3-1!

Ξάνθη και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν 0-0 στο θεωρητικά πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της αγωνιστικής. Διαβάστε την ανάλυση του ματς.

Αμφότεροι οι προπονητές παρουσίασαν συντηρητικές τακτικές μέσα από μία αμυντικογενή προσέγγιση του 4-2-3-1. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κάκιστο παιχνίδι με ελάχιστες ουσιαστικές καθαρές ευκαιρίες, πολλά λάθη και αρκετά ανεπιτυχή γεμίσματα προς τις δύο εστίες. Ο Μπόλονι συνέβαλε αρκετά στην παραπάνω εικόνα αφού παρέταξε τον δικέφαλο, σαφώς επηρεασμένος από την αποχώρηση του Βιειρίνια, με πιο αμυντικογενείς προσανατολισμούς από ότι μας είχε συνηθίσει την ώρα που ο Ουζουνίδης, φοβούμενος την βαριά φανέλα του ΠΑΟΚ, προτίμησε να μην ρισκάρει όσο συνηθίζει στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του. 4-2-3-1 με γνώμονα την διατήρηση του μηδέν
Ουζουνίδης και Μπόλονι επέλεξαν το 4-2-3-1 αλλά με συγκεκριμένες τακτικές επιλογές ως προς την εφαρμογή του. Αμφότεροι έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στον χώρο του άξονα επιλέγοντας παίκτες που θα μπορούσαν να προσδώσουν την αριθμητική υπεροπλία στο κέντρο ενώ έδωσαν οδηγίες για συντηρητική ανάπτυξη από τα πλάγια. Ο μεν Ουζουνίδης:
  • τοποθέτησε τον αρκετά σκληροτράχηλο Μάνταλο πίσω από τον προωθημένο Μαρκόφσκι με οδηγίες να γυρίζει αρκετά πίσω όταν η Ξάνθη δεν είχε την κατοχή της μπάλα
  • ο Μπέρτος συνέβαλε ελάχιστα στην επιθετική λειτουργία αφού αναλώθηκε στο ασφυκτικό μαρκάρισμα του Σαλπιγγίδη (έπαιξε αριστερά)
  • οι δύο κόφτες της Ξάνθης επιχείρησαν ελάχιστες προωθήσεις, ενώ
  • οι Βάλλας και Κομεσίδης λειτούργησαν με βάθος έχοντας κύριο αγωνιστικό ρόλο την επιτήρηση του Αθανασιάδη.
Ο δε Μπόλονι ακολούθησε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τα παραπάνω:
  • τοποθέτησε τον Ίβιτς πίσω από τον Αθανασιάδη με τον Σέρβο να κινείται ως επί των πλείστων σε χώρους κεντρικού μέσου παρά μεσοεπιθετκού
  • τοποθέτησε τον Φωτάκη σε ρόλο δεξιού χαφ/εξτρέμ (και Σάλπι αριστερά) σε μία προσπάθεια δημιουργίας αριθμητικής υπεροπλίας στον άξονα
  • ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα τον Σνάουτσνερ (στην θέση του Ετό) – στην ουσία αφοπλίζοντας την επιθετικότητα της δεξιάς πλευράς του δικεφάλου
  • έδωσε οδηγίες στους Μαλεζά-Τσιρίλο να παίζουν με βάθος με τον Ιταλό να ακολουθεί με ατομικό μαρκάρισμα τις κινήσεις του Μαρκόφσκι
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη και την απουσία πίεσης ψηλά από τις ομάδες είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία λίγων φάσεων, ελάχιστων σημαντικών ευκαιριών με τους παίκτες να αναλώνονται σε σκληρά μαρκαρίσματα και ένας εναντίον ενός μονομαχίες (Σνάουτσνερ-Μαρσελίνο, Μπέρτος-Σαλπιδδίδης, Τσιρίλο-Μαρκόφσκι, Κομεσίδης-Αθανασιάδης).
Συντηρητικές τακτικές προσεγγίσεις…
Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένες επιλογές των προπονητών που αποδεικνύουν ότι επέλεξαν την συγκεκριμένη αγωνιστική λογική θεωρώντας ότι ο βαθμός της ισοπαλίας εξυπηρετούσε τους σκοπούς τους. Ο Μπόλονι με την τοποθέτηση του Σνάουτσνερ δεξιά αλλά και του Σαλπιγγίδη αριστερά έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις διαθέσεις του. Ο Σνάουτσνερ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που θα δημιουργούνταν στην πιο επιθετική πλευρά της Ξάνθης (Εντιμάρ και Μαρσελίνιο). Επιπλέον ο Φωτάκης είχε περισσότερο ανασταλτικό ρόλο παρά δημιουργικό. Το τρικ του Μπόλονι είχε αποτέλεσμα στο ανασταλτικό κομμάτι αφού ο Πολωνός εξαφάνισε τον Μαρσελίνιο αλλά ο ΠΑΟΚ δεν αναπτύχθηκε από τα δεξιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η χρησιμοποίηση του Σαλπιγγίδη στα αριστερά. Ο βραχύσωμος επιθετικός του δικεφάλου δεν ξεχωρίζει για την ικανότητα του να συγκλίνει. Απεναντίας αποτελεί την καλύτερη επιλογή για περιπτώσεις που η ομάδα χρειάζεται να αμυνθεί αφού έχει εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά για ακραίος επιθετικός και επιστρέψει συχνά πίσω ντουμπλάροντας τον επιθετικογενή Λίνο.
Σχόλιο: Αν και η αποχώρηση του Βιειρίνια και ο τραυματισμός του Γεωργιάδη δημιούργησαν προβληματισμούς στον Μπόλονι αναφορικά με την αρχική ενδεκάδα και σχήμα – η μη χρησιμοποίηση των Ετό/Ρομπέρ κατέδειξαν τις σκέψεις του Μπόλονι στο εν λόγω παιχνίδι.
Η αμυντική προσέγγιση των προπονητών αποτυπώθηκε και στα στατιστικά της αναμέτρησης
Συγκεκριμένες επιθετικές επιλογές
Ο Βλαχοδήμος ήδη ξεχωρίζει για τα σωματικά και τεχνικά του προσόντα
Πολύ συγκεκριμένες ήταν οι επιλογές των προπονητών και αναφορικά με την επιθετική λειτουργία των ομάδων. Αμφότεροι επέλεξαν να εκμεταλλευτούν την αριστερά πλευρά τους αφού εκεί ξεχωρίζουν αρκετά επιθετικογενή μπακ που έχουν την δυνατότητα επελάσεων αλλά και καλής σέντρας. Ως αναφέραμε ο Μπόλονι τοποθέτησε τον Σαλπιγγίδη με σκοπό την ενίσχυση της επιθετικότητας της αριστερής πλευράς του ενώ ο Ουζουνίδης άφησε τον Μαρσελίνιο να αναλάβει πολύ περισσότερες επιθετικές προσπάθειες σε σχέση με τον Πόι που αγωνίστηκε στο δεξί άκρο.
Σχόλιο: Το παραπάνω πλάνο της Ξάνθης άλλαξε μετά το 65′ όταν και μπήκε στο παιχνίδι ο Βλαχοδήμος. Ο εκρηκτικός νεαρός πλάγιος επιθετικός κατάφερε να μονοπωλήσει την επιθετικότητα της ομάδας του με τις «αλά Ρονάλντο» ντρίπλες του, δημιουργώντας την καλύτερη ευκαιρία για τους γηπεδούχους.
Η πιο σημαντική διαφοροποίηση στην επιθετική ανάπτυξη των δύο ομάδων είχε να κάνει με τον τρόπο επιλογής στην τροφοδότηση της αριστερής πλευράς. Από την μία Εντιμάρ και Μαρσελίνιο ξεκινούσαν από βαθειά τις κούρσες τους προσπαθώντας πολύ να συνδυαστούν δύο τους την ώρα που ο ΠΑΟΚ άφησε το κουβάλημα της μπάλας στους μέσους με τους Λίνο και Σαλπιγγίδη να επιχειρούν να γίνουν αποδέκτες της μπάλας πιο ψηλά στο γήπεδο σε σχέση με τους Εντιμάρ και Μαρσελίνιο. Φωτάκης και Λάζαρ είχαν αρκετή ελευθερία κινήσεων στους κενούς χώρους ενώ Ίβιτς και Γκαρσία αποτελούσαν τα «μαξιλάρια» για την καλή κυκλοφορία στον άξονα. Απεναντίας Μάνταλος/Ντάνι και Βασιλάκης δεν βοήθησαν σημαντικά στην κυκλοφορία, δεν είχαν ελευθερία κινήσεων με τον Μαρκόφκσι να παίζει με βάθος προσπαθώντας να αποτελέσει το στήριγμα στις συνεργασίες των Εντιμάρ/Μαρσελίνι και Μπέρτος/Πόι.
Συμπέρασμα
Ουζουνίδης και Μπόλονι κατέβασαν τις ομάδες τους με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή της ήττας. Από την μία ο Ουζουνίδης φοβήθηκε την ποιότητα των παικτών του αντιπάλου την ώρα που ο Μπόλονι προβληματισμένος από τις αποχωρήσεις. απουσίες αλλά και δυναμική του αντιπάλου θεώρησε ότι ο βαθμός της ισοπαλίας θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του ΠΑΟΚ. Εν κατακλείσει το συγκεκριμένο παιχνίδι κατέδειξε από την μία ότι η Ξάνθη, αν και διαθέτει καλό σύνολο, έχει χαμηλό αγωνιστικό ταβάνι ενώ ο ΠΑΟΚ, σαφέστατα, αποδυναμώθηκε πάρα πολύ επιθετικά με τον Μπόλονι να γυρίζει σε… άλα Σάντος τακτικές. Όπως και να έχει αμφότεροι αισθάνονται ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.
Υ.Γ Οι φήμες από την Θεσσαλονίκη θέλουν τον ΠΑΟΚ να ασχολείται σοβαρά με τον Βλαχοδήμο. Αν αυτό επαληθευτεί θα πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή αν και προβληματισμό προκαλεί πως μία σοβαρή ευρωπαϊκή ομάδα άφησε έναν τόσο προικισμένο σωματικά/τεχνικά νεαρό παίκτη να αποχωρήσει. Ίσως ξέρουν κάτι παραπάνω…. ίσως και όχι αν κρίνουμε από την εξέλιξη και μεταγραφή του Βιειρίνια. Ίδωμεν.
πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: